• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.03.2019

19:40

CEAS: Na Ðindićevom putu svako ko je za sporazum sa Kosovom

Politika

CEAS: Na Ðindićevom putu svako ko je za sporazum sa Kosovom

Podeli vest

Na Ðinđićevom putu je svako ko je za miran, sveobuhvatni, multidimenzioni sporazum sa Kosovom i nastavak evropskih integracija Srbije, saopštio je Centar za evroatlantske studije (CEAS), povodom 16. godišnjice smrti premijera Zorana Ðinđića

CEAS je, takođe, pozvao zapadne i domaće aktere da se jasno odrede prema delovanju pojedinih "sagovornika Kremlja" koji "demonstriraju gradovima Srbije, u navodnom zahtevu za više demokratije", kao i o činjenici da "proteste vode strukture koje se eksplicitno protive sporazumu sa Kosovom".

U saopštenju se navodi da je 5. oktobar 2000. godine bio tek prvi korak grupe ljudi koji su formalno došli na vlast, a suštinsku vlast i dalje je imala "Miloševićeva hunta".

- Sve je došlo na red pre reforme sistema bezbednosti, u kome je ostalo toliko počinilaca ratnih zočina: poreska reforma, privatizacija, bankarska konsolidacija, priča o lustraciji, sve...- dodaje se u saopštenju.

- Nažalost, 2019. godine Srbija se još ne može uvrstiti u red zemalja sa jakom demokratskom kontrolom sistema bezbednosti, iako se ponovo nalazi pred teškim istorijskim odlukama i novim naletom politike uslovljavanja, ovog puta pre od Nemačke, da zarad nastavka navodnih evropskih integracija prekrši osnovne principe mirnog rešavanja sporova i demokratije i donese odluke o novoj formi odnosa s Kosovom, koje nemaju većinsku podršku - napominje CEAS.

To je nešto, smatra CEAS, što zapadni partneri, a pre svega Nemačka, moraju imati u vidu. 

- Stiče se utisak da su SAD, a i NATO još jednom, iskrenije naklonjeni demokratizaciji Srbije i da bolje razumeju sve okolnosti u kojima se Srbija, region i svet nalaze, a pre svega teške reforme koje je Srbija kako-tako ovih godina sprovela, i sve bezbednosne implikacije opstrukcije dijaloga Beograda i Prištine, koje Priština bez validnih argumenata sprovodi - ističe se u saopštenju.

CEAS, takođe, ocenjuje da su godinu iza nas obeležile "mnogobrojne pojave" koje ukazuju da Rusiji sa svojim sagovornicima u Srbiji nije u interesu da Beograd i Priština postignu sporazum o normalizaciji odnosa, za koji se zalaže državno rukovodstvo, a koji Srbiju ne bi ostavio kao potpuno poraženu u tim "pregovorima". 

CEAS dodaje da je u poslednjih par meseci više puta ukazivao na sumnje da je Kremlj, sa svojim sagovornicima, poput Danice Grujičić, Mlađana Ðorđevića iz Saveza za Srbiju i Novice Antića iz Vojnog Sindikata Srbije, "ušao u fazu sprovođenja aktivnih mera protiv demokratskog nadzora nad sistemom bezbednosti u Srbiji".

To može, kako se upozorava, imati katastrofalne regionalne i globalne posledice, a ne samo sprečavanje postizanja preko potrebnog sporazuma sa Kosovom, koji će u obzir uzeti i legitimne interese Srbije i nove geopolitičke okolnosti.

CEAS smatra da bi organizacije civilnog društva u okviru Berlinskog procesa, institucije EU, mediji i vlade zemalja uključene u njega, morale "mnogo više pažnje obratiti na pro-ruske veze onih koji demonstriraju gradovima Srbije, u navodnom zahtevu za više demokratije". 

- Koje demokratije? Ruskog tipa? U pitanju ne sme biti naklonost ili odijum i razočaranje prema pojedincima iz vlasti već principi - napominje se u saopštenju.

CEAS ocenjuje kao apsolutno neprihvatljivo glasno ćutanje navodno demokratski naklonjene zapadne međunarodne zajednice u Srbiji i lokalnih aktera o činjenicama da proteste vode strukture koje se eksplicitno protive sporazumu sa Kosovom.

- Znajući to, ove teme su nam važnije od navodno ugnjetavanih nezavisnih medija, projektno sponzorisanih i/ili privatnih. Osim što ti akteri i strukture deluju mimo zakona Republike Srbije, lažno se predstavljajući kao žrtve nedemokratskog progona, oni su upravo ti koji smatraju da je general Vladimir Lazarević, ratni zločinac osuđen za zločine počinjene na Kosovu, heroj. Oni si ti koji svima nama pred očima potpisuju memorandum o saradnji sa ruskim asocijacijama veterana i gostuju po ruskoj Dumi - dodaje se u saopštenju.

- U ime onoga za šta se pokojni premijer Ðinđić zalagao, i zbog pravih okolnosti zbog kojih je izgubio život - odsustva demokratske kontrole nad sistemom bezbednosti i prejake politike uslovljavanja koja više nije mogla dati adekvatne rezultate - pozivamo, pre svega lokalne aktere, da se jasno odrede o delovanju Danice Grujičić, Novice Antića, na adekvatan način. Iskustva sa Crnom Gorom i Velikom Britanijom, da spomenemo samo neke, nas uče da Kremlj ne preza ni od čega - ističe CEAS. 
 

(VIDEO) GLEDAJTE U BUDUĆNOST, TAMO ĆEMO SE SASTATI VI I JA! 16 godina od atentata na Zorana Đinđića!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Verka

pre 5 godina

Ovoj doticnoj,ne samo da su joj Svrake mozak popile vec ce i oci da joj ispadnu.od prevelike mrznje prema SRBIJI.i SRPSKOM NARODU.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija