• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.03.2019

11:35

MINISTAR ANTIĆ U TORONTU: Srbija je četvrta zemlja Evrope po atraktivnosti za investiranje u rudarski sektor!

Politika

MINISTAR ANTIĆ U TORONTU: Srbija je četvrta zemlja Evrope po atraktivnosti za investiranje u rudarski sektor!

Podeli vest

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić sa delegacijom Srbije boravi na Međunarodnom ministarskom samitu rudarstva u Torontu, u okviru najposećenijeg svetskog sajma rudarstva - PDAC, a na poziv ministra prirodnih resursa Kanade, Amarjeeta Sohia i Kanadsko-srpskog poslovnog udruženja - CANSEE


Antić je na uvodnom izlaganju u Metro Toronto Convention Centru, pred oko 200 predstavnika rudarskih kompanija, održao prezentaciju o Sektoru rudarstva u Republici Srbiji, i tom prilikom istakao da je Srbija postala zemlja pogodna za investicije, te da se prema istraživanju kanadskog instituta „Frejzer“ nalazi na 4. mestu evropskih zemalja po atraktivnosti za ulaganja u rudarski sektor.

- Važno nam je da na ovako velikom svetskom skupu predstavimo potencijale Srbije na pravi način, kako bi sve kompanije, koje u budućnosti budu izrazile  interes da investiraju u rudarstvo, imale u vidu da je Srbija zemlja koja je stvorila sve neophodne uslove za to i spremna je da se razvija - rekao je Antić i dodao:

- Srbija ima dugu tradiciju u rudarstvu i sve analize pokazuju da su prethodnih godina značajno povećana ulaganja u ovaj sektor. Naša zemlja postala je popularna za ovu vrstu investicija, naročito ako u obzir uzmemo nedavno zaključeno strateško partnerstvo sa rudarskim gigantom, kompanijom ZiJin u Boru, koje za Srbiju predstavlja istorijski rezultat. Uz projekcije proizvodnje bakra za budući period, na koje se strateški partner obavezao, upravo očekujemo znatno veće učešće rudarstva u BDP-u - rekao je ministar Antić.

Foto: Ministarstvo rudarstva

On je istakao da Srbija ima veliki broj potencijalnih rudnih nalazišta ali i savremen zakonodavni okvir koji obezbeđuje sigurnost za investicije, a da je Zakonom o rudarstvu iz 2015. godine u Srbiji napravljena povoljna sredina za domaća i strana ulaganja.

- Dokaz za to je i projekat nalazišta bakra i zlata „Čukaru Peki“ kod Bora koji je od izuzetne važnosti za Srbiju i predstavlja veliki ekonomski potencijal, a realizuje ga ZiJin preko kompanije Rakita. Značajan projekat je i „Jadar“ kod Loznice, koji predstavlja nalazište litijuma svetske klase i razvija ga kompanija Rio Tinto, a sa kojim bi kroz nekoliko godina Srbija mogla da učestvuje sa 10 odsto u ukupnoj proizvodnji litijuma u svetu. Rudarstvo je velika razvojna šansa Srbije i očekujem da će ovi projekti, zajedno sa razvojem RTB Bor, značajno uticati na ubrzani privredni rast zemlje, naglasio je ministar.

Ministar Antić je podvukao da upravo zahvaljujući odlučnoj politici Vlade i predsednika Aleksandra Vučića, velike rudarske kompanije Srbiju prepoznaju kao zemlju širokih potencijala gde sa sigurnošću mogu da razvijaju velike projekte i investicije, a to su u svojim izlaganjima na Samitu potvrdili i predstavnici kompanija koje već posluju u Srbiji.

Na samitu su u srpskoj delegaciji, uz ministra Antića i ambasador Republike Srbije u Kanadi Nj. E. Mihailo Papazoglu, državni sekretar u ministarstvu rudarstva i energetike prof. dr Stevica Deđanski i pomoćnik ministra za sektor rudarstva i geologije, Ivan Janković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija