• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

10.03.2019

12:48 >> 12:51

(VIDEO) SRPSKA MORA DA TRAŽI VOJNU ZAŠTITU OD PUTINA, Amerika nam nije prijatelji - Sarajevo sprema novu ucenu za Srbe!

Politika

(VIDEO) SRPSKA MORA DA TRAŽI VOJNU ZAŠTITU OD PUTINA, Amerika nam nije prijatelji - Sarajevo sprema novu ucenu za Srbe!

Podeli vest

Posle sastanka u Sarajevu na kom su se lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović dogovorili o formiranju vlasti na nivou BiH, saopšteno je da bi za sedam do deset dana mogao da bude imenovan predsedavajući Saveta ministara, a do kraja meseca i konstituisan Savet

Sagovornik emisije "Od četvrtka do četvrtka" Srđan Perišić i pored ovog dogovora kaže da postoji strepnja da će bošnjačka elita plasirati neku novu ucenu.

Naglašava da je do promene stava Izetbegovića i odustajanja od Akcionog plana za članstvo u NATO-u došlo nakon puta sva tri člana Predsedništva u Brisel. Tamo im je, dodaje Perišić, jasno poručeno da ni sa čime ne treba uslovljavati formiranje Saveta ministara, što je bio signal Komišiću i DŽaferoviću da je suludo dalje uslovljavanje RS. 

Sa druge strane, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik pokazao da je za saradnju i konsenzus, a da se teme na kojima ih nema prosto zaobiđu.

- Ukoliko žele da BiH funkcioniše, svi moraju da budu spremni na kompromise, jer ona nije jednonacionalna država. Ko izbegava tu činjenicu, on je protiv BiH. Dodik je upravo to govorio svih ovih meseci - da ne zavisi BiH samo od Srba i RS, već od Bošnjaka - rekao je Perišić. 

Savetnik predsedavajućeg Predsedništva BiH zbog toga ne isključuje ni mogućnost da saglasnost o formiranju Saveta ministara padne u vodu.

Sam Dodik je najavio da bi mogao da se vrati u Banjaluku zato što Republika Srpska ima sve konstituisane organe vlasti i institucije i može da funkcioniše bez ucena iz Sarajeva.

ŠIPTARI SPREMAJU NOVE LAŽNE OPTUŽNICE PROTIV SRBA! Srpska lista upozorava na pojačani pritisak Prištine!

- To bi, međutim, značilo da je Dejtonu došao kraj, a gde bismo onda stigli je pitanje za Bošnjake, lopta je u njihovom dvorištu. Njihova politička elita je imala za saveznike strance, zapadne ambasadore, visoke predstavnike preko kojih su vršili pritisak kako bi ostvarili jedini cilj i ukinuli Republiku Srpsku ili je sveli na praznu ljušturu. Takvu politiku gledamo već 23 godine, i ukoliko od nje ne odustanu, oni će biti grobar BiH, a ne Srbi i Hrvati - kategoričan je naš sagovornik.

Perišić dodaje da vodeći deo bošnjačke političke elite ne razume da se svet promenio, da više nije 2008, poslednja godina unipolarnog poretka u kojem su SAD upravljale svetom. On naglašava da jedan deo američkih zvaničnika ne želi da rešava bošnjačke probleme, a da sa druge strane ucenjuju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da mora da prihvati sitne ustupke koji se odnose na podelu Kosova.

Foto: Tanjug/fotomontaža

- Dogovor Beograda i Prištine Sjedinjene Države posmatraju u svetlu svojih geopolitičkih ciljeva, a to je ulazak BiH i Srbije u NATO - ocenjuje Perišić. 

Ovaj stručnjak za međunarodne odnose objašnjava da SAD nikada ne mogu da budu na strani Srba, jer su one mentor kosovske nezavisnosti, i da Beograd nikada samo sa Vašingtonom kao posrednikom u pregovorima neće moći da bude zadovoljan konačnim ishodom. 

(VIDEO) ŠEŠELJ: Ako Šiptari krenu na sever, Vojska Srbije ne treba da dođe do Ibra, NEGO DA ZAUZME CELU TERITORIJU KiM!

- Za razliku od prethodne decenije, Republika Srbija danas treba da traži zaštitu velikih sila - od Rusije diplomatski i vojno, a od Kine i ekonomski - rekao je Perišić.

On pitanje Kosova ne vidi kao akutni problem, već višedecenijski, koji ne može da se reši do kraja godine, kako mnogi zapadni političari priželjkuju da bi što pre uspostavili geopolitičku kontrolu. 

Menjaju se odnosi u svetu, i to Srbija treba da iskoristi, kaže Perišić. 

Foto: AP Photo/Reuters/Fotomontaža

Što se tiče najnovijih incidenata sa paljenjem lutke lidera Samostalne demokratske stranke Srba Milorada Pupovca, naš sagovornik kaže da je jedino rešenje da matica Srbija pruži podršku svim njenim građanima na Balkanu. On upozorava na činjenicu da se od 1995. do 2015. trideset hiljada srpske dece izjasnilo kao Hrvati, što niko ne objavljuje. 

Problem između Zagreba i Beograda može, prema Perišićevom mišljenju, da bude rešen tek kada se stavi tačka na to i kada Hrvati priznaju da su na prostoru te države za vreme Drugog svetskog rata izvršili genocid nad srpskim stanovništvom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Raja

pre 5 godina

Hrvatstvo u Srbiji treba neutralisati podrškom Bunjevcima. Ako računamo na blokadu H na putu ka EU, podsetiću da nismo rešili ni pitanje granica sa H i da pre rešenja problema KiM trebalo da insistiramo kod zapadnih zemalja da se pitanje granica sa BiH i H reši pre rešenja pitanja KiM. Ako zapad želi da uđemo u EU oni će na to naterati H, ako to ne žele onda će pustiti na H da rade. Činjenica da je 30000 srpske dece bilo prinuđeno da se izjašnjavaju kao Hrvati je argument koji treba iskoristiti. iskoreniti maliciozni uticaj H u Srbiji.

Thomsonzhivbio

pre 5 godina

Dje ste chetniciiiiii!? Osjechate vi da dan dolazi kad chemo vas opet zdruzheno pravednichki klaati mi hrvati albanci i charshijski balisti. Klati chemo vas jer ste velikosrbi i chetniki a jucher ste opet to dokazali u vishegradu dje se vashih dvjesto leshinara okupilo u chetaljskim kapama sa crknutom dvoglavom ruznom ptichurinom. Da sam jucher bio blizu tamo okupio bih pedeset ljudi i plivali bi nuz drinu vechjucher, odurno ste zli i poruchujem vam da lagano namastite vratove gushcjim lojem da vasmozhemo lakshe klati kad pocme novo oruzhano poluvrijeme za koji dan ili mjesec ili godinu. Niko zhivkod vas jucher nije osudio bradate leshine pachemo ihmi i jope klati i cherachemo se i jope. Bujrum!

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija