• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DW/Standard

01.03.2019

12:54 >> 12:57

SEDI, JEDAN! ŠILNIG NAPAO SRBIJU ŠTO NE DA KiM ŠIPATARIMA, kao strah ga od pripajanja Raške BiH, kraha Makedonije...

Politika

SEDI, JEDAN! ŠILNIG NAPAO SRBIJU ŠTO NE DA KiM ŠIPATARIMA, kao strah ga od pripajanja Raške BiH, kraha Makedonije...

Podeli vest

Procurilo je u javnost i izazvalo skandal, a dovršava se bez znanja javnosti. I dalje se radi na razmeni teritorija između Srbije i Kosova. To je kobna greška, ocenjuje u autorskom tekstu za DV Kristijan Švarc-Šiling

 Skandaloznu analizu nekadašnjeg ministra u nemačkoj vladi kancelara Helmuta Kola koji je iz protesta zbog uzdržanosti nemačke vlade tokom rata u BiH podneo je ostavku, ali i višegodišnjeg medijatora za BiH i šefa OHR,  prenosimo u celini!!!

Čelično načelo Zapada da se nove etničke podele moraju izbeći po svaku cenu više se ne primenjuje. Predsednici Kosova i Srbije su, prema svim raspoloživim informacijama, postigli "dogovor": Kosovo će predati Srbiji područje severno od Mitrovice s većinskim srpskim stanovništvom, dok će područja s većinskim albanskim stanovništvom na jugu Srbije u Preševskoj dolini biti predata Kosovu.

Lobisti su dobro obavili svoj posao. Iako je plan u početku izazvao otpor na više strana, a posebno u redovima njihovih naroda, čini se da se on sada uspešno realizuje i privodi kraju. To bi Srbiji donelo članstvo u EU, a Kosovo bi bilo priznato i dobilo mesto u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Korekcije granica otvorile bi pandorinu kutiju

Dvojica mojih bivših kolega, Pedi Ešdaun i Karl Bilt - nekadašnji visoki predstavnici u BiH - zajedno sa mnom su u avgustu 2018. poslali „otvoreno pismo ministarki spoljnih poslova EU Federiki Mogerini i upozorili da se Pandorina kutija teritorijalne razmene ne sme otvarati. I to zato što to ide na ruku separatističko-nacionalističkim snagama, ne samo u regionu - a posebno u Bosni i Hercegovini - već i u mnogim drugim zemljama. To bi otvorilo put još većim poremećajima koji se retko završavaju bez rata.

Ne radi se samo o snu o Velikoj Srbiji koji je doveo do rata početkom devedesetih godina prošlog veka, već i o - kao što sam saznao u januaru ove godine u razgovoru sa albanskim premijerom Edijem Ramom - mogućem ujedinjenju Albanije i Kosova, ideji koja nikada nije u potpunosti odbačena. On mi je u razgovoru rekao da veoma ceni nepokolebljivost Angele Merkel i stav nemačke politike prema promeni granica, ali i da se plaši da bi krajnje oslobađanje Kosova iz okova Srbije moglo da potraje predugo ili bi moglo da se ne desi nikada i da zato u spajanju Kosova i Albanije vidi konkretnu opciju.

Veoma iznenađuje da političari Evropske unije u Briselu, koji strogo odbacuju politiku promene granica po etničkom principu, danas ne vide ovu opasnost i smatraju da su takva rešenja moguća. Koji su razlozi doveli do toga?

Nova politika velikih sila na Balkanu?

Na ovom mestu u igru očigledno ulaze Sjedinjene Američke Države. Predsednik Tramp i sam želi da se povuče iz kriznog regiona Balkana i pristao je na pregovore o razmeni teritorije između Srbije i Kosova. Ovo je potpuni preokret dosadašnje politike SAD i predsednik Tramp je to ove godine potkrepio sa dva pisma poslata predsednicima Kosova i Srbije.

PRIŠTINA OTIMA NOVAC SA RAČUNA "TREPČE", BEOGRAD NE SME DA OVO TRPI! Albanci prisvajaju srpskog giganta

Tu se postavlja pitanje: kakve su Trampove namere i šta je njegov cilj? Postoje spekulacije da on sledi „dogovor" sa Putinom o podeli uticaja na Balkanu između dve velike sile, Rusije i SAD. Prema formuli: Kosovo ide u NATO, a Srbija ostaje pod uticajem Rusije, zajedno sa jasnim odbacivanjem članstva u Alijansi. Na taj način on destabilizuje region, posebno Bosnu i Hercegovinu, jer tamo ton diktira politički lider iz Republike Srpske, sada predsednik Predsedništva BiH Milorad Dodik. On već godinama govori da ulazak BiH u NATO dolazi u obzir samo pod uslovom da Srbija učini takav korak. I tu Tramp čini ustupak Rusiji, čiji uticaj u regionu nesmetano raste.

Postoje i spekulacije, posebno prisutne u krugovima NATO, da Tramp želi da obe zemlje, i Kosovo i Srbiju, vidi u NATO, ali i da želi da ograniči ruski uticaj na Balkanu. To bi eventualno moglo da bude objašnjenje za promenjenu poziciju EU.

Ko će pokupiti krhotine?

Uverljivo i logično je samo to da Srbiji i Kosovu, bez američke podrške, ne bi mogla da prođe ova neprihvatljiva razmena teritorije. S obzirom na visoki stepen nepredvidljivosti američkog predsednika, teško je predvideti koja od te dve spekulacije će se pokazati kao tačna. Sigurno je da bi i jedna i druga opcija imale ogromne posledice po Balkan.

Šta će se desiti nakon toga? Moto ovogodišnje Bezbednosne konferencije u Minhenu glasio je: „Ko će pokupiti krhotine?" Kada jednom povučete granice po etničkim linijama, kako možete da sprečite da Sandšak pripadne Bosni i Hercegovini, a Republika Srpska Srbiji? I šta će onda biti sa Severnom Makedonijom, koja je upravo rešila spor sa Grčkom i koja bi se, nakon novog povlačenja granica po etničkoj liniji, našla pred novim problemom: šta ako Albanci u Severnoj Makedoniji izraze želju da žive u etnički čistoj državi?

I Rumunija, zemlja koja danas predsedava Evropskoj uniji, s tim modelom bi imala velike probleme. Isto kao i Grčka. A Španija ih ima već odavno - sa Katalonijom. Pri tom skoro da niko ne razmišlja o ljudskim pravima, osnovnim pravima čoveka, pravima manjina i apsolutno neophodnoj pravnoj državi - a sve bi to moralo da vlada unutar svih tih zemalja; kao i o međunarodnom pravu, koje bi moralo da se poštuje u spoljno-političkim odnosima.

MILO NA GODIŠNJICU NATO NAPADA UZ HITLEROV SLOGAN PRAVI MITING DA SEBI SPASI GUZICU: Montenegro über alles - ČOVEČE STIDIŠ LI SE TI IČEG?!

Preostaje mi samo da apelujem na Savet Evropske unije i Evropsku komisiju da prizovu evropske vrednosti i da se prisete sistema vrednosti na kojem EU počiva. Ako se to ne dogodi, onda ne bi trebalo da nas čuditi kada, zbog pogrešnih političkih odluka, ponovo budemo suočeni s talasima izbeglica i mukama gladnih i siromašnih.

I da se još jednom vratim sloganu ovogodišnje Konferencije o bezbednosti u Minhenu: „U slučaju pogrešnog razvoja događaja, krhotine u Evropi neće pokupiti zemlje koje crtaju nove granice, već Evropska unija!"

(VIDEO) PENTAGON U ŠOKU! VREMEŠNI MIG-21 OBORIO PONOS AMERIČKE AVIJACIJE F-16: Nije sve u tehnici, ima nešto i do pilota...


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
AS

pre 5 godina

KOJA JE BRE SADA OVO BUDALA? ŠTA ON TRTLJA? MATORA LUDA. TERAJTE GA.

Bgd

pre 5 godina

Princip nepovredivosti granica prekršen je razbijanjem SFRJ i otimanjem KiM od Srbije. Kraj diskusije.

BoB

pre 5 godina

Cetiri opstine na severu Kosova da pripadnu Srbiji a razmena stanovnistva Bujanovca i Preseva za srbske enklave juzno od Ibra.

Jovana

pre 5 godina

Kome je zao Albanaca , neka im daju deo svoje teritorije.

Nikoletka

pre 5 godina

Silnig je na strani zla i zapada a samim tim i Pristine.Nece se on pitati da daje sto je srpsko

Cica

pre 5 godina

Opet neki zapadnjacki pametnjakovic! Vole da se mesaju kao da im od toga "nesto" zavisi... Ili mozda zavisi?

Čarapan

pre 5 godina

Gospodin Šiling neka pravi VelikuAlbaniju od dela svoje zemlje i zemlje gospodina Ešdauna a sada se vidi gola sila UE demokratije kojoj mi hrlimo.Ali ako Šiling ne uspe tu su naši petokolonaši .

Avram

pre 5 godina

Nema predaje,samo u se I u svoje kljuse,KiM je nasa teritorija,treba arnautima dati autonomiju gde su izrazita vecina I to je to,drugo nista ne prolazi ni pod kakvim uslovima

Milica

pre 5 godina

EU treba da pojaca pritisak na Pristinu na ukidanju taksa ,a samim nastavka dijaloga sa Beogradom.

Tina

pre 5 godina

Sta je sad ovaj nasao da raspravlja o situaciji na KIM, ko je on uopste!? Jedno je jasno, a to je da Srbija nikada nece dati KIM!

mimi

pre 5 godina

nema sta od svaba da ocekujemo,samo bi im postavio jedno pitanje,zasto su nas za sto godina triputbnapadali?a sada glume penis i pravdu ma more stoka jedna

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Tutinac koga su izrešetali "vračarci" sveodočio u Specijalnom sudu! Pomagao sam načelniku Milenkoviću kada sam ranjen
Hronika

Tutinac koga su izrešetali "vračarci" sveodočio u Specijalnom sudu! Pomagao sam načelniku Milenkoviću kada sam ranjen

Samir Divljanović, iz Tutina, kog su kako navode u Tužilaštvu za organizovani kriminal, 29. decembra 2019. u Beogradu pokušali da ubiju pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića, takozvani "vračarci", ispričao je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je upucan kada je došao da "pomogne načelniku Četvrtog odeljenja Slobodanu Milenkoviću".

16.04.2024

13:41

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija