• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

11.03.2019

10:44

(VIDEO) VESIĆ NA TV PINK: Cilj Prištine je da se prekinu pregovori!

Politika

(VIDEO) VESIĆ NA TV PINK: Cilj Prištine je da se prekinu pregovori!

Podeli vest

Cilj Prištine je da se prekinu pregovori, izjavio je danas član Predsedništva SNS Goran Vesić i naveo da prištinske vlasti ne žele pregovore jer znaju da su pregovori stvar kompromisa i da će u njima nešto izgubiti

Gostujući na TV Pink, Vesić je rekao da se Beograd i Priština danas nalaze u potpuno drugačijoj situaciji kada su pregovori u vezi sa KiM u pitanju.

Naveo je da je do pre dve, tri godine jedino što su zapadne diplomate tražile od Beograda, bilo da prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, kad god i kako god.


- Aleksandar Vučić je uspeo da promeni način razmišljanja, ne samo u zemljama koje podržavaju naš stav, da još čvršće budu uz nas, nego je uspeo da promeni i način razmišljanja u prestonicma zemalja koje su sponzori samoproglašene nezavisnosti Kosova, u smislu da treba poštovati srpske interese, da rešenja nema bez Srbije i da Srbija ima legitimne interese na KiM - rekao je Vesić.

Naveo je da su prištinske vlasti svom narodu obećale sve i da odbijaju pregovore jer znaju da su pregovori stvar kompromisa i da će nešto izgubiti.

- Zato odbijaju pregovore. Prvo su uveli takse, a sada usvojili i platformu o dijalogu jer oni u pregovore ne žele, jer će u pregovorima nešto izgubiti - rekao je Vesić.

Kako je dodao, Albanci se vraćaju na svoj stari plan -polako iseljavati Srbe i držati tenzije kako Srba više ne bi bilo na KiM.

Naveo je da je njihov problem što sada imaju Srbiju koja ima podršku međunarodne zajednice što je, dodao je, obezbedio Vučić.

Govoreći o protestima opozicije, Vesić je rekao da su oni pokrenuti da bi se oslabila pozicija Srbije u vezi sa KiM.

Napomenuo je i da je na “Ðilasovim protestima” u Novom Pazaru u subotu bio prisutan Redžep Hoti, zamenik Kadrija Veseljija.

- Mi smo sada u ključnom trenutku kada je u pitanju KiM i umesto da svi budemo jedinstveni i imamo isti stav kada je u pitanju to nacionalno pitanje, imamo situaciju u kojoj oni zovu Hotija da im bude na protestima - rekao je Vesić.

On se osvrnuo i na otvoreno pismo koje je Ðilas uputio Vučiću, u kome ga pita zašto Skupština Srbije ne raspravlja o KiM i zašto su pregovori u Briselu iz tehničkih pretvoreni u statusne.

- To pita Dragan Ðilas čiji je inače šef Boris Tadić, kada je bio alfa i omega u ovoj zemlji, neustavno prebacio, bez odluke skupštine, iako to nije bila njegova nadležnost, pregovore iz Ujedinjenih nacija u Evropsku uniju - rekao je Vesić i dodao da je u vreme Tadića proglašena nezavisnost KiM.

Ðinđić vodio politiku promena, kao i danas Vučić

Vesić je rekao da je nekadašnji premijer Zoran Ðinđić, od čijeg se ubistva sutra navršava 16 godina, vodio politiku kakvu manje-više danas vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić - politiku promena.

On je naveo da je ubistvo Ðinđića bio šok za čitavu zemlju i da je važno da se 16 godina posle ubistva taj događaj više ne obeležava tako što se stavlja u ideološki kontekst jer je Ðinđić ubijen kao premijer Srbije, na pragu Vlade Srbije.

- Zato je veoma značajno što je pre dve godine Aleksandar Vučić pokrenuo inicijativu da Ðinđić dobije spomenik. Vučić i Ðinđić nisu bili politički istomišljenici, ali je Vučić time napravio civilizacijski iskorak u ovoj zemlji jer je pokazao da poštuje to što je neko ubijen na mestu premijera, bez obzira da li se politički slagao sa njim ili ne. To je veoma važno za ovu zemlju - rekao je Vesić.

On je naveo da je tekst objavljen u današnjem Kuriru, u kojem priča o Ðinđiću, već izazvao polemike među, kako je rekao, prevarantima koji pokušavaju da baštine nešto na liku i delu Ðinđića, a nisu ga nikad videli u životu, ili ih je Ðinđić prezirao.

- Poenta teksta je da je Ðinđić vodio politiku kakvu danas manje više vodi Vučić. Kada pogledamo šta danas radi Vučić, to su reforme u Srbiji koje je sprovodio i želeo da sprovede Zoran Ðinđić, kao i pregovori oko KiM. Od kada je NATO ušao na KiM posle agresije na SRJ samo dva političara su pokušala da reše kosovski problem - Ðinđić 2002. godine i danas Vučić. Zatim povratak u međunarodnu zajednicu koju je sproveo Ðinđić i veliki ugled koji Srbija danas ima u međunarodnoj zajednici, što je zasluga Vučića - rekao je Vesić.

Naveo je i da je odnos sa Nemačkom koja je najvažnija evropska zemlja isti i kod Ðinđića i kod Vučića, kao i razgovor sa ljudima jer su obojica tvrdili da građani Srbije treba da promene mentalitet i da se okrenu više ka radu.

- U njihovoj politici ima toliko sličnosti, a ovi koji su danas navodno u opoziciji apsolutno nemaju nikakave veze, ali nikakave veze sa Ðinđićem, na stranu što ih je lično prezirao. Sa Ðilasom nije hteo da sedne za isti sto, lično sam bio prisutan kada je u Pragu odbio da sedne za isti sto sa njim, da ne pričam o tome da je podnosio krivičnu prijavu protiv njega - rekao je Vesić.

Kako je dodao, Vuk Jeremić je bio stažista u Vladi, a iz nje je najuren glavom bez obzira.

- Da ne pričam o Sergeju Trifunoviću, Legijinom drugu, i tome da se ubistvo desilo tako što je cela priča počela kada je Legija u Stupici napao policajce, pa je zbog toga smenjen. A znate kako je napao policajce? Tako što se Trifunović napio, potukao sa policijom, a onda ga zvao u pomoć. I sad će Legijin drug da vodi opoziciju u Srbiji i priča o Ðinđiću. To vam je dno političke scene u Srbiji, i Ðilas, i Jeremić, i Trifunović - zaključio je Vesić.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milan

pre 5 godina

Dobiće Priština po ušima kako stvari stoje.

nina

pre 5 godina

Pristina namerno sve ovo radi kako bi se pregovori odlagali u nedogled

Miki

pre 5 godina

Albanci su sve vise nervozni, jer ne mogu jos uvek da ostvare svoj cilj.

Duda

pre 5 godina

Pristina je toliko besna da samo pravi krupne greske i cini zlo svima

Gospodja Ministarka

pre 5 godina

Od pocetka ove zavrzlame sa taksama,kazemo da nikad nije bilo gore na Kosovu.A sad zaista,nikad nije bilo gore,definitivno!

Aco

pre 5 godina

Videce Pristina svoga boga samo da nam ministar odbrane dodje iz vojske.

Sara

pre 5 godina

U Prištini ne postoji politička volja i rešenost da se dijalog nastavi.

Radisa

pre 5 godina

Zato i povlace nebulozne poteze kakve povlace prema Srbiji.

MITIĆEVA

pre 5 godina

Taj plan im nece poci za rukom da se prekinu pregovori.

Draško

pre 5 godina

Za bahato ponašanje Prištine veliku odgovornost snosi Zapad jer im takvo ponašanje toleriše.

Lela

pre 5 godina

Pristina na svaki nacin hoce da prekine dijalog....

nevena

pre 5 godina

Pristina je videla da sa pregovorima gubi zato je ovo bilo očekivano

Uki

pre 5 godina

Pristina nikada nije ni bila za dijalog. Njihov cilj je da uniste sve srpsko na KiM.

Joka

pre 5 godina

To je jasno kao dan. To im je bio cilj, od pocetka

RadeN

pre 5 godina

Zamrzavaju konflikt dok se ne smeni Tramp i njegova vlada u Americi po savetu Britanaca i Nemacke. Posle ce Klintonovci po starom reci da je Kosovo gotova stvar. Zivi bili pa videli

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija