• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

14.02.2019

20:10

TRAMP OTPISAO ŠIPTARE?! TAČI U PANICI: Dobili smo žestok šamar od Vašingtona, OSTAĆEMO BEZ NAJVAŽNIJEG SAVEZNIKA!

Politika

TRAMP OTPISAO ŠIPTARE?! TAČI U PANICI: Dobili smo žestok šamar od Vašingtona, OSTAĆEMO BEZ NAJVAŽNIJEG SAVEZNIKA!

Podeli vest

Hašim Tači u strašnoj panici, javno priznao da je Priština u velikoj opasnosti da ostane bez najvažnijeg saveznika: Taksama smo Srbiji naneli malu štetu, a mi smo dobili žestok šamar od SAD, rekao je Tači

Predsednik SAD Donald Tramp ne računa više na Albance sa Kosova kao na ozbiljne i pouzdane saveznike, a ako vlasti u Prištini nastave da ignorišu zahteve Vašingtona, potpuno će ih otpisati i staće na stranu Srba i Srbije!

Polako se povlače

Ovo, verovali ili ne, tvrdi samozvani predsednik lažne države Kosovo Hašim Tači! On je juče javno priznao da je Priština u velikoj opasnosti da ostane bez svog najvažnijeg saveznika. Da je zvanični Vašington potpuno izgubio strpljenje zbog upornog odbijanja Prištine da ukine takse od 100 odsto na uvoz srpske robe, pokazuje i oštro pismo koje su američki zvaničnici poslali privremenim institucijama na Kosovu (vidite okvir), ali i pomirljiva izjava 'kosovskog premijera' Ramuša Haradinaja, koji odjednom saopštava da je spreman da privremeno ukine takse.

HARADINAJ PRETI EU:
Mogerinijeva je neprijatelj!

Ramuš Haradinaj je napao šeficu diplomatije EU Federiku Mogerini, rekavši da je svrstava na listu 'neprijatelja Kosova' zbog njene pozicije u dijalogu sa Beogradom.
- Niko ne može biti više beskoristan za Kosovo od Mogerinijeve. To je skrenulo diskusiju, jer umesto da govori o sporazumu sa Srbijom o priznavanju, ona je govorila o teritorijama i granicama. Ona je neprijatelj moje zemlje... - poručio je Haradinaj.

Koliko je Priština u panici, svedoči sam Tači, koji kaže da nikada nije pomislio da bi mogli da dođu u poziciju da se odnosi kosovskih Šiptara sa SAD dovode u pitanje.

- Ne verujem da postoji ijedan lider na Kosovu koji se oseća dobro zato što je Srbiji naneta šteta od nekoliko miliona evra, a da je zbog toga Priština od SAD dobila šamar. Priština ne treba da bude strana koja blokira dijalog. Verujem da ćemo u danima i nedeljama koje dolaze naći kreativno rešenje. Nikakva šteta naneta Srbiji ne opravdava štetu načinjenu odnosima Prištine sa Amerikom... - rekao je Tači.

Istovremeno, Haradinaj je naglasio da je spreman da na dnevni red sednice vlade stavi pitanje suspenzije taksi.

- Ukoliko neko od članova kabineta inicira suspenziju taksi na robu iz Srbije, premijer će omogućiti da odluka bude razmotrena na sednici vlade - izjavio je Haradinajev savetnik Donjeta Gaši.

Sumanuto ponašanje

IVICA DAČIĆ
ŠEF DIPLOMATIJE:

Nivo odnosa SAD i Kosova je za oktavu niži. SAD nisu promenile stav o nezavisnosti Kosova, ali su pod uticajem Beograda shvatile da nema rešenja bez kompromisa. Sad se Priština percepira kao prepreka za rešenje.

Da će prištinske takse uskoro biti ukinute, veruje i Daradan Islam, politički analitičar iz Prištine, koji kaže kako očekuje da će Haradinaj vrlo brzo izgovoriti 'čarobne reči'.

- Odluka o ukidanju taksi normalizovala bi odnose Prištine sa SAD, pomogla bi razvoju ekonomije na Kosovu i rastu investicija, što bi bila ozbiljna pomoć, pre svega, ekonomskom rastu i transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku - rekao je Islam.

Komentarišući ove navode, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić naglašava da je Priština nizom jednostranih akata ugrozila stabilnost na terenu i elementarna ljudska prava srpskog stanovništva u pokrajini.

- Beograd je dosledno opredeljen za dijalog. Međutim, razgovori sa Prištinom se ne mogu nastaviti dok god je na snazi protivpravna i anticivilizacijska trgovinska blokada za robu iz centralne Srbije - podvlači Đurić.

JENS STOLTENBERG
GENSEK NATO

Postoji Briselski sporazum iz 2013. godine koji jasno predviđa da Kosovske bezbednosne snage ne mogu na sever bez dozvole komandanta KFOR. Ovo sam jasno stavio do znanja Haradinaju i očekujem da se to poštuje.

Goran Vesić, član Predsedništva SNS i zamenik gradonačelnika Beograda, ocenjuje da pismo zvaničnika SAD prištinskim liderima predstavlja još jednu veliku pobedu Vučićeve politike.

- Pismo i otkazivanje posete vojnog zvaničnika Prištini direktna su posledica sumanutog ponašanja Haradinaja. Istovremeno, reakcija američke administracije jeste i najveće priznanje doslednoj politici koju vodi predsednik Republike Srbije. Da li je iko mogao da zamisli da SAD stanu na stranu Srbije, a protiv kosovskih Albanaca? - pita Vesić.
 

 

JOŠ SAMO ŠEST ZEMALJA I LAŽNA DRŽAVA JE PORAŽENA! Srbija sve moćnija u međunarodnoj zajednici, poručuje Dačić!

Šta su najviši zvaničnici SAD napisali Prištini

* Kao što je predsednik Tramp napisao u pismu decembra 2018, ovo je trenutak da se iskoristi mogućnost napredovanja Kosova, kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom. Otad smo izražavali zabrinutost da bi određene akcije, uključujući i takse na proizvode iz Srbije i BiH, mogle ugroziti taj cilj.

* Nakon što na naše zahteve za suspendovanje taksi nije obraćena pažnja, odlučili smo da preduzmemo korake kako bismo pokazali zabrinutost, uključujući i onu vezanu za naše partnerstvo u oblasti bezbednosti. Za početak, odlučili smo da odložimo put na Kosovo generala Ora iz Nacionalne garde Ajove. Pažljivo ćemo posmatrati druge aspekte naše saradnje i videti da li oni treba da budu suženi.

* Kosovo nema boljeg prijatelja od SAD. Hiljade američkih diplomata i vojnika je bilo uključeno u nastojanje da se izgradi budućnost za Kosovo. Neverovatno je da nakon svega što smo učinili Kosovo toliko malo vrednuje naše prijateljstvo i da ignoriše naš savet.

* SAD su spremne da podrže Kosovo da postigne sporazum o normalizaciji sa Srbijom. Poslednjih 20 godina to je bio nemoguć cilj. Naša namera je da vidimo da se Srbija, kao i Kosovo, ponašaju odgovorno da bi proces dijaloga vratili na kolosek. Prvi korak na tom putu mora biti ukidanje taksi. Dok to ne učinite, ne možemo vratiti naše odnose na naš raniji robustni nivo.
 

Napomena:
Pismo su potpisali zamenik pomoćnika državnog sekretara Metju Palmer, zamenik pomoćnika sekretara za odbranu Lora Kuper i glavni direktor za evropske polove u Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Erat. Pismo je poslato Hašimu Tačiju, Ramušu i Kadriju Veseljiju

 

DOSTA JE REČI I DEMARŠA, VREME JE DA PRIŠTINA DOBIJE PO PRSTIMA: Montgomeri traži od TRAMPA DA KRENE U AKCIJU!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
zoran

pre 5 godina

I jedan i drugi su takve lažovčine............

zora

pre 5 godina

Cini mi se da oni nikada nisu ni znali s kim imaju posla.

Maja

pre 5 godina

Isti su i jedni i drugi! Amerika je sada shvatila s kim ima posla, a Albanci ce tek shvatiti koliko su zapravo slabi i nepriznati od sveta..

nikola

pre 5 godina

Tako je to kad si neposlusan, amerikanci im dali teritoriju nase drzave da rade mutne radnje kao sto su trgovina ljudima, trgovina drogom, trgovina oruzijem, trgovina kradenim vozilima i raznim kriminalom. proterali su Srbe sa kosova bar veci deo Srba. Da sve su im to omogucili Amerikanci, zauzvrat trazili su apsolutnu poslusnost bez pitanja , bez protivljenja. Ali ne lezi vraze NEPOSLUSNOST to nije bilo u dogovoru, a ko je neposlusan on se kaznjava sa manjim i vecim kaznama.

Marko

pre 5 godina

Amerikanci ne praštaju neposlušnost tek će uslediti kazne za Prištinu!

AleksMache

pre 5 godina

Nikada vam Amerika nije bila saveznik već vrhovni sud!

Djordje

pre 5 godina

Taci preuvelicava, a vi se hvatate za tu izjavu!? Objasnite nam sta bi se desilo sa jednom od najvecih americkih baza na svetu kad bi Amerikanci promenili naprasno strane zbog siptarske neposlusnosti!? Misliteda bi se spakovali i otisli? Ne budite smesni i ne obmanjujete ovaj narod prenosom Tacijevog govora koji kao i uvek ima mnogo vise nego jedno lice!? Njihovo vreme prolazi samo strpljivo i pametno kao sto Vucic radi! Vrhunski majstor, kapa dole!

Kole

pre 5 godina

Siptarima svi polako okrecu ledja, sta su trazili to su i dobili.

moma

pre 5 godina

A lepo sam govorila Amerima da ne veruju Siptarima.

Tresimesi1

pre 5 godina

Moguće mada čisto sumnjam.Ameri su ološ još gori od Šiptara.

Maja

pre 5 godina

Stvoreni u paklenoj kuhinji monstruoznih imperijalista dobili smo na Balkanu novu mutant varijaciju iskrivljene svesti.

Branko

pre 5 godina

" Zapadno genetski modifikovani mozgovi " !!!!!?????

Milan

pre 5 godina

Ostacete vi bez icega, pa cak i bez te samoproglasene zemlje.

Zivko

pre 5 godina

Bravo Tramp za osudu Hradinaja i njegovih tajkuna jer ceo svet zna da su Kosovo i Albanija druga Kolumbija i da su oni najveci kriminalci 21-og veka a to Tramp dobro zna koga Albanska i Kosovska mafija finansira i da toTramp hoce da presece i da ih se odrekne jer rade i protiv njega.

Jova

pre 5 godina

Siptari su zasluzili da im predsednik Tramp licno ocita lekciju.

nevena

pre 5 godina

Sve je ovo samo farsa, nikada Amerikanci nece odustati od Kosova

Biljana Đ

pre 5 godina

Ne šamar, nego su Albanci dobili šamarčinu od strane predsednika Trampa.

Nena

pre 5 godina

Ako i dalje budu neposlusni to ce im se i desiti.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija