• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

07.02.2019

23:03

LUKAŠENKO NAM ŠALJE ČETIRI "MIGA":  Vojska Srbije sve jača i jača, srpski oficiri u MINSKU VEĆ IZABRALI AVIONE!

Politika

LUKAŠENKO NAM ŠALJE ČETIRI "MIGA": Vojska Srbije sve jača i jača, srpski oficiri u MINSKU VEĆ IZABRALI AVIONE!

Podeli vest

Naši oficiri u Minsku već izabrali avione koji će uskoro, potpuno remontovani, biti prebačeni u našu zemlju. Srbija će posle ove isporuke imati ukupno 14 'migova 29' i biti bez premca u regionu

Predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko odobrio je isporuku četiri modernizovana 'miga 29' za Vojsku Srbije! Tako će naša država uskoro imati eskadrilu od 14 ovih aviona koji važe za jedne od najboljih na svetu!

Kako saznajemo, svi detalji međudržavnog vojno-tehničkog sporazuma sa Minskom dogovoreni su, a naši oficiri su u Belorusiji već izabrali avione. Vazduhoplovi će biti potpuno remontovani, posle čega će biti prebačeni u našu zemlju. Informerovi sagovornici, vojni i bezbednosni stručnjaci, ocenjuju da će Srbija sa eskadrilom od 14 'migova 29' biti lider na nebu Zapadnog Balkana.

Povoljni uslovi

Naši odlično obavešteni izvori tvrde da je zvanični Minsk pred državno rukovodstvo Srbije stavio ponudu koja podrazumeva maksimalno povoljne uslove za nas.

- Kao što smo od ruskog predsednika Putina dobili na poklon šest 'migova', za koje plaćamo samo modernizaciju i naoružanje, tako je i sada reč o zaista povoljnom, moglo bi se reći gotovo bratskom aranžmanu sa Belorusijom. Sva četiri aviona biće potpuno remontovana, što znači da će im vek trajanja biti znatno produžen. Naravno, i ovi avioni biće podignuti na klasu 'četiri plus', kao i prethodni koje smo dobili od Moskve - navodi jedan od naših sagovornika, koji je zbog osetljivosti vojnih informacija insistirao na anonimnosti.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je još krajem prošle godine rekao da će Srbija imati ukupno 14 vrhunskih letelica koje će štititi naše nebo.

Vulin: Vojska se menja nabolje

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je da je pripadnicima Vojske Srbije uplaćen prvi deo zarade uvećane za devet procenata, te podsetio da je i prošle godine bilo uvećanje za 10 odsto.

- Svi vojnici mogu da budu sigurni da će, kad su vezali život za Vojsku Srbije, živeti bolje, kao i da će se borba za njihov životni standard nastaviti. Da li je to dovoljno? Naravno da nije, ali radićemo još na tome... - istakao je Vulin tokom obilaska obuke pripadnika 63. padobranskog bataljona Specijalne brigade u okolini Aleksinca.

- Sa ponosom kažem da danas imamo deset lovačkih aviona 'mig 29', dok 2019. godine u skladu sa sporazumom o vojno-tehničkoj saradnji stižu još četiri takva aviona iz Belorusije. Takođe, stiže i ranije dogovorena isporuka 30 modernizovanih tenkova T-72 i isto toliko bornih kola iz Rusije. To su činjenice sa kojima se ne može polemisati... - istakao je tada Vulin.

Komentarišući ove navode, bivši potpukovnik KOS Ljuban Karan ocenjuje da će Vojska Srbije sada imati pojačanu eskadrilu moćnih i modernizovanih lovaca.

- Da li imate deset ili 14 'migova 29' jeste veoma bitna razlika u operativnoj efikasnosti i vatrenoj moći. Srbija ovim postaje sposobna da trenutno odgovori na više vrsta oružanih provokacija na više lokacija. Ovakva eskadrila, kada se kompletira, uz raketne sisteme, može da pruži veoma pouzdanu zaštitu jedinica i teritorije od napada iz vazduha - podvlači Karan.

Poruka agresorima

Miroslav Bjegović, dekan Fakulteta za bezbednost 'Edukons', kaže da srpska vojska nesumnjivo postaje respektabilna vojna sila u regionu.

- Ovim činom se pokazuju ekonomski i vojni potencijali naše zemlje, koji odvraćaju svakog potencijalnog agresora. Srpsko rukovodstvo pokazuje čist primer odbrambene politike, bez pretenzija na tuđe teritorije, ali i snažnu poruku svima da možemo i hoćemo samostalno da branimo svoju teritoriju - zaključuje Bjegović.

(VIDEO) KOMŠIJE CRKNITE, EVO ŠTA MOŽE MIG 29 KOJI ČUVA SRPSKO NEBO! Ludi ruski pilot - SUNOVRATIO SE MIGOM NA 17 METARA OD TLA, A ONDA...




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Relista

pre 5 godina

jadna nam majka sa ovim krševima, kooje nam je jednom već nato platio ko mušice.

Milan M

pre 5 godina

Valjda smo rezimirali da u sukobu sa NATO nema podizanj a aviona.Samo tehnika niske tehnologije. A i mi nebi napadali NATO jedino ako NATO napadne nas ?

Skidaju ih prackom

pre 5 godina

Tako je! Ti avioni su jos te '99-e godine debelo zaostajali u opremi (elektronika i radari) i naoruzanju, a zamisli sada tek, 20 godina kasnije! U vazdusnoj borbi sa avionina F-18,F-16,F-15... (druge i novije necu ni da pominjem) sanse su mu tolike kolike su sanse i meni da dobijem pare na eurojackpot-u npr.!

Vlado

pre 5 godina

Hajde ljudi mante se gluposti, kakva smo mi vojna sila? Koga mi lažemo? Samo da znate, recimo Izrael ima 8,7 miliona stanovnika a Srbija oko 7 miliona, ali ima oko 700 vojnih aviona raznih tipova i 145 helikoptera!!!

Draagiša

pre 5 godina

Slabo je to 14 aviona... bez 2 eskadrile od 24 aviona ništa...minimum...

Joka

pre 5 godina

Bez bar jednog nosaca aviona, na Adi Ciganliji, nismo niko i nista.

živecemo neki drugi put

pre 5 godina

Samo rokaj... živecemo neki drugi put, mozda na onom svetu, mi smo "nebeski".

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija