• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

06.03.2019

07:58

ITALIJANSKI PREMIJER DANAS U BEOGRADU! Sastaće se sa Aleksandom Vučićem i Anom Brnabić!

Politika

ITALIJANSKI PREMIJER DANAS U BEOGRADU! Sastaće se sa Aleksandom Vučićem i Anom Brnabić!

Podeli vest

Italijanski premijer Ðuzepe Konte boraviće danas u jednodnevnoj poseti Srbiji, tokom koje će se sastati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić

Konte, inače, prvi put od stupanja na dužnost dolazi na Zapadni Balkan, a poseta Srbiju mu je prva bilateralna poseta jednoj evropskoj zemlji od početka godine.

Njemu će danas oko podneva biti priređen svečani doček ispred Palate Srbija.

Potom će uslediti tet-a-tet sastanak predsednice Vlade Srbije i predsednika Saveta ministara Republike Italije, a zatim i plenarni sastanak delegacija Vlade Srbije i Saveta ministara Italije.

Boravak u Srbiji Konte će nastaviti razgovorima sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u 12:45 sati.

Uoči Konteove posete, Vučić je u intervjuu za italijansku agenciju Ansa rekao da je podrška zvaničnog Rima ključna za ekonomiju Srbije, evropski put naše zemlje ali i rešavanje pitanja Kosova.

On je ocenio da je mudra odluka predsednika italijanske Vlade da poseti Srbiju i Balkan uprkos problemima sa kojima se suočava Unija, pogođena izvesnim zamorom i slabim entuzijazmom za dalje proširenje.

- S velikim poštovanjem i interesovanjem očekujem premijera Kontea - rekao je Vučić i dodao da je ta poseta od izuzetne važnosti, da predstavlja izuzetnu čast i da će Srbija učiniti sve kako bi bila uspešna.

Prema njegovim rečima, postoji volja za rešavanje konkretnih problema, dalje poboljšanje ekonomske klime i privlačenje novih italijanskih investicija.

Vučić je posebno naglasio značaj posete sa ekonomskog aspekta jer je Italija Srbiji drugi ekonomski partner.

Prošle godine obim robne razmene je premašio četiri milijarde evra.

Poseta je važna i zbog podrške koju Italija pruža Beogradu na putu evropskih integracija.

- Podrška Italije Srbiji je veoma važna na planu ekonomije i investicija, za evropski put Beograda, ali za pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo. Podržite nas najjasniji i najsnažniji način na evropskom putu i mi ćemo znati na koji način treba da uzvratimo - rekao je Vučić.

Tokom Konteove posete trebalo bi da bude potpisan memorandum o saradnji "Infrastruktura železnice Srbije" sa Italijanskim železnicama.

Poslednji put u Beogradu je boravio italijanski premijer Mario Monti 2012. godine, a pre toga, poseta Republike Italije na nivou premijera bila je 2000. godine kada je u našu zemlju došao tadašnji premijer Ðulijano Amato.

Italija je među dva najveća trgovinska partnera Srbije o čemu govori i ukupna robna razmena dve zemlje koja je premašila četiri milijarde evra, a polovina vrednosti ovog iznosa je izvoz naše robe u Italiju.

U proteklih šest meseci organizovana su četiri poslovna foruma u Italiji na kojima je bilo više od 350 italijanskih kompanija i rezultati ovih aktivnosti uskoro se mogu očekivati - plasman smrznutog sušenog voća i povrća u velike italijanske trgovinske lance. 

Srpski potencijali predstavljeni su u proteklih šest mesecu u italijanskim regijama Friuli Venecija Ðulia (grad Trst), Veneto ( Verona), Lombardija (Milano), Kampanja (Napulj).

U narednom periodu, italijanski privrednici moći će više da saznaju o Srbiji na poslovnim forumima u regionima Emilia Romanja, Pijemont, Toskana, Trentino-Alto Adiđe.

Ekonomske veze dve privrede karakteriše uravnoteženost robne razmene, objašnjava, značajni ugovori iz oblasti zajedničkih ulaganja i proizvodnih kooperacija, kao i zavidan nivo saradnje u oblasti bankarsko-finansijskih, saobraćajnih i turističkih usluga.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija