• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

25.02.2019

11:09 >> 12:34

(VIDEO/FOTO) OVO SU NOVI SRPSKI "MIGOVI"! Moćne letelice stižu iz Belorusije, VEĆ IMAJU I SRPSKE ZASTAVE!

Politika

(VIDEO/FOTO) OVO SU NOVI SRPSKI "MIGOVI"! Moćne letelice stižu iz Belorusije, VEĆ IMAJU I SRPSKE ZASTAVE!

Podeli vest

Četiri "miga 29" koje je Srbiji donirao predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko stižu u Srbiju. "Migovi" će biti modernizovani u Zavodu 'Baranoviči'

Srbija je danas i zvanično postala vlasnik četiri nova aviona 'mig 29' koje je našoj zemlji donirao predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko! Kako Informer saznaje, ministar odbrane Aleksandar Vulin u Minsku je sa beloruskim zvaničnicima potpisao ugovor o preuzimanju moćnih letelica, koje stižu u Srbiju do kraja godine, a na njima su već i srpske zastave!

Foto: informer

Prema rečima našeg odlično obaveštenog izvora, plan je da beloruski 'migovi' posle formalnog preuzimanja budu remontovani i modernizovani u najboljem beloruskom vazduhoplovnom zavodu 'Baranoviči'. Tamo će biti dovedeni na potpuno isti standard na kom se nalazi i deset aviona ovog tipa koje Srbija već poseduje.

Tako će posle nabavke šest ruskih 'migova', uz ove četiri letelice, naša eskadrila imati čak 14 'migova 29', što je rezultat najvećeg ulaganja u srpsku avijaciju u poslednje tri decenije.

Dogovor o donaciji beloruskih 'migova' postigli su još pre dve godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i njegov beloruski kolega Aleksandar Lukašenko, a kompletan posao podržao je i predsednik Ruske Federacije Vladimir Vladimirovič Putin.

Međunarodna saradnja 

između dva naša ministarstva odbrane biće još veća svake godine. Mislim da imamo dobre prijateljske odnose između naših pripadnika oružanih snaga i tako će se i nastaviti.
Ivan Berezovski, izaslanik MO Belorusije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ističe za Informer da je ovo veliki dan za Srbiju.

- Beloruska donacija četiri 'miga 29' je velika stvar za Srbiju i uz ove četiri letelice naša država će imati 14 'migova 29', što je veoma ozbiljno za naše vazduhoplovstvo! Belorusija je prijateljska zemlja koja je uvek bila uz Srbiju i uvek smo mogli da računamo na nju, njen narod i predsednika Lukašenka. Predsednik Vučić i predsednik Lukašenko su razvili lični, prijateljski odnos, i iz tog odnosa je i sklopljen sporazum o vojno-tehničkoj saradnji po kom su nam donirane ove letelice. Upravo se kroz taj vid saradnje i vidi bliskost naše dve zemlje... - napominje Vulin.

Vojno-politički komentator 'Politike' Miroslav Lazanski objašnjava da 'migove' možemo da očekujemo na srpskom nebu krajem 2019.

- Od trenutka kada ministar Vulin potpiše ugovor o donaciji i preuzimanju avioni postaju vlasništvo Srbije. Kao takvi, oni idu u vazduhoplovni zavod 'Baranoviči', najbolji u Belorusiji, na generalni remont. Oni će taj posao uraditi brže nego naš zavod 'Moma Stanojlović' jer imaju fantastično iskustvo u remontu ovih letelica. Nakon toga će, kao i ruski 'migovi', rastavljenih krila i u velikim transportnim avionima, 'antonovu' ili 'iljušinu', biti dovezeni na Batajnicu. Očekujem da će do kraja godine oni biti u sastavu našeg ratnog vazduhoplovstva i u punoj operativnoj upotrebi - podvlači Lazanski za Informer i ističe da je ovo veliki dan za Srbiju.

- Sada ćemo imati potpunu eskadrilu od 14 "migova". To je u poslednjih 30 godina najveće jačanje našeg vazduhoplovstva. Ovom nabavkom spasli smo udarnu moć srpske avijacije - ocenjuje Lazanski i dodaje da Srbija paralelno s ovim 'migovima' modernizuje i druge aspekte avijacije.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
srbin iz srbije

pre 5 godina

Dali autor teksta zna kao se zove ??

zoran

pre 5 godina

Lazanski je poprilicno neinformisan...nije prvi put

Goran

pre 5 godina

Ovi MiG 29 ušli su u upotrebu sredinom 80 tih.Šta će nam te olupine?

Dzoni lik

pre 5 godina

Ne znam da li ovo može da se nazove donacijom, pošto je uslov bio da se remont radi u Belorusiji, zašta će Srbija naravno platiti, a te avione bi Belorusi svakako rashodovali, a o modernizaciji se više ništa ne spominje.

Marko

pre 5 godina

Na koji standard će biti podešeni? To je najvažnije pitanje, a odgovor se uveliko izbegava. Ako se ne podignu na nivo 4 plus, ti avioni su , pa skoro neupotrebljivi u modernoj borbi.

Kuriozitet

pre 5 godina

zanimljivost*** -Mig-29 je prvazidjena tehnologija, razvijana pre skoro 40 godina, ne lozite se. Jos 1999. Dosta nasih Migova su bili neispravni, ali i ispravni su moglo tesko da pariraju najnovijim avionima neprijateljskog Nato-a. A to je.bilo pre 20 godina. Pozdrav

Nikolic Sinisa

pre 5 godina

Gotovo sam bio siguran da dolaze do kraja marta...

slađa

pre 5 godina

Predsednik Belorusije je učinio neverovatno veliku, značajnu stvar za Srbiju donirajući migove našem vazduhoplovstvu. Hvala i predsedniku Vučiću što na ovaj način brani nebo svih naših građana, jer mi smo vojno neutralna zemlja. Čestitke Aleksandru Vulinu na upornom radu kako bi se Vojska Srbije modernizovala i tehnički i personalno.

Vlado

pre 5 godina

Ccc 185 miliona evra za remont MIG-29!!! Sa tim parama ste mogli rešiti stambena pitanja na hiljade oficira a ne trošiti silne milione evra na avione, koje ako (ne daj Bože) opet dođe do nečega, biće oboreni za dva minuta, baš kao 1999. godine! Izbacujete porodicu pukovnika iz stana - SRAMOTA!!!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija