• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.03.2019

22:52 >> 23:01

VUČIĆEVA SNS I PUTINOVA JEDINSTVENA RUSIJA POSTAJU STRATEŠKI PARTNERI: Srbija će sada za Zapad i NATO biti nedodirljiva!

Politika

VUČIĆEVA SNS I PUTINOVA JEDINSTVENA RUSIJA POSTAJU STRATEŠKI PARTNERI: Srbija će sada za Zapad i NATO biti nedodirljiva!

Podeli vest

Potpredsednik Glavnog odbora Srpske napredne stranke Marko Đurić i sekretar Generalnog saveta stranke Jedinstvena Rusija Andrej Turčak potpisali su danas u Beogradu zajedničku izjavu, kojom se izražava spremnost za produbljivanje rusko-srpskog strateškog partnerstva u interesu naroda dveju bratskih zemalja, čije iskreno prijateljstvo, kako je konstatovano, ima dugu istoriju i prošlo je iskušenje vremena

Zajedničkom izjavom, čije je potpisivanje obavljeno u prisustvu predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, dve stranke se obavezuju da će i nadalje nastaviti sa razvojem ravnopravne i uzajamno korisne saradnje i jačati tradicionalno prijateljstvo naroda Srbije i Rusije, saopštila je SNS.

Izraženo je i opredeljenje za jačanja strateškog partnerstva Srpske napredne stranke i Jedinstvene Rusije, uključujući održavanje bilateralnih međupartijskih konsultacija i poslovnih foruma, naizmenično u svakoj zemlji, kao i uključivanje omladinskih i drugih partnerskih organizacija i udruženja u tu saradnju.

U dokumentu se konstatuje da Srbija, koja sprovodi uravnoteženu međunarodnu politiku, uživa zasluženi autoritet daleko izvan Balkana, o čemu između ostalog svedoči u februaru uspešno održana Parlamentarna skupština Mediterana u Beogradu, kao i predstojeća 141. Skupština Interparlamentarne unije koja će uz učešće parlamentaraca sa svih kontinenata biti održana u oktobru ove godine u Beogradu. 

Presudan doprinos ovakvom međunarodnom ugledu Srbije, kako je istaknuto, nesumnjivo je dala politika, koju sprovode Skupština, predsednik i Vlada Republike Srbije, a u kojoj Srpska napredna stranka ima ključnu ulogu.

HARADINAJ, TAČI I EKIPA ODLUČILI DA SPREČE SVAKI DIL SA SRBIJOM: Platforma je samo deo zavere PROTIV BOGRADA!

Značajan deo zajedničke izjave posvećen je 20. godišnjici agresije NATO na SR Jugoslaviju, i konstatovano je da je tim događajem nanesen prvi razarajući udarac sistemu bezbednosti i saradnje u Evropi, koji proističe iz Helsinškog Završnog akta iz 1975. godine.

Strane su saglasne da vojna agresija NATO nije donela željenu stabilnost na Balkanu, kao i da je zanemarivanje principa neuplitanja u suverene poslove država dovelo do stvaranja zone zamrznutog i potencijalno opasnog konflikta na teritoriji Republike Srbije, na Kosovu i Metohiji, te da su jednostranim proglašenjem Kosova kao nezavisne države bitno i opasno prekršeni principi međunarodnog prava.

Dve stranke su, polazeći od zajedničkog pristupa razvoju bilateralnih odnosa, kao i zajedničkog pogleda na mnoge aktuelne probleme međunarodnog života, pozvale sve odgovorne političke snage da grade međunarodne odnose isključivo na bazi osnovnih principa Povelje UN, uključujući i nemešanje u suverene poslove nezavisnih država i njihov teritorijalni integritet. 

MILOGORCI PRODAJU ORUŽJE ŠIPTARIMA: Šalju im rakete za OBARANJE SRPSKIH HELIKOPTERA!

Dve stranke izrazile su spremnost da koordiniraju svoje napore ka međunarodnim parlamentarnim i stranačkim platformama, i u tom smislu naglasile važnost ispunjavanja sporazuma iz Minska od strane svih potpisnica, čiji je cilj rešavanje unutrašnjeg ukrajinskog sukoba, i zajednički istakle neprihvatljivost primene sankcija bez odluke Saveta bezbednosti UN.

Dve stranke, takođe, zajednički osuđuju bilo kakve manifestacije fašizma, neonacizma, rasizma, ksenofobije, podsticanja međuetničke i međureligijske mržnje, međunarodnog terorizma, upotrebe informacija i kompjuterskih tehnologija za nepristojne i kriminalne svrhe.

Obe strane podržale su inicijativu za održavanje međunarodne konferencije u Beogradu posvećene aktuelnim problemima bezbednosti i saradnje u Evropi, uz učešće parlamentaraca, predstavnika društva i stručnjaka iz zemalja članica OEBS-a, dodaje se u saopštenju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Mia

pre 5 godina

Rusija je naš dugogodišnji prijatelj i nikad nas nije izneverila.

Ovaj onaj

pre 5 godina

A zasto je Kosovo u opasnosti ako nas Rusija nije nikad izdala, glup*co. Ali spasit ce Vucic Kososvo, jos i ne znaju, ali bice kao sto i jeste: Zauvek Srbsko!

Tina

pre 5 godina

Na Rusiju se mozemo osloniti u svakoj situaciji, ona je nas iskreni prijatelj!

malinari ne vjeruju sreci

pre 5 godina

https://www.youtube.com/watch?v=Zxl8E4k2uEE https://www.youtube.com/watch?v=NJhfM7d6GEg

Cica

pre 5 godina

Rusija je iskreni prijatelj naseg naroda. Hvala Rusiji!

Kosmajac

pre 5 godina

Jos jednom se pokazalo da se na Rusiju uvek mozemo osloniti.

dragutin

pre 5 godina

Njihova podrska u ovim teskim trenucima nam mnogo znaci.

Milos

pre 5 godina

Ovo ce biti kruna jednog prijateljstva i logican sledeci korak u odnosima.

Nikoletka

pre 5 godina

Srbija jasna i nepokolebljiva.U kodu sa onima koji su nas unistavali ne moze.Rusija ce bezrezervno dati podrsku Srbiji.

dejo

pre 5 godina

Ovo je pravi potez SNS,mada trebalo je i pre ovo partnesrtvo da se desi.

Nale

pre 5 godina

Stratesko partnerstvo sa Rusijom nam odgovara u svakom pogledu.

Milica

pre 5 godina

Srpsko-rusko prijateljstvo će nastaviti da se produbljuje na zadovoljstvo Srba i Rusa i naših država.

Boka

pre 5 godina

Tako i treba svaka cast sve cestitke i pohvale...

Mirko

pre 5 godina

Hvala Rusiji i Putinu na ovome. Sada je svet naš.

Ruza

pre 5 godina

Svaka cast! Hvala Rusiji i veliko hvala nasen predsedniku! Ovo je veoma znacajna odluka, veoma znacajno i dugovecno prijateljstvo!

Loknica

pre 5 godina

Hvala nasim prijateljima Rusima i velikom coveku, gospodinu Putinu! A ogromno hvala predsedniku Vucicu! Sto je uvek tu za svoj narod!

Milenko

pre 5 godina

NATO godinama pravi velike greške, tako da nisu pouzdani partneri, a i narod ih neće.. Narod želi što bolje odnose sa Rusima, koji ulažu i industrijski i vojno, i diplomatski su uvek uz nas..

Ceca

pre 5 godina

Uz ovako veliku silu kao što je Rusija, Zapad nam ne može ništa!

Dragan

pre 5 godina

Saradnja i podrška Rusije je neupitna,nastavak znači uspešnu budućnost države i održiv prosperitet.

Dejo

pre 5 godina

Uz Rusiju smo najjaci! Hvala im na punoj podrsci!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija