• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.02.2019

12:52

PALMA: Jagodina duplirala privredni suficit

Politika

PALMA: Jagodina duplirala privredni suficit

Podeli vest

„Privredni suficit grada Jagodine za 2018. godinu je 9,7 miliona evra i on je dupliran u odnosu na 2017. godinu. Iz Jagodine se najviše izvozilo u Italiju – 40%, na drugom mestu je Rumunija i na trećem Meksiko. Sa te tri zemlje Jagodina ima spoljnotrgovinski suficit. Strani i domaći investitori imaju maksimalnu logistiku na teritoriji grada Jagodine, a najveći broj investitora u Jagodini je iz Italije i zato se i ulica u Industrijskoj zoni u Jagodini zove Italijanska ulica“ , izjavio je predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma


 -  Značajan izvozi beleži se i u Rusiju, Nemačku, Španiju, Francusku, Hrvatsku, Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru. Privreda grada Jagodine ostvarila je za 17,1% veći izvoz u 2018. u odnosu na prethodnu godinu. Spoljnotrgovinska razmena jagodinske privrede u 2018. godini bila je 224,5 miliona evra, a izvoz 117,1 miliona evra. Izvoz iz Jagodine čini 56,4% ukupnog izvoza Pomoravskog okruga -  kaže Marković.

 - Prema proizvodima koji se najviše izvoze vidi se da su najveći izvoznici italijanske kompanije koje rade u Jagodini. Iz Jagodine su se najviše izvozile samolepljive rolne, hartije, kartoni, delovi za sedišta za automobile, autocirade, nameštaj, kablovi, provodnici, mašine, aparati, konstrukcije, mesne prerađevine, sekundarne sirovine i jaja. Prva četiri mesta u izvozu zauzimaju kompanije iz Italije koje rade u Jagodini, Vibak, Aunde, Konfekcioni Andrea i Mobil Turi. Među 10 izvoznika su i Jela, Holding Kablovi, Metal Eko Sistem, Juhor, Feman, Komo, Agrođole i Testeral -  rekao je Marković.

 - Na teritoriji grada Jagodine postoji odlična poslovna klima i veoma dinamična poslovna aktivnost. Podaci koji govore u prilog tome, pored navedenih su i ti, da je u Jagodini 2012. godini bilo 726 privrednih društava, a u prvih šest meseci 2018. godine 822, broj preduzetnika je 2012. godine bio 1973, a u prvom polugodištu 2018., 2089. Jagodina danas ima najveći broj privrednih društava i preduzetnika nego ikada - istakao je Marković.   
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deksi

pre 5 godina

У јагодини су сви у општинским предузећима страначки запошљени палма лаже када зине скрените 100 метара од Вива и видећете ђубре и блато страшно.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija