• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/informer

08.03.2019

07:49 >> 09:35

(FOTO/VIDEO) DRŽAVNI VRH SRBIJE O PRIŠTINSKOJ PLATFORMI! Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, SRBIJA ĆE ODGOVORITI NA ŠIPTARSKE PRETNJE!

Politika

(FOTO/VIDEO) DRŽAVNI VRH SRBIJE O PRIŠTINSKOJ PLATFORMI! Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, SRBIJA ĆE ODGOVORITI NA ŠIPTARSKE PRETNJE!

Podeli vest

Sednica Saveta za nacionalnu bezbednost, koju je sazvao predsednik Aleksandar Vučić nakon što je Priština usvojila Platformu za dijaloga kojom su Srbi stavljeni u najteži položaj još od 2011. godine, počela je nešto posle 8.30 sati i završena je pre nekoliko minuta

 

Ranije, predsedništvo Srbije na Andrićevom vencu stigli su članovi Saveta za nacionalnu bezbednost.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Državni vrh na okupu

Oni su došli na sednicu koju je zakazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić zbog usvajanja Platforme za dijalog u prištinskom parlamentu, koja je, kako je juče ocenio direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić, stavila Srbiju u najteži položaj još od 2011. godine.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Aleksandar Vučić, Ivica Dačić

Foto: Tanjug

U zgradu Predsedništva prvi su stigli šef BIA Bratislav Gašić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. 

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Zajedno, pešice su od Vlade došli ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba, general-potpukovnik Milan Mojsilović, kao i direktor Policije Vladimir Rebić. 

Foto: Tanjug

Zatim je, na sednicu zakazanu u 8.30, došla i premijerka Ana Brnabić. 

Foto: Tanjug

Kosovski parlament usvojio je većinom glasova Platformu za dijalog o, kako se navodi, konačnom, inkluzivnom i pravno obavezujućem sporazumu za normalizaciju odnosa Beogada i Prištine.

Reč je o platformi koju je Beograd ranije ocenio kao dokument koji dokazuje da Priština ne želi nastavak dijaloga sa Beogradom.

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj, izjavio je da današnje izglasavanje zakona i plaforme za nastavak dijaloga sa Beogradom, znači, kako je rekao, granice Kosova nedodorljive i da neće biti "trećeg nivoa vlasti".

Platformu, koju je Priština danas usvojila, Beograd je još od momenta kada se pojavila prva njena verzija u javnosti doživeo kao neformalnu "objavu rata", jer je taj dokument bio znak da Priština zapravo neće kompromis, neće dijalog, neće nikakav dogovor osim pukog priznanja i to u granicama koje je sama odredila na teritoriji Republike Srbije. 

Šta znači ovakav dokument i kakvu poruku Platformom Priština šalje, pre svega, očigledno je, Srbiji?

(VIDEO) PRIŠTINA ZAKUCALA POSLEDNJI EKSER NA KOVČEG DIJALOGA! Đurić o usvojenoj platformi Prištine: Poslali su jasnu poruku da je dijalog završen, Srbija će znati da zaštiti nacionalni interes!

Da je aktuelna vlast u Prištini ne samo zatvorila sva vrata dijalogu i uvažavanju interesa Srbije i Srba na KiM, nego, samim tim, i ugrozila stabilnost na tom delu teritorije?

Kako, inače, drugačije razumeti nameru Prištine da realizuje ovakvu Platformu, pri čemu poručuje da je ona osnova za dijalog sa Beogradom, osim kao direktnu provokaciju Beogradu, koji je više puta poručio da neće dozvoliti napad i ugrožavanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Vučić je nedavno, na Minhenskom forumu, rekao da je ono što su kosovski Albanci dostavili skupštini kao platformu za nastavak dijaloga sa Beogradom zapravo - platforma protiv dijaloga. 

- Oni kažu sve mora da bude u skladu sa njihovim ustavom, da se čuva, kako kažu, teritorijalni integritet i suverenitet Kosova. Ako je to tako, šta onda tražite od nas, šta je to što želite od nas? Ja to ne razumem. Ako je to tako, dobro da ste nas obavestili i videću kako će i na koji način da na to da odgovaraju u budućnosti i kako će to da objasne bilo kome u svetu - rekao je tada Vučić.

"Oni (Priština) su doneli platformu da se ne sme narušiti teritorijalni integritet Kosova, a Srbija mora da nas prizna", primetio je Vučić i ponovio da za Srbiju ta opcija ne dolazi u obzir.

Nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem treći čovek američkog Stejt departmenta, podsekretar za politička pitanja Dejvid Hejl napustio je Predsedništvo Srbije na Andrićevom vencu.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Dejvid Hejl sa Aleksandrom Vučićem

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

 

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

 

Sastanku je prisustvovao i američki ambasador Kajl Skat.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Jovan Futog

pre 5 godina

Dzabe se sada sastajes. Trebao si to da znas i pre godinu dana, da ti sluzbe bezbedbosti rade posao kako treba. Eto ti Gasic pa neka ti on kaze . To sto si procitao iz novina to je bajata stvar i sada ti je kasno. Idi ispred problema a ne za njim.

Ena

pre 5 godina

Platforma ne moze da bude u skladu sa njihovim Ustavom i zakonima koji ne garantuju u principu nikakvu zastitu Srbima,a posto KIM nije drzava ne moze ni da ima vazeci odnosno pozitivni Ustav.

Jelena

pre 5 godina

Adekvatno ćemo delovati na njihove provokacije.

Stojan

pre 5 godina

Srbija neće dozvoliti ugrožavanje bezbednosti građana i njihove imovine na KiM.

Nenad

pre 5 godina

Nadamo se da ce nasa vlada smoci snage za mirno resavanje problema u juznoj pokrajni.

mihajlo

pre 5 godina

Sada treba doneti vrlo mudre i za budućnost Srbije odmerene odluke, od ovoga zavisimo cela nacija!!

milos

pre 5 godina

Osim Nebojse Stefanovica ja tu nevidim nikog ozbiljnog !

Leka

pre 5 godina

Treba vec danas da udjemo tenkovima na kosovo sa njima mora samo tako

Zana

pre 5 godina

Odluka predsednika ce biti racionalna I narod veruje u tu odluku!

Goran

pre 5 godina

Pristina bezobrazno postavlja uslov Srbiji da mora priznati Kosovo, e pa necemo ucene!

Milica

pre 5 godina

Albancima je samo u interesu da destabilizuju Balkan ovakvom nepromišljenom politikom.

Jelena

pre 5 godina

Sve rade suprotno od onoga sto je optimalno i za Beograd i za Pristinu. Ne mozemo vise sedeti skrstenih ruku i cekati njihov sledeci korak.

Tifani Rok

pre 5 godina

Srbija će učiniti sve da se očuva mir i stabilnost u regionu!

Goran

pre 5 godina

Platforma koju je Priština usvojila za Srbiju i Srbe na KIM ne važi.

AleksMache

pre 5 godina

Razgovoru je kraj! Ovakvim ponašanjem Priština ništa ne može postići!

AleksMache

pre 5 godina

Nemamo više o čemu s takvim mozgovima da razgovaramo!

Jovica

pre 5 godina

Srbija je spremna da spreči bilo kakvo nasilje nad Srbima na KIM.

Abe

pre 5 godina

Drugim rečima, Srbija neće da uradi ništa, kao i do sada kada su odmereno i adekvatno odgovorili.

Milance

pre 5 godina

Dosta je vise siptarskih pretnji; Srbija ce odgovoriti pravom merom!

Miki

pre 5 godina

I sta je rekao?. Hoce li iko javno reci vojska ce da reaguje na Kosovu, budu li ugrozena prava Srba.? Kao i svaki put, svasta smo rekli ,ali nista da narod razume.

Aaaa

pre 5 godina

Pristina stavila do znanja da ne zeli kompromis sa Srbijom.

Marcco

pre 5 godina

A u čemu je problem da Srbija jasno i glasno kaže da se do konačnog dogovora DOSLOVNO primenjuje rezolucija UN 1244! A onda zatražiti da se srpski organi bezbednosti vrate na spoljne granice i srpske istorijske lokalitete, shodno rezoluciji 1244... da Srbija vrati svoje institucije na Kosovo, shodno rezoluciji UN 1244... a da se Albanci vrate u okvir rezolucije UN 1244 a to je isključivo LOKALNA SAMOUPRAVA. Jasno je šta je lokalna samouprava!

nikola

pre 5 godina

I dalje banana republika , sta ce SKOT tu ? I kakvi teski ultimatumi pa siptari mogu da kazu i da je ceo svet njihov a istina se zna . A mi nasi politicari se spustaju na cobansku politiku i da nas cobani za*ebavaju , takvim stvarima netreba davati znacaj a vi pisete o njima kao da je neznam ko dao ultimatum vi novinari i politicari naduvavate stvari i dajete im veliku reklamu i znacaj samo srozavate srbiju i pravite nas neznacajnim dok siptare nebitne velicate . A vi objavite ovaj text ako smete posto kazete da ste slobodne novine .

VLAJS

pre 5 godina

IMA LI SRBIJA SVOJU PLATFORMU.NEMA.SEDI JEDAN.

Danijela

pre 5 godina

Predsednik ce sve uciniti da ocuva mir i stabilnost u regionu i naci neko resenje...

Vlado

pre 5 godina

Uopšte ne vidim svrhu vašeg sastajanja, jer je sve to samo za domaću upotrebu. Šta će Srbija učiniti? Gospodo "savetnici za nacionalnu bezbdnost" da vam kažem NIŠTA, kao i do sada! Vulin je mogao slobodno da ostane da se i dalje "obučava" i šepuri u uniformi, kad to nije uradio kao svi mi, kada je trebalo. Jedino konkretno što ćemo imati je PARADA vojske i policije na dan početka bombardovanja Jugoslavije. Da li neko u svetu obeležava dan početka RATA?! Da li ima "pilota u avionu"?

Maja

pre 5 godina

Siptari na krilima podrugljivih siledzija opasno pokusavaju da dokuce vatru. Ne shvatajuci da je vatra opasna ako duva vetar. Tesko je kontrolisati i siri se veoma brzo.

Maja

pre 5 godina

Siptari na krilima podrugljivih siledzija opasno pokusavaju da dokuce vatru. Ne shvatajuci da je vatra opasna ako duva vetar. Tesko je kontrolisati i siri se veoma brzo.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija