• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.02.2019

14:55 >> 14:58

DAČIĆ: KIM NAJVEĆI POLITIČKO-BEZBEDNOSNI IZAZOV, Srbija je sada neko ko se sluša i čije se mišljenje uvažava!

Politika

DAČIĆ: KIM NAJVEĆI POLITIČKO-BEZBEDNOSNI IZAZOV, Srbija je sada neko ko se sluša i čije se mišljenje uvažava!

Podeli vest

Kosovo i Metohija je pitanje od najvišeg nacionalnog interesa, naš prioritet i najveći političko-bezbednosni izazov, izjavio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić

U obraćanju polaznicima 8. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane, Dačić je rekao da očuvanje interesa Srbije na KiM i u vezi sa KiM, ostaje zadatak i cilj kome stremimo, ali nećemo odustati od naše posvećenosti dijalogu i kompromisu, što je jedini način dolaženja do održivog i stabilnog rešenja. 

Nametanje rešenja i politika svršenog čina, bez obzira od koga dolazi, recept su za neuspeh i dodatnu destabilizaciju, ocenio je šef diplomatije.

Napominjući da veliki broj država nije priznao secesiju Kosova i Metohije, ona je kao posebno važno izdvojio što su pojedine države uvažile naše argumente i donele odluku o povlačenju priznanja.

Nesporan je trend povlačenja priznanja, što je rezultat naše diplomatske aktivnosti na bilateralnom i multilateralnom planu, kazao je Dačić.

On je rekao da je naše zalaganje za poštovanje međunarodnih pravnih normi dobilo potvrdu i prilikom glasanja o prijemu "Kosova" u UNESKO, pre tri godine, kao i nedavno u Interpolu, kada su mnoge zemlje podržale našu argumentaciju i glasale protiv prijema "Kosova". 

TAČI I HARADINAJ U ŽESTOKOM RATU ZBOG SRBIJE I SAD: Pale teške optužbe u igri i SMENA PREMIJERA LAŽNE DRŽAVE?!

Prema njegovim rečima, sa bezbednosnog aspekta za ceo region, izuzetno je značajna uloga KFOR na KiM, u skladu sa Rezolucijom SB UN 1244. 

- Srbija u potpunosti podržava mandat Misije KFOR i veoma je važno da ona ne smanjuje prisustvo na KiM. KFOR nije samo garant bezednosti srpske zajednice, njene imovine i kulturnog nasleđa, već važan garant njihovog fizičkog opstanka - istakao je šef diplomatije.

Ukazao je da su za Srbiju apsolutno neprihvatljive aspiracije Prištine da promenom i proširenjem mandata tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga otpočne proces njihove transformacije u oružane snage. 

On je naglasio da je KFOR jedina legalna i legitimna vojna formacija na KiM, koja treba da ispunjava mandat koji je njemu dodeljen Rezolucijom SB UN 1244 i obaveze iz Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova. 

Mir i stabilnost u regionu predstavljaju jedan od naših ključnih prioriteta i zato vodimo politiku saradnje i pomirenja, jačajući ekonomiju i perspektive svojih građana, uz nastojanje da svi u regionu budu okrenuti budućnosti i razvoju, rekao je Dačić.

PROCURELI DOKUMENTI O PLANOVIMA LONDONA ZA SRBIJU I ZAPADNI BALKAN: Naša zemlja kost u grlu Britanije!

On je istakao da je Srbija ključni faktor za regionalnu stabilnost i od međunarodnih činilaca je priznata kao kredibilan i odgovoran partner, izvoznik bezbednosti i faktor koji učestvuje u rešavanju problema, a ne problem sa kojim drugi treba da se bave.

Naveo je da Srbija sprovodi politiku vojne neutralnosti, koja nije prepreka unapređenju partnerske saradnje sa NATO, što vidimo iz drugih primera, da vojno neutralne, ili "vojne nesvrstane" zemlje, takvu saradnju uspešno ostvaruju.

Visoko cenimo što NATO u potpunosti poštuje poziciju Srbije i želi da se partnerska saradnja u takvom okviru razvija, što je upravo ključna osnova za građenje odnosa, rekao je Dačić.

Šef diplomatije kaže da je strateški spoljnopolitički cilj Srbije da postane članica EU i da je evropski proces zemalja regiona najbolja garancija za trajnu regionalnu stabilnost.

- Učestvujemo u konceptima bezbednosne i odbrambene politike EU, koji su joj dostupni i tražimo prostor da tome doprinesemo. Ne čekamo da to bude naša obaveza jednom kada postanemo član EU, već solidarno deleći teret sa članicama EU, smatramo da je bezbednost oblast koja ne pita za granice ili članstvo - kazao je Dačić.

Naše učešće u multinacionalnim misijama i operacijama, naveo je on, visoko se vrednuje, a u toku je proces uspostavljanja nacionalnog zakonskog i institucionalnog okvira koji će omogućiti i učešće civilnih struktura u multinacionalnim misijama. 

JOŠ SAMO ŠEST ZEMALJA I LAŽNA DRŽAVA JE PORAŽENA! Srbija sve moćnija u međunarodnoj zajednici, poručuje Dačić!

- Unapređenje regionalne saradnje i odnosa sa susednim zemljama predstavlja ključan momenat spoljne politike Srbije. Srbija će nastaviti da pruža maksimalan i konstruktivan doprinos svim procesima usmerenim ka jačanju i diverzifikaciji saradnje. Nasleđene probleme koji su ozbiljni i teški, ali i sva druga otvorena bilateralna pitanja sa susedima rešavaćemo iskrenim dijalogom i spremnošću na kompromis - rekao je Dačić.

Šef diplomatije je naveo i da smo svedoci da je Srbija u proteklom periodu značajno unapredila bilateralne odnose sa velikim silama. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Srbija vodi konstruktivnu politiku, ali veoma štiti svoje nacionalne i državne interese. Građani na prvom mestu, njihova bezbednost, dobri partnerski odnosi sa državama koje jasno podržavaju Srbiju, kao i sve druge strateški važne relacije. KFOR je na KiM u skladu sa rezolucijom 1244 i to se mora poštovati.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija