• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.03.2019

19:03

ŠOKANTAN POGLED U BUDUĆNOST VETONA SUROIJA: Za deset godina SRPSKA VOJSKA ĆE KOMANDOVATI KOSOVSKOM

Politika

ŠOKANTAN POGLED U BUDUĆNOST VETONA SUROIJA: Za deset godina SRPSKA VOJSKA ĆE KOMANDOVATI KOSOVSKOM

Podeli vest

Kosovski publicista Veton Suroi kaže da dijalog pod pokroviteljstvom EU i Federike Mogerini nije uspeo i da je klinički mrtav

Kosovski publicista Veton Suroi kaže da dijalog pod pokroviteljstvom EU i Federike Mogerini nije uspeo i da je klinički mrtav, a kao rešenje za odnose Beograda i Prištine predlaže da se ceo region založi za dolazak Foksvagena u Srbiju, jer bi od toga svi imali koristi, prenosi Tanjug.

Problem nije moguće rešiti na način na koji to čini Federika Mogerini, tvrdi Suroi, što, kako je rekao potvđuje i činjenica da su „Srbija i Kosovo nakon 17 godina pregovora postigli sporazum o ’sakrivanju tablica‘, koji nije zaživeo jer MUP nije raspisao tender za stikere kojim bi se na prelazima na vozilima prekrivala državna obeležja“.

Uveren je da bi interes Kosova trebalo da bude Srbija kao jaka i bogata država, država radosnih ljudi, kojoj je otvoren put ka transformaciji. „Ako je Srbija ratno raspoložena, to nije problem samo za nju, za nas već i za ceo region“, rekao je Suroi i dodao da bi i Srbija trebalo tako isto da razmišlja kad je reč o Kosovu.

- Zato, zamislite da Srbija želi Folksvagen, i da je podržavaju svi u regionu… da Folksvagen koristi sve naše resurse… da se barem jedan deo proizvodi na Kosovu, to bi bilo rešenje - rekao je Suroi na skupu „Nova paradigma za Kosovo i Srbiju“ u organizaciji Foruma za etničke odnose. 

On je dodao i da Folksvagen sigurno neće doći tamo gde postoje granice i gde konflikt nije završen. „Model Folksvagena je suprotan onome koji sprovodi Mogerinijeva i koji ne daje rešenja“, rekao je Suroi i podsetio da bi isto tako terbalo gledati i na Trepču i na Gazivode.

Po rečima ovog analitičara, obe strane moraju misliti na ulaganja, na zapošljavanja, jer tako vodi put do pomirenja.

Suroi je dodao da je isto i sa vojskom i oružanim snagama, te da će za 10 godina srpska i kosovska vojska biti u istim mirovnim misijama, a da će srpska zbog više iskustva komandovati kosovskom. 

On je upitao i zašto se uz pojam „postizanje mira" vezuju reči kompromis, bolno, pakleno teško, a ne lepa budućnost…Prišitnski publicista je na skupu govorio i o ideji razgraničenja koja je, po njegovoj oceni, „suluda“.

- Tu bismo mogli da kažemo veća dara nego mera, a to nije moguće - rekao je Suroi i dodao da svaka priča o podeli budi klik u glavama ljudi da će se desiti nešto loše što smo doživeli raspadom SFRJ. Takođe, naveo je da „srpski mit“ ne bi bio održiv ako bi Srbija dobila samo Leposavić i Zubin Potok.

Suroi je na skupu u Beogradu govorio na srpskom, kako je rekao, jedom od tri zvanična jezika na Kosovu, zato što albanski još nije u fazi „govori albanski da te ceo svet razume“, te upozorio da dva naroda i dalje govore jezikom nedovršenog konflikta. Prema njegovim rečima, problem je i što se budućnost gradi na amneziji, ali i što još nije rasvetljena sudbina nestalih.

ENGLEZI U STRAHU OD IRA, ODLUČILI DA ZAPALE BALKAN! MI6 sprema SPECIJALNE AKCIJE protiv Srbije - Haradinaj pion u rukama IMPERIJE!

 

OTKRIVENO! Posle najave da UN preuzimaju pregovore o Kosovu, usledio novi ŠOK! - RUSIJA I AMERIKA SE VRAĆAJU U IGRU!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Djoka Brica

pre 5 godina

Kosovo je Srbija, nevidim razlog da bi nasa zemlja trebala ikada da pregovara sa teroristima.

Miško

pre 5 godina

Dve stvari ne mogu a podnsesem. Jedno je da nam bosanci prodaju kulturu a drugo da nas šiptari prodaju diplomatiju.

Ogi

pre 5 godina

Veoma realno razmišljanje...Kakvo razgraničenje , kakvi bakrači!

Dragan R

pre 5 godina

Ovde je jedino šokantno to što nam se taj Šiptar smeje u lice usred Beograda. Šta znači izjava "da će za 10 godina srpska i kosovska vojska biti u istim mirovnim misijama, a da će srpska zbog više iskustva komandovati kosovskom". Znači da će tzv Kosovo biti nezavisna država i članica UN, a pošto je jasno da če biti i članica NATO da bi bilo moguće da "njihova" i naša vojska budu zajedno u mirovnim misijama i da naša komanduje "njihovom" i Srbija mora da bude članica NATO.

jova

pre 5 godina

Šta Kosovski albanci neznaju. 1. Da otimanje tuđe zemlje je neoprostiv greh ,koga Bog kažnjava I Kraljevima ili Carevima 21:1-26. 2. Da čineći štetu komšiji (u raznim oblicima) ,i to godinama i na taj način ,primorava komšiju da bježi i prodaje svoje imanje ,tome koji mu činio štetu ,i to je neoprostiv greh koga Bog neoprostivo kažnjava. 3. Otimanje zemlje bez naknade je neoprostiv greh, 4. Trovanje ljudskoga roda drogom , i na osnovu toga pribavljanje tako velikoga bogatstva je neoprostiv greh koga Bog kažnjava. Ubijanje ,vađenje ljudskih organa,na živom čovjeku, i uzimanje njegove imovine zabadava isto je veliki neoprostiv greh koga Bog kažnjava. i na osnovu toga se ne zasniva nasilno oteta zemlja kao Država tz. Kosova ,jer je nemoguće da to Bog odobri Bog će kazniti Kosovske albance ,bježat će sa Kosova a nito ih neće terati. Sami će navući Ruske vojnike na Kosovo,i kada oni dođu, to im je kraj tz.države Kosovo. Anglo-Amerika propada koja ih štiti,a Rusija se uzdiže kao 8.Kralj Otkrivenje 17: 11. ko će ih nadalje štititi.to oni naznaju.a to ubrzo dolazi. Boga se ne boje,ne poznaji ga, i ne poštuju ga,Satanska dela izvršavaju,Boga nemogu slagati,on sve vidi,i pravedno sudi,šta si posejao to ćeš i požnjeti. to Suroji nezna,ali oseća,da tu nešto nevalja šta njegovi rukovodioci rade.

Vlado

pre 5 godina

A ti ne znaš ono osnovno, da Bog ne ide uz politiku!

predragm

pre 5 godina

Siptari su muslimani i oni veruju u svog boga. A ja sam ateista i isto ne verujem u tvog boga.

Tandara

pre 5 godina

Sve same pretpostavke! A glavna je i osnovna je da Albanci imaju pravo da se otcepe od koga gode hoće i da se pripoje kome god hoće, te da starosedeoce rasteraju a teritoriju zadrže. Bolje bi im bilo da promene paradigmu pa da on beže i traže pravo zakupa.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija