• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.02.2019

13:24

DAČIĆ: Pitajte Popovića koji je njegov predlog?

Politika

DAČIĆ: Pitajte Popovića koji je njegov predlog?

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ponovio je danas će se srpski narod izjasniti na referendumu o sporazumu sa Kosovom, ako ga bude, a kolegu iz Vlade Nenada Popovića, s kojim se otvorila debata o ideji razgraničenja - da li je ona u suprotnosti sa Ustavom ili ne, pita zašto je u vladi ako se slaže sa predlogom predsednika države

 

Popović smatra da ideja o "razgraničenju" ne može da bude zvanična državna politika, jer je ona, u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije u čijoj preambuli stoji da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije.

Celo Kosovo je Srbija, ni metar manje, navodi Popović, a Dačić podseća da je Beograd ušao u dijalog sa jasnom pozicijom da je Kosovo autonomija u okviru Srbije.

Dačić kaže da su kada je on prekjuče pomenuo razgraničenje, o kojem je ranije govorio i Vučić, reagovali Vuk Jeremić, Dveri, Sanda Rašković Ivić, Nenad Popović, ali i Ramuš Haradinaj, što znači da je ta ideja nešto što Kosovu ne odgovara.

- Pitajte Vuka Jeremića šta je njegov predlog. Pitajte Nenada Popovića šta je njegov predlog. Ne znam zašto sedi u vladi ako se ne slaže sa predlogom predsednika. Stvarno ne znam - kaže Dačić.

Dačić dodaje da će to Popovića pitati na sednici Vlade.

Kako kaže, zalaže se da se dogovor nađe u skladu sa Rezolucijom 1244.

- Ako ne možemo, dajte da nađemo neki dogovor - rekao je Dačić i podsetio da je o razgraničenju govorio i nekadašnji premijer Zoran Đindić, ali da ga niko ne optužuje da je izdajnik.

Na stav Popovića da "nikakvu drugu politiku, osim postizanja kompromisa u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244, Vlada nikada nije utvrdila", reagovao je danas i predsednik Vučić rečima:

- Svaka čast, tako bi trebalo, i super je to, nego - što to nisi uradio 2008. godine, jer si bio potpredsednik tada vladajuće stranke. Što to nisi zaštitio tada? Mi ga danas štitimo.

Dačić je danas ukazao i da su ranije postojali predlozi za podelu Kosova, ali da ih Srbija nije prihvatala i da to više niko ne nudi.

Dačić upozorava da, ako oteraju Srbe, nećemo imati ni sever Kosova i to ljudi treba da znaju.

Dodaje da se Priština sada vraća na svoju platformu koja kaže da promena kosovskog ustava ne dolazi u obzir, a to misli i stotinak zemalja koje ih priznaju.

On poručuje da bi izmedu te dve pozicije trebalo tražiti prostor za kompromis i kaže da su svi imali prostor u okviru unutrašnjeg dijaloga da iskažu svoje ideje a on nije čuo ni jednu drugu ideju osim te.

- Ove dve opcije nisu prihvatljive za kompromis, nije izneta nijedna druga ideja - naveo je Dačić i dodao da, kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo ideju o razgraničenju, usledila je detonacija negativnih izjava.

Govoreći o odnosu bivših vlasti prema pitanju Kosmeta, Dačić kaže da je Ustav donet 2006. godine a da je dve godine kasnije proglašena tzv. kosovska nezavisnost.

- A šta su oni preduzeli tada? Šta je ostalo iza te ekipe vlasti (Borisa) Tadića i (Vojislava) Koštunice - upitao je Dačić.

Navodi da je Jeremić bio ministar spoljnih poslova i da su tada 84 zemlje priznale nezavisnost Kosova, da je kreirano pitanje Međunarodnom sudu pravde i da je usledio katastrofalan odgovor, da je dijalog prebacen iz Un u EU i da su ostali granični prelazi na Jarinju.

- Ostavili su nam ništa - rekao je Dačić i dodao da su oni koji su ranije pregovarali "pozivali da će Ustav Srbije sam po sebi sve rešiti".

On je ukazao da ni Dejtonski sporazum nije bio u skladu sa Ustavom Bosne i Herecegovine, kao ni Prespanski dogovor, sa Ustavom Makedonije.

Upitao je šta bi se dogodilo ako neko napadne Srbe na KiM, i poručuje da je veoma važan odgovor na to pitanje.

Smatra da ne treba širiti lažne slike i da je potrebno postići kompromis.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sumadinac neprskani

pre 5 godina

hoces da ti ja kazem moj predlog rani sina pa salji u vojsku i uz put smrsaj jer dobro bi dosao tako mali za u tenk t-55 kao punioc topa . izdajnice .

arsa

pre 5 godina

Ako cemo iskreno, a sta si ti Dacicu uradio sve one godine dok si bio u koaliciji sa Tadicem i ostalim DOS-ovcima.Formula, naci cemo resenje pa ce narod da se izjasni na referendumu, nesto mi mnogo lici na pricu iz Makedonije.

SS

pre 5 godina

Brižan neki čovek,pre i sada.Daj te mu orden,kad ste mu dali i ostalo.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija