• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.02.2019

12:27

POPOVIĆ POVODOM SRETENJA: NIKADA NEĆEMO NAPUSTITI KOSOVSKI ZAVET

Politika

POPOVIĆ POVODOM SRETENJA: NIKADA NEĆEMO NAPUSTITI KOSOVSKI ZAVET

Podeli vest

Na Sretenje, državni praznik Srbije, mi Srbi ovoga vremena, uvek treba da se setimo žrtava i ideala na kojima su naši slavni preci gradili našu otadžbinu i da čuvamo naše Kosovo kao neotuđivi deo srpske države, poručio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović

 

- Na ovaj veliki dan, u razmaku od trideset godina u 19. veku, srele su se dve velike ideje koje su udarile temelje modernoj državi Srbiji. Vožd Karađorđe, vođen idejom nacionalne slobode, započeo je na današnji dan ustanak protiv viševekovne turske okupacije, kako bi srpski narod dobio svoju slobodnu i nezavisnu državu, kao jedinog garanta njegovog opstanka na ovom trusnom području Balkana - rekao je Popović.

Trideset godina kasnije, kaže ministar, ustavopisci su, posle izvojevane spoljne slobode i dobijene nacionalne države, započeli borbu za unutrašnju slobodu građana Srbije kroz usvajanje Sretenjskog ustava.

- Slobodna i samostalna Srbija i ustavne slobode i prava građana tako su postali osnovni ideali koje su nam ostavili preci - osnivači Srbije, da nastavimo na njima da gradimo i Srbiju našega vremena. Zato je važno da i danas, na ovaj veliki praznik, još jednom ponovimo da Srbija nikada neće odustati od svoje slobode i samostalne politike i da će samo interesi naše države i našeg naroda, a ne nečiji drugi, odlučivati o tome kakvu ćemo politiku voditi i sa kim ćemo sarađivati - poručio je Popović i dodao:

- To je posebno važno u vremenu kada se vrše pritisci da predamo naše Kosovo koje su nam naši slavni preci ostavili da ga čuvamo kao sastavni i neotuđivi deo Republike Srbije. Taj zavet da je Kosovo Srbija današnji Srbi neće napustiti. Kao što nikada nećemo odustati od ideala da Srbija bude ustavna, demokratska država u kojoj se štite i čuvaju sva prava koje jedna moderna država može jemčiti svojim građanima.

Prema njegovim rečima, očuvanje ideala demokratske Srbije dugujemo svim našim velikim državnicima koji su, ostvarujući ga u svom vremenu, učinili Srbiju pobedonosnom državom i poštovanom u čitavoj Evropi.

- Za slobodnu i nezavisnu demokratsku Srbiju, za Kosovo u Srbiji, srećan praznik Sretenja Srbi! - zaključio je Popović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija