• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.03.2019

21:51

EVROPSKA UNIJA POSTAVILA ORBANU ULTIMATUM: Izvini se ili VAS IZBACUJEMO!

Politika

EVROPSKA UNIJA POSTAVILA ORBANU ULTIMATUM: Izvini se ili VAS IZBACUJEMO!

Podeli vest

Vladajuća partija Mađarske Fides mogla bi da bude izbačena iz Evropske narodne partije (EPP)

Biće izbačena ukoliko se njen lider i premijer Mađarske ne izvini zbog kritikovanja Evropske unije, izjavio je lider poslaničke grupe EPP Manfred Veber.

Između ostalog, zatraženo je da Orban odmah prestane sa kampanjom protiv Brisela, prenosi Rojters.

"Viktor Orban i Fides su ponovo prešli sve 'crvene linije'. Sve opcije su na talonu, a pogotovu izbacivanje i nastavak naše budućnosti bez Fidesa", rekao je Veber, koji je i kandidat EPP za predsednika Evropske komisije. 

Veber, član nemačke Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i kandidat EPP-a za predsednika Evropske komisije, izjavio je da Orbanu i njegovoj stranci Fides daje još jednu šansu, ali je dodao da traži razjašnjenja i da Orban mora da ispuni određene uslove, među kojima da prestane kampanju protiv EU, piše nemački “Bild”. 

Prema njegovim rečima, Orban takođe treba da se izvini i drugim strankama u EPP-u. 

Evropska narodna partija je najveća transnacionalna evropska politička stranka, najveća je stranka u Evropskom parlamentu i okuplja hrišćansko-demokratske i konzervativne stranke iz Evropske unije. 

Ukupno 12 stranaka članica EPP-a zvanično je zatražilo isključenje ili suspendovanje populistićkog mađarskog premijera i njegove stranke Fides iz evropske stranke. O tom pitanju će se odlučivati na sastanku 20 marta. 

Mađarski premijer Viktor Orban je nazvao "korisnim idiotima" one koje zahtevaju izbacivanje njegove stranke Fides iz EPP u Evropskom parlamentu, te, kako navodi, oni služe interesima neistomišljenika iz levog centra, navodi MIA. 

Orban je godinama identifikovan svojom antiimigrantskom retorikom. Poslednjih nedelja razljutio je mnoge u EPP kampanjom vladinih reklama koje optužuju čelnike Evropske unije za promovisanje masovne migracije. 

U njima su prikazani predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, njegov kolega iz EPP-a i mađarsko-američki milijarder Džordž Soros, naveo je AP. 

Orban je nedavno krenuo u žestoku kampanju protiv predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, koji je takođe član EPP-a. 

Orban je optužio Brisel da podržava imigraciju, čemu se Mađarska generalno protivi. 

Predsednik EPP Žozef Dol rekao je da je primio dovoljno pisama u kojima se zahteva izbacivanje mađarske vladajuće partije Fides iz tog bloka da bi to pitanje bilo stavljeno na dnevni red, preneo je danas nemački list Velt. 

- Postoji granica, a Viktor Orban je prešao crvenu liniju - naveo je Dol.

 

POMPEO DELI PACKE MAĐARSKOJ ZBOG PUTINA I KINE! Došao u Budimpeštu da lobira protiv Orbanovog približavanja Moskvi i Pekingu!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 5 godina

Verbalni delikt! Sve može u toj EU ali da kritikuješ EU, gejeve ili transvetite... e to ne može.

slađa

pre 5 godina

U ovom slučaju EU je na gubitku, a ne Orban, bez obzira na njegove tvrde stavove. On bi ih i ublažio da nije svestan koliko su prevejani i opasni njegovi protivnici.

Pinokio

pre 5 godina

Demokratski, nema šta. Korumpirana EU gospoda ne dozvoljavaju kritike na svoj način pa bi demokratski da ućutkaju svakoga ko drugačije misli ili govori. Vide oni da sve više ljudi uviđa da je Orban u pravu i podržava njegove stavove pa zato pokušavaju da ga ućutkaju - glupaci, kao da on to neće govoriti i ako ga izbace iz EPP, šta više tek mu onda neće moći ništa a on će ih tek tada, sa punim pravom, pljuvati na sva usta.

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!
Hronika

"Žena mu se napila kao krava, pravila je haos na splavu"! Čitane skaj prepiske na suđenju Darku Šariću: "Odložena žurka na vodi"!

Samo da ovo odlično završimo, a ti gledaj to. Ovo ovde je idealno, sa bosanske strane. Ako do tad ne završiš, onda je rez varijanta, navodi se u preslušanim porukama sa Skaja, koje su juče pročitane u Specijalnom sudu na suđenju Darku Šariću (53) i ostalim optuženima za pokušaj ubistva svedoka saradnika Nebojše Jokosvića Jokse (52).

23.04.2024

16:25

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija