• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B. STAMENKOVIĆ

20.02.2019

19:17

EKONOMSKI BUM! ZEMLJE EVROAZIJSKE UNIJE UKINULE SVE CARINE SRBIJI! Bescarinski izvoz MESA, MLEKA, VOĆA, SIRA, ALKOHOLA, CIGARETA!

Politika

EKONOMSKI BUM! ZEMLJE EVROAZIJSKE UNIJE UKINULE SVE CARINE SRBIJI! Bescarinski izvoz MESA, MLEKA, VOĆA, SIRA, ALKOHOLA, CIGARETA!

Podeli vest

Ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin najavio potpisivanje sporazuma sa Srbijom koji će nam omogućiti bescarinski izvoz mesa, mleka, voća, sira, cigareta, alkohola na tržište od čak 180 miliona kupaca

Srbiji se uskoro otvara ogromno tržište Evroazijske unije (EAEU) od čak 180 miliona kupaca za bescarinski izvoz mesa, mleka i voća, ali i cigareta, sira i alkoholnih pića! Potvrdu da su pregovori o uspostavljanju zone slobodne trgovine između EAEU i Srbije pri kraju dao je juče ruski ministar za ekonomski razvoj Maksim Oreškin. On je izjavio da će Evroazijski međuvladin savet uskoro ozvaničiti i formalno potpisivanje sporazuma.

 

Završni pregovori

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Čepurin najavio je juče sednicu Meduvladinog saveta na kojoj će se ozvaničiti odluka.

- Ministar ekonomskog razvoja Rusije Maksim Oreškin je saopštio da će Evroazijski međuvladin savet doneti odluku o uspostavljanju zone slobodne trgovine između EAEU i Srbije. Naredna sednica Međuvladinog saveta očekuje se krajem aprila - napisao je Čepurin na Tviteru, dok naša saznanja govore da bi ugovor mogao da bude potpisan već u martu.

 

 

Članice Evroazijske unije

* Belorusija
* Kazahstan
* Rusija
* Jermenija
* Kirgistan

Njime bi bila obezbeđena slobodna trgovina za većinu srpskih proizvoda u Jermeniji i Kirgistanu, po istom principu po kojem to već imamo sa Rusijom, Kazahstanom i Belorusijom.
Ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić kaže za Informer da se sporazum primakao kraju, te da su stavovi skoro usaglašeni.

- U martu ćemo imati završnu rundu pregovora, kada bismo tekst sporazuma mogli i da potpišemo. Izašli su nam u susret da bescarinski izvozimo određene kvote cigara, sira, vinjaka... Sveukupno, kada se uspostavi zona slobodne trgovine, to će nama značiti bescarinski izvoz za oko 99 odsto robe, a otvara nam se tržište od 180 miliona ljudi - navodi Ljajić.

Kako dodaje, bescarinski izvoz neće važiti za automobile, živinsko meso, kao i za šećer.

- Skoro sve ostalo podleže bescarinskom izvozu i to je velika šansa za naše izvoznike, pogotovo poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Mnogo znači kada je carina na izvoz nula - ističe Ljajić.
Stručnjaci podvlače da je značajno što ćemo, pored Evropske unije, sada moći mnogo više da izvozimo i na istok.

Foto: informer.rs

Vrhunske povlastice

Ekonomista Ljubomir Madžar smatra da je ovo jako dobra vest za nas.

Šta jedino neće moći
da se izvozi bez carine

- automobili
- auto-delovi
- živinsko meso
- šećer

- Sa Rusijom već neko vreme imamo poseban trgovinski režim, ali sada će se ove povlastice proširiti na još neke zemlje ove unije. Sve što otvara dodatni prostor za trgovinu i saradnju sa drugim zemljama za nas je odlična vest i to treba iskoristiti. Mislim da ćemo tamo najviše izvoziti prehrambene proizvode, prvenstveno voće - objašnjava Madžar.

I ekonomista Mlađen Kovačević navodi da treba da iskoristimo to što nam se otvara ogromno tržište od 180 miliona ljudi.

- Naši proizvođači moći će da izvoze pod povoljnijim uslovima, što će ih sigurno stimulisati. Najvažnije je da ćemo imati gde da prodamo robu. Očekujem da ćemo najviše izvoziti voće i povrće, ali i mlečne proizvode i meso, pod uslovom da možemo da podmirimo ovo ogromno tržište - zaključuje Kovačević.

PUTIN SRBIJI NUDI EEU, SRPSKU I SEVER KOSOVA: Moskva šokirala Brisel, Beograd pred dilemom: ŠTA IZABRATI EU ILI RUSIJU?!

 

SRBIJA IDE U EVROAZIJSKU UNIJU?! Amabasador Rusije Aleksandar Čepurin preneo LEPE VESTI IZ MOSKVE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Ovo je jedna od najboljih vesti za privredu Srbije. Tržište od 180 miliona potrošača bez carine je san za malu državu kao što je naša. Sa robnom razmenom jačaće i kulturne i druge veze. Poljoprivredna proizvodnja sa prehrambenom industrijom bi ponovo mogla da postane zaštitni znak Srbije na brdovitom Balkanu. To je znak zdravog života i humanijeg društva.

Luka

pre 5 godina

Ovo je dodatna sansa za povecanje prozvodnje ,ali i modernizaciju privrede ,kako bi poboljsala konkurentnost. Nove investicije koje ce doci privucene novim trzistem,treba pazljivo odabirati i stimulirati samo ono sto dovodi najnoviju tehnologiju,ostale ne.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17