• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Espreso/Informer/D.N.

20.03.2019

19:46

EVROPA OPET UCENJUJE SRBIJU: Odreknite se Madura! Formirana SPECIJALNA GRUPA za rešavanje situacije -  ROK 90 DANA!

Politika

EVROPA OPET UCENJUJE SRBIJU: Odreknite se Madura! Formirana SPECIJALNA GRUPA za rešavanje situacije - ROK 90 DANA!

Podeli vest

Srbija bi mogla da se nađe u novom problemu kada je u pitanju njen evropski put, a to je usklađivanje svoje spoljne politike sa spoljnom politikom EU po pitanju situacije u Venecueli

Sve češće iz Evropske unije čujemo reči protiv Madura i o diktaturi u Venecueli, a sa druge strane šef srpske diplomatije Ivica Dačić jasno je rekao da Srbija neće menjati svoju poziciju prema Venecueli i predsedniku Nikolasu Maduru.

- Ovo bi zaista mogao da bude još jedan potencijalni problem u odnosima Brisela i Beograda i da se situacija ponovi kao u stavu EU prema Rusiji i sankcijama - otkriva izvor iz diplomatskih krugova.

Prema njegovim rečima pitanje je dana kada će se od Beograda zahtevati da se javno odrekne Madura.

- Nije pitanje da li mi priznajemo jednog ili drugog predsednika. Mi priznajemo ustav i zakone i poštujemo volju naroda u Veneceuli. Poštovaćemo svaki njihov izbor. Nismo mi ti koji bi trebalo da odredjujemo ko su njihovi predsednici. To nema veze sa Madurom, već principima po kojima funkcioniše medjunarodno pravo - rekao je ranije Dačić.

On je naveo da je Venecuela imala prijateljski odnos prema Srbiji, da podržava teritorijalni integritet i suverenite naše države, da je glasala za KiM na način kako je Srbiji odgovaralo i da bi bilo nekorektno da Srbija igra drugačiju ulogu.

- Mi poštujemo međunarodne principe i medjunarodno pravo, Ustav i zakone i pozivamo na dijalog u Venecueli i političko rešenje - rekao je Dačić.

Podsetimo Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da se Evropska unija saglasila da predvodi međunarodnu kontakt grupu sa državama Južne Amerike kako bi zalaganjem za nove izbore pomogli u rešavanju političke krize u Venecueli.

Ova grupa koju će činiti Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Bolivija i Ekvador će završiti posao u roku od 90 dana i ako njihov rad ne donese očekivani napredak Mogerini je rekla da su predviđene ekonomske sankcije protiv vlade predsednika Nikolasa Madura.

Dok je Evropski parlament priznao venecuelanskog opozicionog lidera Huana Gvaida kao de fakto predsednika Venecuele.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deda Raša

pre 5 godina

Nije Srbiji mesto sa fasistima, treba se okrenuti ISTOKU i prici Evro-Azijskoj grupi po svim pitanjima. Ucenjivanju nece biti kraja a sargarepa sve dalja i dalja. Bojim se da ce mo pocrkari od gladi trcanjem za tom famoznom sargarepom. Trcimo za njom a imamo je u sopstvenom vrtu.

Saradžogla

pre 5 godina

Naš ministar inostranih poslova Srbiju uveliko ,,ukopava,,?Molio nepoznate zemlje da ukinu priznanje ,,Kosova,, a naš narod dobi taksu?Davaj izjave u vezi Venecuele što nas je šokiralo i zbog toga Srbija trpi? ... Ministar inostranih poslova a nezna ni jedan strani jezik? A da krešti ,,Osman agu,, to zna?PS.Ekonomista iz Bosne komanduje železnicom Srbije?SRBIJANITIZAM A LEKA MU NEMA!

Mi

pre 5 godina

Fašistička banda kriminalaca USA, bacili oko na naftu i rudna bogatstva Venecuele.

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija