• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.03.2019

09:25

SKANDAL! Beta za račun Vuka Jeremića pogrešno prenela izveštaj ORF o protestima - austrijski javni servis tražio ispravku!

Politika

SKANDAL! Beta za račun Vuka Jeremića pogrešno prenela izveštaj ORF o protestima - austrijski javni servis tražio ispravku!

Podeli vest

Austrijski javni servis ORF zatražio je od srpske agencije Beta ispravku teksta u kojem je ta agencija pogrešno prenela izveštaj ORF-a o događanjima u Beogradu, a koji je išao uz intervju jednog od funkcionera Saveza za Srbiju Vuka Jeremića, rečeno je Tanjugu u Beču

 

Dopisnik ORF iz Beograda Kristijan Veršic objasnio je zašto su tražili ispravku:

- Morao sam da reagujem jer sadržaj mog priloga koji je objavljen u sinoćnjem dnevniku ''ZIB 2'' o Srbiji nije korektno prenet. Zatražio sam ispravku od agencije Beta, jer nije korektno prenela ono što je navedeno u mom prilogu i nama se stavlja u usta što nije rečeno.

Kazao je da je Beta prenela informaciju kao da ORF optužuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića za razaranje slobode medija, a ORF je, kako je objasnio, samo preneo tvrdnje opozicije, a nije iznosio svoj stav o tome.

- Ja već 19 godina radim na ovim prostorima i trudim se da prenosim i kritičke intervjue, ali uvek bez mešanja u unutrašnje stvari jedne zemlje - rekao je Veršic.

Beta je, takođe, u svoj tekst stavila da je ORF u prilogu o protestima govorila o tome da desetine hiljada ljudi protestuje u Beogradu, ali u prilogu ORF ne pominje se nikakva brojka.

Takođe, na kraju priloga je ORF preneo da opozicija preti bojkotom budućih izbora ako se stanje medija ne poboljša.

"Trenutno bi to mogla biti samo prazna pretnja. Opozicija je heterogena, njoj nedostaje nesporeni vođa. Pored toga je Vučić i dalje najpopularniji političar u Srbiji i uživa podršku zapada, koji u Vučiću vidi faktor političke stabilnosti na Balkanu“, podvlači ORF u svom prilogu, a Beta je taj deo izostavila u svojoj vesti.

Inače u tom izveštaju, odnosno prilogu iz Beograda, Veršic je kazao da se situacija u Srbiji, ponovo smirila.

"Nakon višemesečnih mirnih demonstracija je u subotu jedna manja grupa upala u državnu televiziju Srbije, a u nedelju su demonstrati blokirali zgradu Predsedništva predsednika Aleksandra Vučića. Opozicija prebacuje Vučiću da kontroliše u potpunosti medije i ograničava demokratske slobode. Vučić te optužbe odbacuje, ali i nezavisne nevladine organizacije vide jasnu regersiju kod sloboda medija u Srbiji“, navedeno je u prilogu.

Takođe je ORF naveo da privatna televizija Pink važi za medijski oslonac Vučiću, a da državna televizija RTS najsnažnije odražava odnose političke moći i bila je cilj demonstranata, koji su predvođeni od strane jednog ultranacionaliste upali u redakciju te ustanove, ali nisu ništa uništavali.

"Policija je uhapsila 18 osoba, a samo tri lica trebalo je i da izađe pred sud. Druge opozicione vođe, kao što je raniji šef diplomatije Jeremić, nisu upale u televiziju, ali prikazuju mračnu sliku medijskih sloboda u Srbiji", naveo je ORF u prilogu koji je iz Beograda priredio Veršic.

Beta je nalnadno emitovala ispravljenu verziju vesti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Bojana

pre 5 godina

Jeremic svuda siri iskrivljenu sliku stvarnosti, pa je poceo i po inostranstvu. Ali, istina je samo jedna.

Sonja

pre 5 godina

Nakazo, mars iz Srbije ! Zivela Srbija, ziveo pre Vucic !

Dejana

pre 5 godina

Opozicija nema podršku u narodu niti će je imati.

caca

pre 5 godina

Sve sto Jeremic uradi i kaze jeste skandalozno!!!!On je placeni izdajnik zemlje Srbije!!!

Milos

pre 5 godina

Njima kao da je neko hakovao dnevnik, sve pogresno preneli. Dobro je sto je zatrazena ispravka zbog nekorektnih stvari.

Siniša

pre 5 godina

Turaju klipove gde god im se ukaže prilika i gde god mogu... pa ako prođe, prođe... strašno!

Milutin

pre 5 godina

Jos jedna u nizu Djilasovih i Jeremicevih manipulacija. Samo to i znaju.

Minja

pre 5 godina

Predsednik Vučić se toliko trudi za Srbiju a oni mu tako vraćaju.bezobrazluk.

Kalimero

pre 5 godina

Klasično spinovanje opozicije - lažnim "izveštajima" ili u najmanju ruku friziranim izveštajima pokušavaju da ljude u Srbiji ubede da Evropa i svet ne podržava Vučića nego njih. Ista priča je i sa N1 TV a oni to zovu "sloboda medija" i smeta im RTS jer neće da učestvuje u njihovim prljvim igrama.

Miloš

pre 5 godina

Sramota ali nikad nije kasno da se prizna greška i ispravi!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija