• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. KLJAJIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

15.03.2019

19:04

PUTIN I TRAMP TREBA DA SE UKLJUČE U DIJALOG O KOSOVU! Izvestilac EU za Srbiju Dejvid Mekalister pozvao Rusiju i Ameriku u pomoć

Politika

PUTIN I TRAMP TREBA DA SE UKLJUČE U DIJALOG O KOSOVU! Izvestilac EU za Srbiju Dejvid Mekalister pozvao Rusiju i Ameriku u pomoć

Podeli vest

Naravno da ima smisla da druge sile iz Saveta bezbednosti - Rusija i Amerika - budu uključene u političku debatu o Kosovu kako bi se moglo krenuti napred, rekao Dejvid Mekalister

Ruski predsednik Vladimir Vladimirovič Putin i američki lider Donald Tramp treba da se uključe u dijalog o konačnom rešenju za Kosovo.

Ovo poručuje Dejvid Mekalister, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, koji kaže da je sasvim logično da se u političku debatu o južnoj srpskoj pokrajini uključe i svetske sile van Evropske unije. Prema njegovim rečima, najvažnije je da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto u Briselu, a učešće Moskve i Vašingtona u tom procesu može da obezbedi i konačan dogovor.
Stručnjaci kažu da je ovo odlična vest za Srbiju i šansa koju bi svakako trebalo iskoristiti za postizanje kompromisnog rešenja.

Brisel još posreduje

Mekalister ističe da je Evropska unija posredovala i da će i dalje nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, ali i da je spremna za diskusiju sa velikim silama van Evrope.
- Evropska unija veruje da je najvažnije da se Beograd i Priština vrate za pregovarački sto u Briselu. Naravno da ima smisla da druge sile iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija - Rusija i Amerika - budu uključene u političku debatu kako se može krenuti napred. To je uvek bila politika Evropske unije. Uvek diskutujemo i sa silama van Unije. Ono što na kraju želimo da vidimo je održivo rešenje koje je prihvatljivo za obe strane - rekao je Mekalister.

(VIDEO) AMERI IZVELI SIMULACIJU RATA SA RUSIJOM I KINOM, rezultat ih prenerazio, NE SAMO DA BI BILI PORAŽENI, već i...

Foto: AP photo/fotoilustracija

Komentarišući ove navode, šef diplomatije Ivica Dačić kaže da bi Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija bio logična instanca koja bi trebalo da usledi ukoliko bi Beograd i Priština postigli sporazum.
- To je logičan sled događaja. Sve što se dogovorimo mora da prođe kroz neko telo da bi dobilo međunarodni legitimitet kako bi se verifikovalo to što smo se dogovorili. To podrazumeva da su sve članice saglasne. Vidi se da je Amerika zainteresovana da učestvuje, ali zajedno sa Rusijom. Amerika uvek pita šta Rusija misli i obratno. Bolton me je pitao šta misli Rusija, a Lavrov mi je rekao da je kasnije pitao i Putina u Moskvi. Trebalo bi iskoristiti ovaj momenat. Ovo je idealan trenutak za stabilizaciju situacije u regionu... - naglašava Dačić.

Evropa bespomoćna

Stevica Deđanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, kaže da ne bi trebalo biti mnogo iznenađen ovakvom Mekalisterovom izjavom.
- Konačno je i Evropska unija priznala da se prava politika vodi u Moskvi i Vašingtonu i to je dobro za Srbiju. Sa propalim političarima iz Brisela nismo imali nikakve šanse, a sada se šansa ipak otvara. Ukoliko sada ne uspemo da se dogovorimo i ne uradimo nešto za Srbiju, onda nikada nećemo. Ko to ne razume, neće nikada ni shvatiti da naša država treba da bude iznad svega - podvlači Deđanski.

OTKRIVENO! Posle najave da UN preuzimaju pregovore o Kosovu, usledio novi ŠOK! - RUSIJA I AMERIKA SE VRAĆAJU U IGRU!

Vučić: Prvo ukidanje taksi, pa dijalog

Foto: Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić izrazio je nadu da će međunarodna zajednica nastaviti sa racionalnim pozivima Prištini da odustane od taksi koje je uvela protiv Srbije i srpskog naroda.
Vučić je u razgovoru sa generalnim direktorom Forin ofisa za politička pitanja Ričardom Murom rekao da će Srbija odmah po ukidanju tih anticivilizacijskih nameta biti spremna za nastavak razgovora sa Prištinom.
Mur je preneo Vučiću da je od Prištine zahtevao ukidanje taksi kako bi dve strane što pre nastavile dijalog.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Rani radovi Melanije Tramp! Nikad viđene fotke i snimci - optužuju je da je pravi primer sponzoruše, evo ko je bila pre udaje (FOTO/VIDEO)
Ljubav

Rani radovi Melanije Tramp! Nikad viđene fotke i snimci - optužuju je da je pravi primer sponzoruše, evo ko je bila pre udaje (FOTO/VIDEO)

Melanija Tramp proslaviće 26. aprila 54. rođendan. Kada bi se njen život pretočio u filmsku priču, bila bi to veoma uzbudljiva drama, sa primesama komedije, a nekada i tragedije. Neki bi rekli da tu ima i horor elemenata. Jedni smatraju da se odlično udala, drugi da nije mogla gore da izabere i da je nesrećna u braku u kojem ostaje samo zbog novca.

25.04.2024

15:30

Džet set

Srbija