• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.03.2019

17:13

ĐILAS SE PLAŠI ZAKONA O POREKLU IMOVINE! Više neće moći da kupi ceo reklamni prostor na RTS!

Politika

ĐILAS SE PLAŠI ZAKONA O POREKLU IMOVINE! Više neće moći da kupi ceo reklamni prostor na RTS!

Podeli vest

Najavljeno usvajanje Zakona o poreklu imovine i posebnom porezu unelo je strah kod onih koji su se bogatili dok su bili na vlasti, pre svaga bivšem gradonačelniku Beograda i predsedniku DS Draganu Ðilasu, ocenjeno je danas na konferenciji za novinare Nacionalne avangarde

Strah kod Ðilasa proizveo je frustraciju koja je dovela do agresije, inače ne bi pre dva dana onako upao u zgradu RTS-a, medijskom kućom sa kojom je ranije sarađivao, pa je sada smatra svojom imovinom, smatra Nikola Vujanović iz Nacionalne avangarde.

ĐILAS, BOŠKO I VUK HUŠKALI DECU NA NASILJE, A SAD KUKAJU: VUČIĆU, ABOLIRAJ!


On očekuje da će donošenje Zakona o poreklu imovine i posebnom porezu doneti transparentnost u političkom odlučivanju javnih funkcionera, onemogućiti načine na koji su se u prethodnom periodu bogatili različiti akteri bliski sa vlašću, a što bi kako kaže trebalo da dovede i do odgovornosti javnih funkcionera.

- Više neće moći neko da kao Ðilas pokupuje ceo reklamni prostor (na RTS) i da tvrdi da je sve to legitimno, pa da pre dva dana upadne u tu istu instituciju, smatrajući da je to u stvari njegova imovina - rekao je Vujanović.

On je podstio na reči nekadašnje predsednice Saveta za borbu protiv korupcije Verice Barać, da je Ðilas 2012. bio "glavni i odgovorni urednik svih medija u Srbiji".

Alesandar Kobilarov iz Nacionalne avangarde, kaže da je imovina Ðilasa obavijena velom tajne, kao i da njegove tvrdnje da je prve pare zaradio u Češkoj nisu tačne. 

- Zvanični podaci kažu da je njegova zarada bila negde oko 80.000 evra do 2003. godine, a sve firme koje su bile u njegovom posedu su u međuvremenu likvidirane od strane češke države - rekao je Kobilarov.

EKSKLUZIVNO! VUČIĆ TRAŽI DA BUDU PUŠTENI SVI UHAPŠENI I OSUĐENI ZA NEREDE NA DEMONSTRACIJAMA, OSIM ONIH KOJI SU NOSILI TESTERU I TUKLI POLICAJCE!


Dodao je da Ðilasovo bogatstvo kreće da se razvija od njegovog ulaska u politiku 2004. godine, kao i da je nakon odlaska sa vlasti, KRIK objavio da njegovo bogatstvo 2012. iznosti oko 25 miliona evra.

- Sam priznaje u nekim izjavama da je ključna stvar za njegov razvoj bila saradnja sa RTS-om zakupljivanje reklamnog prostora i izdavanje tog istog prostora na toj televiziji. Iz toga se može zaključiti zašto mu je ponašaje bilo onako agresivno pre neko veče. Verovatno i dalje doživljava da je to njegova kuća a ne javni servis svih nas - zaključio je Kobilarov. 

Sociolog Zlatko Nikolić kaže da se tajkuni koji su počeli da se bogate 90-tih godina plaše duha zakona o poreklu imovine koji treba da bude usvojen.

- Onaj ko je uplašen sve svoje negativne emocije prebacije u mržnju i odatle razbijanje RTS, iako RTS nije nevinašce kada je Ðilas u pitanju - naglasio je Nikolić.

On smatra da je Zakon o poreklu imovine bitan da bi izneo na površinu kako je novac stečen, jer iako je 2001. godine donet Zakon o sprečavanju pranja novca, posao tada nije završen. Nikolić je ukazao da je pljačka 90-tih počela od trenutka kada je ukinuta Služba društvenog knjigovodstva. Pandan toj službi je državna revizorska kuća koja je formirana ponovo tek pre šest, sedam godina, podsetio je Nikolić.

 

VUČIĆEVIĆ: Vučić nije samo pobedio, nego je i ponizio đilasovce! Cela Srbija je videla da su lideri SZS najgore kukavice!


Nacionalna avangarda očekuje da Zakon o poreklu imovine i posebnom porezu, čije je donošenje najavljivano još od demokratskih promena 2000. godine, sprečiti da se na vlast samo sa ciljem da se obogati ili da bi se bogatstvo sačuvalo.

- Mislim da je to vreme iza nas, kao i vreme različitih Ðilasa i Jeremića - rekao je Vujanović.

On je pojasnio da će Zakon dati nove instrumente Poreskoj upravi koja će moći po svakoj prijavi građana koji smatraju da neki pojedinac živi bolje nego što zarađuje, moći da utvrdi odakle dolazi ta imovina.

Prema najavama iz ministarstava, period provera imovine ticaće krenuće od početka 90-tih godina da bi se videlo kao su nastajala različita bogatstva i kako i n koji način utiču napolitički život Srbije, dodao je on.

Nacionalna avangarda smatra da će ovaj zakon doneti tri stvari institucijama, pre svega tranparentnost , odgvornost i poverenje.

- Transparentnost u delovanju i političkom odlučivanju javnih funkcionera onemogućiće proveru načina na koje su u prethodnom periodu različiti akteri bliski sa vlacću bogatiti, a to će dovesti do odgovornosti javnih funkcionera - smatra Vujanović i zaključuje da će odogovonost i transparentnost dovesti do većeg poverenja građana u institucije i načine na koji one deluju.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milan306

pre 5 godina

Sve će izaći na videlo..dosta je lagao i krao

Miki

pre 5 godina

Zbog njegovog porekla imovine i izaziva nemire!

Goran

pre 5 godina

Đilas ima mnogo razloga da se plaši ovog zakona.

dado

pre 5 godina

Sada ce se videti prava istina pa da vidimo onda ko ce jos u proteste sa njima

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Па плаши се тог закона, јер зна да не може доказати своје вишемилионско богатство.

Iki

pre 5 godina

Не плаши се он без разлога! Да му је савест чиста не би се толико копрцао!

esa

pre 5 godina

Zakon o poreklu imovine ce sve razjasniti.Ako se donese.

Jova

pre 5 godina

Sad je jasno zašto toliko forsira proteste i nasilje!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!
Fudbal

Čović otkrio sve o Panteru! Evo zašto nije ostao u Zvezdi!

Kod nas je Kevin Panter igrao za 160.000 dolara, doveo ga je Šakota. Odradio je fantastičan posao, a onda je došao i rekao: 'Voleo bih da ostanem u Crvenoj zvezdi, ali imam veću ponudu, otkrio je Nebojša Čović, prvi čovek kluba sa Malog Kalemegdana.

20.04.2024

13:47

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija