• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.02.2019

14:57

JEVREJSKA OPŠTINA PISALA TRIFUNOVIĆU: "Normalizacija" nacista opasan presedan - Da li su vam isti Ante Pavelić i Ivo Lola Ribar?!

Politika

JEVREJSKA OPŠTINA PISALA TRIFUNOVIĆU: "Normalizacija" nacista opasan presedan - Da li su vam isti Ante Pavelić i Ivo Lola Ribar?!

Podeli vest

Jevrejska opština Beograd (JOB) poručila je danas predsedniku PSG Sergeju Trifunoviću da je opasan presedan "normalizacija" nacista i njihovih saradnika, a jošš opasnija uravnilovka koju pokuššava, to gnusno stavljanje u isti košš onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije „Judenfrei držžavom.

- Obraćamo se i žželimo da Vam pomognemo da možžda saznate neke aspekte istorije Srbije sa kojim očigledno niste upoznati imajući u vidu Vašu izjavu "I levičaru i desničaru je stalo da ima pruge, puteve, pravosuđe koje funkcioniše, prosvetu koja funkcioniše. A sada, da li kući držži sliku Dražže Mihajlovića, Dimitrija Ljotića ili Broza ili ne znam Koče Popovića, to je potpuno nebitna stvar" - navela je Jevrejska opština Beograd u poruci upućenoj Trifunoviću.

Napominju da se obraćaju u ime onih koji više nemaju glas, onih čiji su preostali potomci, "u ime 11.000 beogradskih Jevreja koji su uz pomoć propagadne mašinerije nacističkog kolaboracioniste Dimitrija Ljotića i šefa kvislinške vlade koju je predvodio njegov rođak Milan Nedić stradali u logorima i na stratištima širom Beograda".

Poručuju Trifunoviću da logori u Beogradu formalno nisu bili pod direktnom upravom Nedićeve vlade, ali je njegova policija sakupljala i hapsila Jevreje, njegov aparat je sproveo nacističke rasističke zakone (Nirnberške zakone).

- Domaći izdajnici okupljeni oko marionetske vlade su omogućili da se u Berlin već u avgustu 1942. godine pošalje nota kako je "Srbija Judenfrei". Dimitrije Ljotić je tesno sarađivao sa Geringom, organizovao je najveću antisemitsku izložbu u ovom delu Evrope, bio je antisemita i klerofaššista kome su se divili Hitlerovi najbližži saradnici.

Njihov ššef kvislinške beogradske policije Dragi Jovanović, kaze se u saopštenju, bio je politički intimus Hajnriha Himlera.

- Da pojasnimo ono što je sasvim očigledno: Ljotić, Nedić i Jovanović nisu bili samo partneri nacista, oni su bili nacisti po svim parametrima. Jovanović je redovno prisustvovao Ninberškom kongresu NSDAP poznatije i kao Nacistička partija.

Možžda niste znali, navodi se u poruci Trifunoviću, da je čovek koji je osmislio NDH bio i idejni tvorac Nedićeve Srbije: SS general Edmund Vesenmajer je dobio zadatak od Hitlera da na ruševinama Kraljevine Jugoslavije stvori dve nacističkoj Nemačkoj prijateljske držžave.

Naglašava se da je opasan presedan „normalizacija“ nacista i njihovih saradnika, a još opasnija je uravnilovka koju pokušava, to gnusno stavljanje u isti koš onih koji su se borili protiv fašizma i onih koji su pomagali okupatoru u pravljenju Srbije „Judenfrei“ držžavom.

Navodeći da Jevrejska opština Beograd ima oko 3000 članova, to su ljudi raznih političkih preferenci i nalaze se i na levoj i na desnoj strani političkog spektra, u poruci se kaže da oko jedne stvari nema diskusije: svi koji su sarađivali sa okupatorom, svi koji su naše pretke slali u smrt su oni protiv kojih ćemo se oglasiti juče, danas i zauvek.

„Normalizacija“ Dimitrija Ljotića dovodi do relativizacije zločina kvislinga, a samim tim se postavlja pitanje da li je bitno ko je i kako Nemcima priveo onih 11.000 Jevreja u Beogradu, ističe se u poruci lideru PSG.

Jevrejska opština Beograd naglašava da se solidariše i sa građanima Kragujevca, potomcima onih koji su stradali u kragujevačkom masakru, streljanju osnovaca koje je bilo potpomognuto od strane članova ljotićevog Srpskog dobrovoljačkog korpusa, i sa velikim brojem Roma koji su ubijeni u logorima na teritoriji Beograda, ali i sa logorašima, srpskim antifašistima, pravim rodoljubima koji su se borili za oslobođenje držžave i na kraju u tom ratu izvojevali i veliku pobedu.

- Da li mislite da treba da bude "nebitno" da li u nekoj nemačkoj kući na zidu okačena fotografija kancelara Vilija Branta ili firera Adolfa Hitlera? Kako se osećate ako uđete u neki dom u Hrvatskoj, a tamo je, na primer, slika Ante Pavelića? Je l' to isto kao da ste videli portet Ive Lole Ribara? Razumete li razliku i da li Vas se tiče - upitali su Trifunovića iz Jevrejske opštine Beograd.

- Mi razumemo i znamo: nikada neće biti svejedno da li je neko žžrtva, heroj ili zločinac. Mi govorimo u ime Jevreja Beograda čije su kosti na Sajmištu i dušegupkama. Tamo su ih poslali nacisti, ali i Nedić, Ljotić i njihove bliske vojne i policijske jedinice - navodi se u saopštenju.

- ŽŽelimo najbolje zemlji u kojoj žživimo kao nacionalna i verska manjina, ali ponavljamo: ako Srbija ne zna odakle dolazi, ako ne ceni svoju antifašističku prošlost, svoje borce i heroje, onda Srbija neće imati gde da ide tim putevima koje pominjete u svojoj izjavi - poručula je Jevrejska opština Beograd u poruci Sergeju Trifunoviću.

BRNABIĆ RASKRINKALA PRLJAVU IGRU TRIFUNOVIĆA! Ljotićevci streljali decu po Kragujevcu, a Sergej poručio da to nije važno, ako glasaju za njega!

 

VESIĆ PODRŽAO BRNABIĆEVU: Đilas je u savezu sa fašistima, a Sergej rehabilituje Ljotića usred Kragujevca?! - I SA ĐAVOLOM BI SARAĐIVALI DA SE DOČEPAJU VLASTI!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Gospodja Ministarka

pre 5 godina

Sa ponovnim aktiviranjem opozicione struje u Srbiji došlo je do povampirenja fašizma koji se ogleda u nenormalno frekventnom nasilju, kako fizičkom , tako verbalnom.

Boki

pre 5 godina

Trifunović ne shvata da, ako želi da se bavi politikom, treba nešto i da nauči iz istorije , a ne da svojim bombastim izjavama ispadne, ne samo nepristojan, već i glup.

Danijela

pre 5 godina

Trifunovic se mora dozvati pameti, ovo je necuveno!

Aca

pre 5 godina

Sergej je ovaj put stvarno preterao, ovako nešto ne priliči jednom glumcu.

Rajko

pre 5 godina

Sergej voli da se petlja i u one stvari o kojima nema pojma.

Milasin

pre 5 godina

Dokaz da Sergej voli pare i vlas..ništa ne zna i ništa ga drugo ne zanima

Stefani

pre 5 godina

Poruke koje dobija I vise su nego jasne. Struja u koju se upustio ne void ga u dobrom smeru I dobroga mu doneti nece.

Boki

pre 5 godina

Džaba ste se trudili da mu pišete. On to ni ne razume. Još ako slinavi .... Džaba kažem vam.

Una

pre 5 godina

Šta on zna, pa on sada radi kako mu se naredi. Kada je umeo da uzme pare sada mora to i da opravdava, sve će učiniti i pokušati da se dokaže tajkunima za koje radi.

nacista

pre 5 godina

U pitanju je lični interes, zato nema dogovora.

Janko

pre 5 godina

Potpuno opravdana ljutnja pa kakav to bolesnik može podržati izdajnike poput Ljotića i Nedića!

Janja

pre 5 godina

A da se Trifunovic malo posveti svojoj karijeri i ne petlja u stvari u koje se ne razume?!

Kristijan Maric

pre 5 godina

Trifunovicu su licni interesi prioritet pa po svaku cenu gazi sve sto se nadje pred njim.

mimi

pre 5 godina

i posle nema slobode stampe,a u ovoj zemlji moze svako da prica sta oce da lupeta da blati da psuje koga hoce ,sergej je yreo ya lekara covek definitivno nije normalan,meni je zao ali to je tako

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija