• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

14.03.2019

08:56 >> 08:58

STEJT DEPARTMENT UPOZORAVA: Napadi na Srbe na Kosovu kontinuirano traju - UBISTVA, PLJAČKE I PRITISCI NE PRESTAJU!

Politika

STEJT DEPARTMENT UPOZORAVA: Napadi na Srbe na Kosovu kontinuirano traju - UBISTVA, PLJAČKE I PRITISCI NE PRESTAJU!

Podeli vest

Američki državni sekretar Majk Pompeo predstavio je u Stejt departmentu godišnji izveštaj o ljudskim pravima


U delu izveštaja posvećenom Kosovu navodi se da su problemi napadi na etničke manjine, uključujući i one od strane snaga bezbednosti, zatim endemska korupcija u redovima vlade, kao i pretnje i napadi na novinare.

U izveštaju objavljenom na sajtu Stejt departmenta navodi se i da incidenti i napadi protiv Srba na Kosovu kontinuirano traju i podseća se da su nepoznati napadači 16. januara prošle godine ubili istaknutog političara Olivera Ivanovića, kao i da kosovska policija do sada nije identifikovala nijednog osumnjičenog za taj zločin.

Navodi se takođe da je u prvih sedam meseci 2018. registrovano više od 100 incidenata koji uključuju krađe, oštećivanje imovine kosovskih Srba i Srpske pravoslavne crkve i verbalne napade.


U izveštaju se dodaje da je kosovska policija započela istrage koje su u nekim slučajevima dovele do hapšenja počinilaca.

Navodi se i da je proces povratka raseljenih Srba otežan zbog bezbednosnih incidenata kao i nespremnosti lokalnih zajednica da prihvate povratnike.

Uprkos zvaničnim pozivima na povratak raseljenih lica, kosovska vlada nije preduzela korake da eliminiše prepreke njihovom povratku, kao što je, između ostalog, povratak imovine.

Kada je reč o zloupotrebama i korupciji u vladi i snagama bezbednosti, u izveštaju se navodi da je kosovska vlada u nekim slučajevima preduzela korake da krivično goni i kazni predstavnike vlasti koji su u to umešani, ali mnogi smatraju da su oni često ostali nekažnjeni.

Izveštaj o stanju ljudskih prava u svetu radi se svake godine od 1977. a obuhvata oko 200 država i teritorija. Rezultat je saradnje stotina američkih misija širom sveta i zvaničnika Departmenta.

OTKRIVENO! Posle najave da UN preuzimaju pregovore o Kosovu, usledio novi ŠOK! - RUSIJA I AMERIKA SE VRAĆAJU U IGRU!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Goran

pre 5 godina

Ameri su i do sada znali za napade ali su ih skrivali a ni sada ih ne bi pominjali da je Priština ukinula takse.

Sija

pre 5 godina

Dobro da se neko setio i ubijenih Srba i silovanih, i poniženoh, evo sada i gladnih ljudi. Dajte malo otreznite se - istina je da naš narod trpi nadljudski napor.

dunja

pre 5 godina

Napadi na Srbe na Kosovu kontinuirano traju - UBISTVA, PLJAČKE I PRITISCI NE PRESTAJU!

Milan

pre 5 godina

Ali se isto tako ništa ne preduzima po tom pitanju.

mia

pre 5 godina

Ubistva, pljacke, provokacije od strane Pristine ne prestaju kao i njihova namera da ugase nasa ognjista, zbog toga ih zapad mora najostrije sankcionisati.

Miki

pre 5 godina

Podrzavaju Albance, ali bar su izneli istinu u kojoj se situaciji nalaze Srbi na KIM.

milojko

pre 5 godina

Kada je reč o zloupotrebama i korupciji u vladi i snagama bezbednosti, u izveštaju se navodi da je kosovska vlada u nekim slučajevima preduzela korake da krivično goni i kazni predstavnike vlasti koji su u to umešani, ali mnogi smatraju da su oni često ostali nekažnjeni..

tale

pre 5 godina

SAD odlično zna svaki detalj političke situacije na Kosovu i jako dobro znaju u kakvim uslovima žive Srbi na Kosovu, ali ih to savršeno NE ZANIMA

Cane

pre 5 godina

Ceo svet uvidja los polozaj nasih sugradjana na jugu Srbije. Mora da se vrsi jaci pritisak na siptare.

Miki

pre 5 godina

Nadamo se da će tome naš predsednik uskoro stati na put!

Filip

pre 5 godina

Ovaj izvestaj je dokaz kakvo nasilje trpe Srbi na teritoriji KiM. Kosovske vlasti uopste ne rade svoj posao kako treba vec sve cine da proteraju Srbe!

istina

pre 5 godina

...ovo je nešto naopako, čim se amerikanci zalažu za istinu... na dobro jim bilo...

Tasa

pre 5 godina

Nije dovoljno samo izvestavati, potrebno je i reagovati na ovakve stvari.

Lara

pre 5 godina

Na KiM se ljudska prava odavno ne postuju! Pogotovu sa stavom da nece ukinuti takse! Neka se neko pozabavi objasnjenjima prava na slobodu svakog zivog bica!!! Svaka cast nasem Predsedniku na istrajnosti u korist boljitka naseg naroda!

Sara

pre 5 godina

Šiptari su teroristi i kriminalci koji žele da izvrše egzodus Srba sa KIM kako bi nasilno oteli deo Srbije, i ne žele dijalog.

Milutin

pre 5 godina

Sta ima da upozoravaju, znaju oni da Siptari sprovode teror nad Srbima na Kosmetu.

Milica Milicic

pre 5 godina

Jedini cilj siptara je da nasiljem i pritiscima nad Srbima stvore eticki cisto Kosovo.

dzugurdic

pre 5 godina

Dosta je nama vise tih izvestaja,kada ce nesto konkretno preduzeti i zastiti nas narod na KiM,ili da nam bar dopuste da mi sami to uradimo.

Ana

pre 5 godina

Pristina se na sve nacine trudi, da zagorca zivot srba na KiM.

maja

pre 5 godina

Pristina je prevrsila svaku meru sa svojim bahatim ponasanjem.

Mija

pre 5 godina

Mislim da je ponasanje Albanaca zaista preteralo svaku meru normale.Vreme je da se nesto preduzme.Srbi na KIM,zive u strahz,pod stalnim pritiskom.Albanci namerno vrse pritisak,da bi ostvarili svoje ciljeve.Samo nece im uspeti KIM,nikada nece biti Albansko.Ne mogu oni protiv Bozije volje,i ne mogu oni da iskorene pravoslavlje.To nikada nece uspeti.

nevena

pre 5 godina

Konačno da Amerikanci kazu nesto nepristrasno

Vesna

pre 5 godina

Albanci provociraju pa će im onda đavo biti kriv.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija