• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.03.2019

20:14

PRIŠTINA U PANICI! Rusija prodala SOFISTICIRANO ORUŽJE Srbiji, borbene avione i oklopna vozila - Projekat Kosovo pred UNIŠTENJEM! Putin zbunio SAD i NATO!

Politika

PRIŠTINA U PANICI! Rusija prodala SOFISTICIRANO ORUŽJE Srbiji, borbene avione i oklopna vozila - Projekat Kosovo pred UNIŠTENJEM! Putin zbunio SAD i NATO!

Podeli vest

Prištinski mediji tvrde da Rusija ulaže milione kako bi pojačala svoj uticaj na Balkanu

Prištinski mediji objavljuju informacije u kojima se tvrdi da Rusija, predvođena predsednikom Vladimirom Putinom, troši milijarde rubalja u balkanskim državama, pokušavajući da zaustavi njihovo članstvo u Evropskoj uniji i NATO.

Navodi se da i američki stručnjaci upozoravaju da Rusija želi da izazove nasilni sukob između Beograda i Prištine, ne bi li diskreditovala novi državni projekat u Evropi i zbunila SAD i NATO u regionalnim sporovima.

Rusija se snažno vratila u balkanske zemlje i u tu svrhu Kremlj troši milijarde rubalja u Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, Srbiji, tzv. Kosovu i Grčkoj.

Tvrde takođe da je Rusija 2016. pokušala da organizuje državni udar u Crnoj Gori, planirajući tada ubistvo premijera Mila Ðukanovića i tako spreči ulazak te zemlje u NATO. Prošle godine je, tvrdi se takođe, pokušala da blokira rešavanje pitanja imena između Grčke i Makedonije, znajući da će rešenje rezultirati članstvom tih zemalja u Severnoatlantskom savezu.

Dodaju da Albanci uopšte, bez obzira na zemlju prebivališta, predstavljaju "zid neprijateljskog ruskog uticaja".

- To se svakako odnosi na već definisanu tradiciju, kao i na veoma jasnu orijentaciju Albanaca prema evroatlantskim integracijama - ističe tzv. zamenik kosovskog ministra odbrane Burim Ramadani.

- Dakle, pored Albanije, Albanci su bili odlučujući u članstvu Crne Gore i Severne Makedonije u NATO-u. Tako su se Albanci do sada pridružili trima balkanskim državama u NATO-u. Četvrta država treba da bude (tzv.) Kosovo - kaže Ramadani.

Prema njegovim rečima, iz ove nesporne činjenice jasno je da su (tzv.) Kosovo i Albanija imuniji, kako kaže, na ruski neprijateljski uticaj, "ali to samo po sebi ne ometa mešavinu Rusije u našim društvima".

Stepen uticaja Rusije na zemlje Balkana razlikuje se, kaže on, u zavisnosti od istorijske, religiozne i geopolitičke realnosti na terenu.

Ramadani tvrdi da Rusija ima geostrateški interes za zapadni Balkan, kao i za mediteranske zemlje, budući da Balkan posebno nudi dobru priliku za Rusiju, da preduzme kombinaciju političkih i ekonomskih mera za ugrožavanje geostrateških interesa EU.

Po njihovim navodima postoje dva razloga za rusko interesovanje za jačanje svog uticaja na Balkan. Prvi je taj jer regija Zapadnog Balkana ima strateški značaj kao tranzitna ruta za ruski gas a, drugo su, navodi, slovenski koreni i pravoslavlje uz tradicionalne kulturne i tradicionalne vrednosti koje Moskva želi da sačuva.

On tvrdi da Rusija ima sve namere da iskoristi nejedinstvo balkanskih zemalja da postanu članice EU.

Govoreći o ruskom prisustvu u Srbiji, prištinski mediji tvrde, da je ruska humanitarna baza u Nišu "zaista špijunski centar za zemlje u regionu".

- Rusija je prodala sofisticirano oružje Srbiji, uključujući MIG borbene avione i teška oklopna vozila. Ona želi da izazove nasilni sukob između Srbije i (tzv.) Kosova kako bi diskreditovala (tzv.) kosovski projekat i zbunila SAD i NATO u regionalnim sporovima - ističu sagovornici.

Oni tvrde da je Rusija za to motivisana neprijateljstvom prema Sjedinjenim Američkim Državama i željom da se ograniči prodor evroatlantskih institucija i vrednosti na zapadnom Balkanu.

Dodaju je da Evropska unija, sa svojim demokratskim, progresivnim vrednostima, predstavlja egzistencijalnu pretnju autoritarizmu i kampanjama ruskog malignog uticaja u cilju nanošenja štete demokratijama.

- Srbija je ovlašćena od Rusije u regionu. Obe zemlje pokušavaju da podriju napore (tzv.) Kosova da steknu veće globalno priznanje. Zajednički napori Rusije i Srbije na samitu INTERPOL-a u Dubaiju pokazuju kako Rusija i Srbija koordiniraju svoje postupke na štetu (tzv.) Kosova - zaključuju prištinski mediji.

TAČI ALERGIČAN NA HARADINAJA! Kad je čuo njegovo ime - NAPUSTIO INTERVJU!

 

(VIDEO) LAZANSKI NA PINKU: Srbija neće dozvoliti da se "Oluja" ponovi, ni na Kosovu ni u Hrvatskoj!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Warhammer

pre 5 godina

Potpuno tacno.pa vi imate amere za podrsku,pa sto se bunite kad su nespodobni?

anafis

pre 5 godina

prava nedemokratska, tj totalitarna zemlja je Amerika. U Americi ne smeš ništa da kažeš protiv vlasti. Takođe, oni koji se deklarišu kao komunisti se odmah odstreljuju. Rusija je majka demokratije,. sve drugo je prljava zapadnjačka propaganda na koju treba nasedati

drago

pre 5 godina

Ma o kojoj demokratiji ovaj priča. Demokratija u americi i zapadnim zemljama nikad nije postojala, to je samo reč i ništa više.

hag

pre 5 godina

Sve bi to pilo vodu da je Srbija negdje na istoku na samoj granici s rusijom. Medjutim,srbija je u sred europe,okružena u potpunosti zemljama članicama NATO saveza,dok je Kosovo de fakto,kako to neko reče,američki nosač aviona na zemlji. Prema tome,apsolutno je nebitno čime se Srbija naoružava jer nikako i ni u kom slučaju se ne može suptrotstaviti NATO-u.odnosno čak i ako rusi gurnu Srbiju u taj sukob,što zasigurno rusi žele,to naoružanje bi samo produžilo agoniju Srbije za nekih par sati do potpunog kraha i uništenja. Činjenice...a ne bajke i mitovi kojima informer puni prazne glave srba!

Izbori 2024

TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija