• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pink.rs/Informer.rs

11.03.2019

11:13

(VIDEO) KUBUROVIĆ O ZAKONU O POREKLU IMOVINE: Nema olakšica, niko neće biti izuzet!

Politika

(VIDEO) KUBUROVIĆ O ZAKONU O POREKLU IMOVINE: Nema olakšica, niko neće biti izuzet!

Podeli vest

Ministarka pravde Nela Kuburović izrazila je očekivanje da će se predlog zakona o poreklu imovine tokom proleća naći u skupštinskoj proceduri, istakavši da je pitanje opšteg interesa da utvrdi da li je nečija imovina stečena legalno ili iz neznezakoitih prihoda

- Suština je da se ovaj zakon odnosi na sve, kako se odnosi na mene, tako da se odnosi i na druge. Nisu uključeni samo funkcioneri. Onaj ko nije sticao imovinu na zakonit način svakako treba da se plaši, kao i onaj ko ne može da dokaže kako je sticao imovinu – navela je Kuburović za Pink.

Ukazala je da ovaj zakon ima kazneni karakter u smislu izuzetno visoke poreske stope. Kuburović je napomenula da je nacrt zakona o poreklu imovine od petka na javnoj raspravi. 

Foto: Printscreen TV Pink

- Ako imate mogućnost da za nešto što nije stečeno zakonito oporezujete to lice sa 75 procenata vrednosti utvrđene imovine, verujem da se ta osoba u budućnosti neće opredeliti na takve korake, tako da smatram da na ovaj način delujemo i antikoruptivno - rekla je ministarka. 

Kuburović je rekla da zakon ne predviđa nikakve olakšice i da će biti isti prema svim građanima. 

- Ovaj zakon treba da bude kaznenog karaktera, niko nije izuzet. Ako se pozivate na članove porodice, i njihova imovina će biti preispitana ukoliko ukazuje na sumnju da imovina nije stečena na zakonit način - rekla je Kuburović i dodala:

- Dugo se radilo na njemu, bilo je potrebno da se steknu određeni preduslovi kako bi imali nacrt zakona koji može da se primeni u praksi. Zajedno sa Ministarstvom finansija smo uradili predlog zakona koji smatramo da je primenjiv i da može da da rezultate. Čekamo da se završi javna rasprava, da damo svima mogućnost da se izjasne da kažu šta je dobro, a šta ne, da nam ponude možda bolja i kvalitetnija rešenja.

Odgovarajući na primendbe da je Zakonom o poreskom postupku koji je donet 2003. godine već predviđeno unakrsno ispitivanje imovine, Kuburović je navela da se to pominje samo u jednom članu za koji nisu izrađeni podzakonski akti, kao i da se odnosi samo na neprijavljenu imovinu.

- Razlika između nezakonite i neprijavljene imovine je mnogo veća. Nezakonita imovina obuhvata i neprijavljenu imovinu. Bitno je da se mi fokusiramo na imovinu čije poreklo ne možete da dokažete, a za koju se pretpostavlja da je stečena kriminalnim radnjama. To je mnogo širi pojam nego što postojeći zakon predviđa. Uostalom, ovaj zakon postoji 15 godina, primenjivao se u svega tri do četiri slučaja, a rezultati nam nisu poznati. Nisu doneti podzakonski akti koji bi omogućili primenu, a to samo pokazuje da nije bilo političke volje da se primeni – rekla je Kuburović i ocenila da je to zamajavanje javnosti - mrtvo slovo na papiru bez primene i rezultata.

- Sa ovim zakonom preistpitujemo celokupnu imovinu, razliku stvarne imovine i onoga što je poreski obveznik prijavio. Ako postoji razlika na teretu fizičkog lica je da dokaže kako je tu imovinu stekao – objasnila je ministarka.

Foto: Printscreen TV Pink

Kuburović je istakla da će političari koji su prilikom ulaska u politiku naveli da nemaju ništa, a po izlasku iz politike da imaju dobit od 500 miliona evra, morati da dokažu kako su to stekli. 

- Poreska uprava na osnovu procene rizika treba da kaže ko će se preispitivati u toku jedna kalendarske godine, a moraće da postupa i po prijavama građana – dodala je ministarka, ukazavši da se ovakvi zakoni primenuju u mnogim zemljama poput Slovenije i Holandije. 

Dodala je da u skladu sa Ustavom postoji mogućnost da pojedine odredbe budu retroaktivne, te da nije tačno da je to neustavno. 

- Verujem da je pitanje opšteg interesa da se utvrdi da je nečija imovina stečena legalno ili iz nezakonitih prihoda – naglasila je Kuburović. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ddd

pre 5 godina

Svaki gradjanin Srbije treba ovaj zakon da shvati ozbiljno, bio javna licnost ili ne

Iva

pre 5 godina

Drzava radi ispravnu stvar po pitanju porekla imovine! Bilo je vreme da se utvrdi odakle zutima tolika zemljista, avioni, kamioni i milioni!

Miki

pre 5 godina

Doslo je vreme da se uspostave institucije pravne drzave. Podrzavam ministarku Kuburovic.

Nadica

pre 5 godina

Neka se sve ispita i sve sto je nelegalno resi u nadleznim ustanovama.

Vesna

pre 5 godina

Mnogi jedva čekaju stupanje na snagu ovog zakona gde će sve biti transparentno. Mada, ima i onih koji ga ne žele ni u najluđim snovima !

Ana

pre 5 godina

Много је добро што је донешен Закон о пореклу имовине.

Sara

pre 5 godina

Država josš jednom pokazuje rešenost i političku volju da unapredi celokupan državni sistem, a ovaj zakon ce svakako doprineti da se stepen korupcije i nezakonito sticanje imovine koje je na štetu svih građana sada preispita i da se u narednom periodu krađe i bogacenje na racun građana umanji i potpuno iskoreni.

borko

pre 5 godina

Tako i treba,pa da vidimo kako je ko stekao sve.

Vera

pre 5 godina

Niko i ne treba da bude izostavljen. Ovakav zakon je odavno potreban.

Futožan

pre 5 godina

ima ova država i druge dobre zakone samo što se ne sprovode u delo, jer diler kojeg uhvate sa drogom pripremljenoj za prodaju dobije 6 meseci zatvora, dobije 3 godine zatvora, dakle zavisi od sudije i koliko je ko dao para sudiji. Pedofil nakon saslušanja bude pušten da se brani sa slobode. . . . aman, zatvarati takve da ne vidi ni Sunca ni Meseca, kao i sve novopečene bizMismene koji su preko noći došli do vilaa, nekoliko stanova, super luksuznog voznog parka, dakle ne jednog auta nego više luksuznih auta, a svi lokalci znaju koji su to, sve ispitati i ako nema dokaza da je na legalan način dobavio, nabavio ili kupio, oduzeti, prodati a pare uplatiti u humanitarne svrhe a na ostalo naplatiti debeo porez, uostalom, Al Capone je bio masovni ubica i izvlačio se za ubistva ali za porez nije mogao da se izvuče. Dakle samo po džepu.

Jelena

pre 5 godina

Šta će sad oni što nisu gledali koliko uzimaju, npr. Đilas i Jeremić?

ivana

pre 5 godina

To je ispravno postupanje,svi treba da budu isti pred zakonom. Bez izuzetka

Iki

pre 5 godina

Ко је поштено радио и стекао нема чега да се плаши,а ови други нека одговарају за лоповлук!

mila

pre 5 godina

Ko je radio ispravno nema potrebe da se plaši.

Milenko

pre 5 godina

Mislim da se jedino zutaci i njihovi tajkuni protie ovom zakonu. Svi znamo zasto!

Mašnica

pre 5 godina

Svima onima koji nemaju šta da kriju ovaj zakon ne smeta.

Milica Milicic

pre 5 godina

Nema izuzetka i bogacenja na racun gradjana, a oni koji jesu da plate.

mihajlo

pre 5 godina

Nema povlašćenih u ovom novom zakonu, samo tako može da ima svrsishodnu namenu !!

Goran

pre 5 godina

Sva imovina koja je stečena nelegalno treba da bude oduzeta.

Pancevka

pre 5 godina

Ako nasi notari dokazu odakle im za 4 godine tolika imovina od stanova ,kola,skupih egzoticnih letovanja ,odlasci i obilasci evropskih metropola itd...poverovacu i ne samo ja u ovaj zakon

Ena

pre 5 godina

Oni koji su posteno radili i stekli postenim radom, nemaju razloga za biru, a ovi sto su navikli na lopovluke ce konacno biti razotkriveni.

Dehan

pre 5 godina

Zakon mora da se postuje I da bude isti za sve

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija