• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.03.2019

18:05

POBEDA NAD ŠIPTARIMA! Vraćena naša zastava na spomenik u Velikoj Hoči!

Politika

POBEDA NAD ŠIPTARIMA! Vraćena naša zastava na spomenik u Velikoj Hoči!

Podeli vest

Na spomenik kidnapovanih i ubijenih Srba u Velikoj Hoči vraćen je jarbol sa srpskom zastavom, gde su pre dva dana srušeni i krst i jarbol, prenosi Tv Most iz Zvečana

U Velikoj Hoči na spomeniku kidnapovanim i ubijenim Srbima iz opštine Orahovac, na Kosovu i Metohiji, pre dva dana oboren je i razbijen krst.

Sa istog mesta tada je uklonjen i jarbol sa zastavom Republike Srbije.

ÐURIĆ: Rušenje krsta u Velikoj Hoči bezuman napad!

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić okarakterisao je tada ovaj čin kao "bezuman napad".

- Rušenje krsta je znak široko rasprostranjene netrpeljivosti na Kosovu i Metohiji prema hrišćanskim simbolima. Ekstremisti su u Velikoj Hoči kod Orahovca sinoć počinili još jedan bezuman napad na mesto sećanja na Srbe tok kraja koji su mučki ubijeni tokom oružanih sukoba na Kosovu i Metohiji. Vandali su polomili krst sa spomen-obeležja i oborili jarbol sa zastavom Srbije, i ovo je treći put da se bez ikakvog epiloga događa napad na taj spomenik - naveo je Đurić.

On je podsetio da je nedaleko odatle više puta do sada rušena i spomen-ploča otetim i nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću i da je tek ove godine, nakon bezbrojnih apela kolega novinara iz Srbije, neko zaista i uhapšen zbog ekstremističkog iživljavanja nad srpskim spomen-obeležjima.

On je u petak ocenio da je mali broj preostalih Srba u orahovačkoj opštini, koji danas u Velikoj Hoči i Orahovcu žive pod stravičnim pritiskom i izloženi su čestim pretnjama i provokacijama, simbol stradanja i obespravlenosti srpskog naroda i živi dokaz da su sve priče o multietničkom društvu na Kosovu i Metohiji samo fraza, a da je istina o prirodi međuetničkih odnosa zapravo sasvim drugačija.

Ðurić je u saopštenju takođe podsetio "sve u Srbiji i čitav svet da će se za nekoliko dana navršiti 15 godina od pogroma 17. marta, kada je spaljeno, uništeno ili teško oštećeno 35 crkava i manastira, da se pravoslavne svetinje i srpska groblja i danas vandalizuju, a da za to niko od nalogodavaca nije odgovarao".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija