• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

07.03.2019

18:27

PRIŠTINA USVOJILA PLATFORMU KOJOM OBJAVLJUJE RAT SRBIJI! Predsednik Vučić zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost!

Politika

PRIŠTINA USVOJILA PLATFORMU KOJOM OBJAVLJUJE RAT SRBIJI! Predsednik Vučić zakazao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 8.30 sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, a glavna tema biće usvajanje Platforme od strane Prištine. Kako se procenjuje, ovaj potez označen je kao neformalna objava rata Prištine Beogradu

Kosovski parlament usvojio je većinom glasova Platformu za dijalog o, kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beogada i Prištine.

Reč je o platformi koju je Beograd ranije ocenio kao dokument koji dokazuje da Priština ne želi nastavak dijaloga sa Beogradom.

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je da današnje izglasavanje zakona i plaforme za nastavak dijaloga sa Beogradom, znači, kako je rekao, granice Kosova nedodorljive i da neće biti "trećeg nivoa vlasti".

Platformu, koju je Priština danas usvojila, Beograd je još od momenta kada se pojavila prva njena verzija u javnosti doživeo kao neformalnu "objavu rata", jer je taj dokument bio znak da Priština zapravo neće kompromis, neće dijalog, neće nikakav dogovor osim pukog priznanja i to u granicama koje je sama odredila na teritoriji Republike Srbije. 

Šta znači ovakav dokument i kakvu poruku Platformom Priština šalje, pre svega, očigledno je, Srbiji?

Da je aktuelna vlast u Prištini ne samo zatvorila sva vrata dijalogu i uvažavanju interesa Srbije i Srba na KiM, nego, samim tim, i ugrozila stabilnost na tom delu teritorije?

Kako, inače, drugačije razumeti nameru Prištine da realizuje ovakvu Platformu, pri čemu poručuje da je ona osnova za dijalog sa Beogradom, osim kao direktnu provokaciju Beogradu, koji je više puta poručio da neće dozvoliti napad i ugrožavanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Vučić je nedavno, na Minhenskom forumu, rekao da je ono što su kosovski Albanci dostavili skupštini kao platformu za nastavak dijaloga sa Beogradom zapravo - platforma protiv dijaloga. 

- Oni kažu sve mora da bude u skladu sa njihovim ustavom, da se čuva, kako kažu, teritorijalni integritet i suverenitet Kosova. Ako je to tako, šta onda tražite od nas, šta je to što želite od nas? Ja to ne razumem. Ako je to tako, dobro da ste nas obavestili i videću kako će i na koji način da na to da odgovaraju u budućnosti i kako će to da objasne bilo kome u svetu - rekao je tada Vučić.

"Oni (Priština) su doneli platformu da se ne sme narušiti teritorijalni integritet Kosova, a Srbija mora da nas prizna", primetio je Vučić i ponovio da za Srbiju ta opcija ne dolazi u obzir.

PRIŠTINA ZAKUCALA POSLEDNJI EKSER U DIJALOG! Đurić o usvojenoj platformi Prištine: Poslali su jasnu poruku da je dijalog završen, Srbija će znati da zaštiti nacionalni interes!

ŠIPTARSKA PREVARA: Priština usvojila platformu o dijalogu, a protiv njega




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milica Milicic

pre 5 godina

Koliko god se Srbija trudila da dodje do kompromisa, Pristina je igrala po svome.

Dragan R

pre 5 godina

Treba malo sačekati da vidimo kako će SAD i EU reagovati. Ako bude kao sa taksama, a ne očekujem ništa drugačije, onda je jasno šta nam je činiti, ako smo ozbiljna država. Treba napraviti i usvojiti u Skupštinu našu platformu, u kjojoj će uslovi za nastavak dijaloga biti formiranje ZSO, ukidanje zakona o formiranju tzv vojske Kosova i ukidanje taksi, a polazna osnova za taj dijalog i postizanje konačnog sporazuma naš Ustav, Odluka Badinterove komisije o nepromenjivosti granica republika bivše SFRJ i Rezolucija 1244 kojom se garantuje teritorijalni integritet Srbije i povratak do 1000 naših vojnika i policajaca na KiM. U platformi takođe treba da stoji jasno i nedvosmisleno da Srbija po pitanju zaštite svog naroda na KiM nema nikakve dileme i da će svoj narod, u slučaju ugrožavanja njihovih života, braniti svim sredstvima i u maksimalnoj meri svojih mogućnosti, uključujući i oružanu odbranu. Sve ostalo je zamajavnje sopstvenog naroda i otvoreni poziv svim neprijateqima na dalje čerupanje Srbije.

Perica

pre 5 godina

Ma koji bre zso treba im uvesti totalnu blokadu i sprečiti prolaz preko Srbije doneti odluke o poništenju svih dokumenata i sprečiti svaki transport njihove robe kroz Srbiju kao i robu koja se šalje iz inostranstva i kao reelsport na KiM pa da vidimo šta će goveda .Treba i gazivode da ispuste vodu pa neka svetle na petrolejke sa stokom treba samo tako kakav razum sa njima ne treba više uopšte razgovarati.

slađa

pre 5 godina

Srbija pruža podršku predsedniku Aleksandru Vučiću u rešavanju kosmetskog pitanja.

zokizeka

pre 5 godina

Baš ga preteraste sa naslovom.Daleko je to od rata,jedino ako ga ne priželjkujete?!

Dejan

pre 5 godina

Predsednik racionalnom politikom boriće se da zaštiti sve građane i omogući im pristojan život.

Nale

pre 5 godina

Dosta nam je bilo rata i nevinih zrtava.Odbijamo poziv na rat.

Mile

pre 5 godina

А где ви видите да неко позива на рат? и ако буду позивали исдајице као ви неће звати.

Cedoljub

pre 5 godina

Ne damo te zemljo Nemanjica, ne damo te zemljo Obilica .

Srna

pre 5 godina

To se moglo i očekivati od njih.Nikad nisu ni hteli normalizaciju odnosa sa Beogradom.

srecko

pre 5 godina

Marionteska teroristicka kvazi vlada u Pristini demonstrira nemoc vecine svetas i osionost imperijalistickih sila sa druge strane .

SS

pre 5 godina

Samo strpljivo s kompromisom,uz toleranciju,bez nasilja i rata da ne bi stradali ni krivi ni dužni ljudi.Imate Sergeja i glumačke pajtaše,Đilasa,Obradovića,Jeremića i dosta njih iz 1#5000000

gaša

pre 5 godina

Bitće baš kako su josipu brozu nacrtali...pa sandžak pa Vojvodina i, hrvatska mora biti "LIDER" na Balkanu...tako rade vladari iz senke a i, iz Vati.............Neki mu se još uvek kunu da ne skrenu...

Tina

pre 5 godina

Hvala predsedniku sto se bori za svoj narod na KiM!

Neko

pre 5 godina

Hitnu sednicu za nacionalnu bezbednost je zakazao...za sutra...

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija