• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

20.02.2019

12:35

TAČI: Dogovor sa Beogradom je neizbežan, u suprotnom postoji opasnost od destabilizacije regiona

Politika

TAČI: Dogovor sa Beogradom je neizbežan, u suprotnom postoji opasnost od destabilizacije regiona

Podeli vest

Predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, rekao je da je dogovor Beograda i Prištine neohodan i neizbežan, a ako do njega ne dođe postoji velika opasnost od destabilizacije regiona

Obraćajući se prisutnima na konferenciji na temu "Glas naroda, veliko finale Kosovo i Srbija" na kojoj su i predstavnici dve najuticajnije opozicione partije, Demokratski savez Kosova i Samoopredeljenje, Tači je rekao da je došlo vreme da se po strani ostave animoziteti koji su, kako je rekao, doveli do tragedije na Kosovu.

- Nema sumnje da ako se ne dogovorimo ove godine, ulazimo u opasnu oblast i destabilizujemo region. Ne možemo imati veću garanciju od američkih obećanja i reči - rekao je Tači na konferenciji koju je organizovao RIDEA institut.

Prema Tačiju, razgovori u Briselu neće biti laki. On je uveren da će se o platformi za dijalog raspravljati i prosleđivati parlamentu.

Pred predstavnicima opozicionih stranaka, koje se inače protive njegovoj ideji korekcije granice, Tači je rekao da je politički spektar na Kosovu jedinstven po pitanju dijaloga.

- Svi imamo jedinstven stav u pogledu onoga što bi trebalo da bude ime i prezime konačnog sporazuma sa Srbijom - rekao je Tači dodajući da status kvo nije dobar za Kosovo.

- Svi znamo da je dijalog sa Srbijom neizbežan i neophodan. Želimo da objasnimo naš odnos sa Srbijom uz podršku EU i SAD na prvom mestu. Već više od jednog veka imamo loše odnose i neprijateljstvo prema Srbiji, ali je vreme da sve to napustimo i postignemo konačni dogovor sa Srbijom - rekao je Tači, preneo je prištinski Zeri.

Zamenik predsednika najuticajnijeg opozicionog Demokratskog saveza Kosova, Ljufti Haziri, međutim, smatra da dijalog sa Srbijom ne može biti rešen brzo i sa političkim greškama.

On je rekao da DSK traži potpunu reviziju tima za dijalog, kome legitimitet može dati samo parlament i niko drugi.

Haziri, koji je i gradonačelnik Gnjilana je od Tačija zatražio da predloži datum prevremenih parlamentarnih izbora posle okončanja dijaloga sa Beogradom.

Prema njegovim rečima, sporazum nije moguć ako postoji više različitih statova.

Lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, kaže da je neophodno jedinstvo političkih lidera Kosova u dijalogu sa Beogradom.

- Znamo šta Srbija želi, ali da li znamo šta mi želimo", zapitao je Kurti, koji je rekao da je Priština sa Beogradom do sada zaključila 33 sporazuma, te da oni nisu uticali ni na promenu mišljenja pet zemalja članica EU, a još manje su mogli da utiču na promene stava Kine i Rusije.

Zamenik premijera Fatmir Ljimaj, koji je i kopredsednik prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, rekao je da je aktuelna vlada po prvi put učinila ozbiljne napore kako bi se pridružila političkom faktoru i izgradila široki konsenzus u tom procesu.

On je dodao da je ideja i zadatak svih da se ovaj proces vrati na pravi put. 

- Ovaj sporazum osigurava mir i sigurnost. Mir u regionu je odgovornost svih - rekao je Ljimaj.

Smatra da svaka konferencija ima svoj naziv, pa je tako Brisel vodio dijalog za normalizaciju odnosa, a sada bi, kaže,taj proces trebalo da se zove dijalog za priznavanje Kosova. Za priznanje nismo ništa drugo “, rekao je Ljimaj i dodao da, ako Srbija nije spremna da uđe u dijalog za priznanje, onda Kosovo mora da čeka.

- Političke snage na Kosovu treba da izdvoje stranačke interese, ali da budu zajedno. Kao državna delegacija napravili smo dokument koji je dobio podršku šefova institucija. Sada je taj dokument u skupštini. Mi smo spremi za dijalog. Kosovo gubi ako beži od pregovaračkog stola - rekao je i istakao da "Kosovo ni po koju cenu neće prihvatiti nametanje pregovora o suverenitetu zemlje".

- Svako onaj ko to očekuje, greši - zakjučio je LJimaj, preneo je Kosova pres.

NEZAVISNOST KOSOVA DOVEDENA U PITANJE! Šiptari plaćaju reket Vašingtonu, ali ne za podršku, već da ne uhapse OVOG POLITIČARA?! KAKAV ŠOK!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Beba

pre 5 godina

Da li je moguce da to Taci pristaje na dogovor.

Nadica

pre 5 godina

Kako je odjednom promenio ponasanje i postao odgovoran za buducnost regiona?

Borko

pre 5 godina

Beogradu je to odavno jasno, i bez prestanka se Beograd i trudio da do dogovora dođe, međutim, Priština je želela sve ili ništa. Čim nije kako oni žele, prekidaju sa dijalogom. Nadam se da su sada sasvim sagledali realnost, i da će krenuti u rešavanje problema na konstruktivan način.

marko

pre 5 godina

Koja će sutra biti izjava? Do sada su bile dijametralno suprotne.

Ana

pre 5 godina

Dogovor ce se lako postici samo se ti makni sa scene i nista se ne mesaj!

Goran

pre 5 godina

Ali vi želite dogovor koji samo vama odgovora.. Tako da neće moći..

Gospodja Ministarka

pre 5 godina

Taci otvoreno preti! Bolhe rar nego pakt!Albanci misle da mi moramo da radimo kako oni kazu, ali mi nikad necemo prihvatiti njihove sulude ideje!

Draško

pre 5 godina

Tači pokušava da sebe predstavi kao nekog mirotvorca a ustvari nema razlike između Tačija i Haradinaja.

Bilja

pre 5 godina

Ako dođe do destabilizacije regiona biće to samo zahvaljujući Prištini i njenim odlukama.

caca

pre 5 godina

Ovaj opet smislja novu predstavu u kojoj je on glavni glumac!!!!

Davor

pre 5 godina

Moraju i albanci da shvate i da se opamete da je Srbija uvek za politiku mira i razuma.

Maja

pre 5 godina

Srbija je pokazala kolike je ustupke spremna da načini da bi do rešenja konačno došlo. Nadam se da će oni konačno uspeti da postignu dogovor oko rešenja

AleksMache

pre 5 godina

Ovaj kao da je na glavu pao,do juče nema nikakvog dogovora sad je i više nego potreban!

lena

pre 5 godina

Priština bi sve da uzme a nisu svesni da je to naše vekovima a oni su kao zmije otrovnice samo puštaju otrov a ne znaju s kim imaju posla.

Marko Lučić

pre 5 godina

Da bi došlo do dogovora mora se pregovarati , a da bi se pregovaralo, Priština mora da ukine carinske takse.

jula

pre 5 godina

Beograd je bio otvoren za dogovor ali je Priština kočila svaki pokušaj da se do dogovora dođe.

Jelena

pre 5 godina

Mozda se nekada opametite i shvatite da Srbija samo zeli dogovor i kompromis.

Natasa

pre 5 godina

Pristina je ta koja izaziva nemire u regionu!

mimi

pre 5 godina

ja mislim da ovi siptari neznaju sta oce ,kakvo rukovodstvo imaju polako jedan po jedan ima da se iseljavaju,jer je kosovo drzava za tacija haradinaja i za pojedine da uzivaju,za raju je djoka

aca

pre 5 godina

Tači želi demokratski dogovor sa Srbijom...Da bude kako on želi!?!

Igor

pre 5 godina

A sad hoćes dogovor,pa prvo ukinite takse pa onda možemo da pričamo o dogovoru!

Milan

pre 5 godina

Da se Priština tako ne ponaša i vuče prljave poteze sve bi bilo u redu..Tači je provokator

Izbori 2024

TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija