• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTRS

22.02.2019

19:30 >> 19:33

ZAPADNA SRBIJA ZNAČI - NE DAMO KOSMET I ŽELIMO NEZAVISNU SRPSKU: Evo odgovor na dvostruke standarde Zapada!

Politika

ZAPADNA SRBIJA ZNAČI - NE DAMO KOSMET I ŽELIMO NEZAVISNU SRPSKU: Evo odgovor na dvostruke standarde Zapada!

Podeli vest

Politikolog Nenad Kecmanović izjavio je da je poruka predloga imena "Zapadna Srbija" za Republiku Srpsku višeslojna i da može značiti da Srbi istovremeno "ne daju Kosovo i Metohiju i hoće Srpsku kao nezavisnu državu"

Kecmanović je, analizirajući višeslojnost predloga imena, istakao da bi ovo tumačenje možda bio i najadekvatniji odgovor na dvostruke standarde Zapada na koje srpski narod već decenijama uzalud upozorava svet, apelujući na doslednost, pravo, zdrav razum.

- Umesto polemike, treba prihvatiti njihovu "logiku" i insistirati istovremeno na oba zahteva, jer na osnovu dva principa koji se priznaju u međunarodnim pravnim odnosima imamo pravo na oboje - naveo je Kecmanović u autorskom tekstu za Politiku.

On je precizirao da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju ustavnopravni i istorijski argument, a u Republici Srpskoj teritorijalno-etnički i međunarodnopravni.

- Dakle, ne Kosovo i Metohija van Srbije i ne Republika Srpska u BiH nego Kosovo i Metohija u Srbiji i Republika Srpska van BiH - poručio je Kecmanović.

(VIDEO) BEOGRAD DOBIJA SPOMENIK U ČAST HEROJIMA SA KOŠARA: Obeležje junacima biće postavljeno do 23. juna!

On je naveo da je predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik naziv "Zapadna Srbija" lansirao umesto Republika Srpska kao odgovor na bošnjačku pretnju apelacijom pred Ustavnim sudom BiH da Srpska promeni ime i naglasio da bi kolegijum sa troje stranih sudija i dva iz nacije predlagača, kao i uvijek do sada, lako preglasao srpske i hrvatske.

- Zapadna Srbija, kako god je shvatili, jedna je od njih/alternativa/ bar kao upozorenje zlovoljnim komšijama. "Zapadna Srbija" da Srpska ne bi postala "Severnoistočno Bosanska" - naveo je Kecmanović.

On je ocenio da je Dodikova reakcija "ako vam se ne sviđa Republika Srpska dobićete Zapadnu Srbiju" samo nastavak njegovih javnih molbi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da u razgovorima u Briselu i Vašingtonu pomene i Republiku Srpsku.

KOLINDICE, ODLUČI SE VEĆ JEDNOM, JESI LI USTAŠICA, ILI... 'ZA DOM SPREMNI' ne može biti i dobar i loš i zao!

- Poruka je višesmislena. Može da znači razmenu Kosova i Metohije za Republiku Srpsku, što u matici izaziva burno reagovanje, pa to više i ne pominje. Može, takođe da bude shvaćeno i kao ojačavanje Vučićeve argumentacije da ne da Kosovo i Metohiju jer, pominjući Srpsku, podseća "međunarodnu zajednicu" da, otme li južnu pokrajinu, mora da pusti i "manji entitet" da ode iz BiH - rekao je Kecmanović.

On je naveo da to može da bude protumačeno i kao udruživanja dva srpska zahteva: "Ne damo Kosovo i Metohiju i hoćemo Republiku Srpsku kao nezavisnu državu".

ČUDO! MILOGORCI ODJAVILI ŠIPTARE! POZIV PRIŠTINE DA SE SVI OKUPE PROTIV SRBA za Podgoricu je neprihvatljiv!

- "Zapadna Srbija" ne mora značiti ujedinjenje sa "maticom", nego stvaranje druge srpske države, kao što Albanci, uz podršku SAD i EU, stvaraju drugu nacionalnu državu - naveo je Kecmanović.

SRBIJA U OPASNOSTI! HARADINAJ IMA NOVOG GAZDU, SADA JE PION LONDONA: Pale sve maske, Britanija igra prljavu igru!

Kecmanović je istakao da političko vođstvo Srpske mora da vodi računa i o spoljnim i unutrašnjim pretnjama, ali pošto iz Sarajeva negiraju čak i dan rođenja i ime Republike Srpske, valja se boriti ne samo za vraćanje otetih izvornih dejtonskih nadležnosti nego i glasno razmišljati o alternativama, kakva je promena imena.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rastko

pre 5 godina

То би била ,,момачка'' игра, да је ,,момака''?

vlah alija

pre 5 godina

ko o cemu srbi o nekoj velikoj srbiji, pokusali ste izgubili ste i sad mozete da lajete na zvezde niko vas ne shvaca ozbiljno ,jedino sto mozete da dobijete je nekoliko opstina na severu a i za to ce te da date presevo bujanovac i medjedju ,bas ste gubitnici

kako da dobijemo

pre 5 godina

Cela juzna pokrajina Kosovo i Metohija je srpska zemlja, ne mozete vi nama da delite nase. Da nije tako nebi bilo ni Brisela ni pregovara ni Rezolucije 1244, Kumanovskog sporzuma, NATO i KFOR snaga u juznoj pokrajini. Srbi samo treba da budemo strpljivi, mudri i slozni.

Srbin

pre 4 godine

E moj vlah jos alija mi bar imamo osnova da pravimo veliku srbiju vas dosjake sipce albance sve treba vratiti odakle ste poreklom pa da vidite koliki ste kozoje..i a sta cr mi da dobijemo to ne brini wise brini sta ce ovi tvoji da izgube.... Nekaimo da njihov alah pomogne....

SS

pre 5 godina

Da su Srbi ikada,imali pameti,ova karta Srbije bila bi mnogo veća i mnogo mirnija,gospodo.

Saradžogla

pre 5 godina

Gos'n Vučićeviću,sinko,gledaj da Tvoj Informer NE PROPAGIRA UJEDINJENJE RS I SRBIJE? To je ideja srba od preko Drine zbog koje nas u Srbiji hvata panika!To mogu da uspeju malvezacijama a onda JAO SI GA NAMA?Vrlo brzo bi preuzeli celokupnu vlast?Zbog tih srba ceo vek ispaštamo!CEO VEK!Ojadio nas je njihov gavrilo čeko sa nadimkom princip.Kukavički je ubio najpre Sofiju pa onda Ferdinanda!U zatvoru je plakao KUKU MENI ŠTA URADIH!Srbija je ostala bez MILION i 250 hiljada stanovnika ... 1250000!Onda su došli sa Titom i ojadili nas otimačinama i ubistvima!Danas moramo da im zidamo na stotine i stotine stanova jer su ovde izbegli.POLAKO UZIMAJU RUKOVODEĆA MESTA. ... Vučićeviću,sinko,nama ne preti opasnost za budućnost od albanaca i šiptara već od bahatih srba od preko Drine.Ja zbog godina ako poživim još nekoliko ali da znaš šta nam je budućnost.PS.Dobar mladić veli ... Što da se ženim kada nemam nikakvu budućnost.Opštinu nam preuzeli bosanci i ja moram da ih sada za sve molim.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija