• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.03.2019

15:35

VUČIĆ ZA RIMSKU "REPUBLIKU": Nasilnici ne predstavljaju Srbiju - STABILNIJI SMO NEGO IKADA!

Politika

VUČIĆ ZA RIMSKU "REPUBLIKU": Nasilnici ne predstavljaju Srbiju - STABILNIJI SMO NEGO IKADA!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je italijanskom listu "Republika", odgovarajući na novinarsko pitanje da li je u nakon sukoba koji su se desili preko vikenda u Beogradu ugrožena stabilnost, da je Srbija apsolutno stabilna i da nasilnici ne predstavljaju Srbiju

 

- Uveravam Evropu: Srbija je apsolutno stabilna. Nažalost, mirne demonstracije, u kojima nije učestvovalo mnogo ljudi, postale su nasilne. Policija je garantovala red i mir na umeren način. Na srpskim ulicama više nećete viđati nekažnjeno nasilje. Stabilniji smo nego ikada, opozicionim strankama pada podrška u anketama - kazao je Vučić u intervjuu koji je dao tokom boravka u Nemačkoj.

On je poručio da "nasilnici ne predstavljaju Srbiju".

- Naša zemlja želi stabilnost, razvoj, integraciju u Evropu. Opozicionari se ugledaju na ''Žute prsluke''. Jedan od njihovih vođa, fašista Obradović, nosio je ''žuti prsluk'' u parlamentu. Doneli su nasilje prvo u parlament, a zatim i na ulice. Tako su postali gubitnici u društvu - rekao je Vučić.

Upitan "da li se plaši sukoba, pošto vođe opozicije pozivaju da se ''ide do kraja''", srpski predsednik je podsetio da je, "kada su oni pokrenuli nasilje, odmah sazvao konferenciju za medije, pretpostavljajući da će demonstracije biti održane ispred Predsedništva".

- Tražili su moju ostavku, rekao sam javno da sam legitimno izabrani predsednik i da neću podneti ostavku. Kazao sam ''poštujem vas demonstrante, iako vas je malo, ali ne i vaše vođe među kojima su fašista i šaka lopova. Ne zanima me moja sudbina, ja obavljam vlast pošto sam izabran i nastojim da sprovedem teške, odvažne reforme. Ne plašim se njihovog nasilja - naveo je Vučić.

Foto: Tanjug/DIMITRIJE GOLL

Na pitanje novinara "zašto ne raspiše prevremene izbore", on je kazao da je "ogromna većina građana na njegovoj strani" i da "razmišlja o tome".

- Ali, oklevam zato što se nadam da mogu da ponovo pokrenem dijalog sa Prištinom. Tokom izborne kampanje nemoguće je pregovarati, eto to je poenta - rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da ga opozicionari optužuju za ograničavanje slobode medija i da ga upoređuju sa Miloševićem, Orbanom i Kačinjskim, Vučić je odgovorio da je "oduvek govorio da situacija sa srpskim medijima nije najbolja".

- Ali, aktuelnu medijsku klimu stvorili su opozicionari kako bi destabilizovali zemlju. Dragan Đilas i njegov bogati saradnik Dragan Šolak poseduju najgledaniju kablovsku mrežu i razne televizijske kanale. Imaju uticaja u svim nedeljnicima i u najmanje dva dnevna lista. Na javnoj televiziji koju su napali nisam ja imenovao direktore niti uredništvo, već su oni tu od ranije. Kada su sadašnji opozicionari bili na vlasti, zatvorili su 3.000 preduzeća, ja sam otvorio 200 i otkad sam na vlasti privredni rast iznosi 4,4 odsto, pod njima je bio manji od 3,1 odsto - kazao je Vučić.

On je dodao da se "nezaposlenost smanjila sa 26 na 11 odsto".

- Ja vodim dijalog na temu medija sa međunarodnim organizacijama i Evropskom unijom, a ne sa tim oligarhskim lopovima i medijskim magnatima poput Dragana Đilasa: dok je bio gradonačelnik Beograda pokrao je je 500 miliona evra - rekao je Vučić.

Upitan u intervjuu koji je dao juče o drugostepenoj presudi prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, Vučić je poručio da se "u Nemačkoj nalazi zbog važnih političkih i ekonomskih razgovora" i da će se o "presudi Karadžiću oglasiti narednog dana u Srbiji".

- Plašim se da to može da samo izazove političke suprotnosti i podele - kazao je Vučić.

Foto: Tanjug

Na pitanje o tome "koliko prošlost otežava sadašnjost regiona", Vučić je rekao da je "u celom regionu, nažalost, prošlost isuviše prisutna u političkim debatama".

- Ja se trudim i trudiću se koliko god mogu da prevaziđem tu situaciju u Srbiji i nadam se da će svaki lider učiniti isto. Dijalog i privredni rast su budućnost - poručio je Vučić.

Upitan o "napetoj situaciji sa Prištinom koja želi da preuzme kontrolu nad ogromnim rudnikom ''Trepča'' na Kosovu koji je istorijski srpski" i o tome "da li postoji rizik o konflikta", Vučić je kazao da je "upravo o tome razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom".

- Rekao sam mu da cenimo rad KFOR (za koji novinar ''Republike'' napominje da je skoro celokupno italijanskog sastava, prim. nov): zaštitili su Srbe na Kosovu. Očekujemo da nastave da to čine. U ''Trepči'' Priština ne može da mrdne bez dozvole KFOR i NATO. Nadam se da neće ugroziti mir. Pred rizikom pogroma nećemo imati drugog izbora osim da zaštitimo naše ljude. Ali, nadamo se da će KFOR, u koji imam poverenja, rešiti bilo koji problem i da će Priština biti racionalna - naveo je Vučić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
mimi

pre 5 godina

Nasilnici ne predstavljaju Srbiju - STABILNIJI SMO NEGO IKADA!

Lavica

pre 5 godina

Srbija je stabilna i pravno uredjena drzava u kojoj vladaju red i mir. Svi vandali i nasilnici, prekrsioci zakona ce se zakonski sankcionisati i kazniti. U Srbiji su dobro dosli svi narodi, narodnosti, sve nacije i svi ljudi dobre volje bez obzira na jezik, veru ili boju koze. Srbija je za svaki vid saradnje, izgradnje dobrih i prijateljskih odnosa. Ko postuje nas, bice postovan od strane Srbije jos vise.

Ana

pre 5 godina

Srbija je u sigurnim rukama. Stabilnija nego ikad.

Dejan

pre 5 godina

Problem sadašnje opozicije je iracionalno rasudjivanje,što, i kad bi im vlast ispunila sve zahteve o "slobodi medija", oni ne bi izašli na izbore. Znaju da bi teško prešli i 10 posto, a neki verovatno ni cenzus. Za njih je jedino prihvatljivo da se Vučić sam povuče i preda im vlast bez izbora, što se, naravno, nikada neće desiti. Nikako da shvate da gradjani Srbije njih ne žele da vide na vlasti. Dakle, većina koja glasa za aktuelnu vlast, ima legitimno pravo da brani svoj glas,a to je najbezbolnije da se radi na izborima.

Iki

pre 5 godina

Србија никада није била оволико јединствена и јака!

Goran

pre 5 godina

Ne mogu 1000 šetača da destabilizuju Srbiju.

Ljiljana

pre 5 godina

Narod je vredan i pošten isto kao i predsednik Vučić. Zalažemo se zajedno za još bolju Srbiju, a nasilnici iz opozicije nam ne mogu ništa.

Sara

pre 5 godina

Srbija je trenutno nikada stabilnija to samo pojedinci pokusavaju da posalju losu sliku!

Milasin

pre 5 godina

NASILNICI I SILEĐIJE NIKADA NEĆE VLADATI SRBIJOM.

caca

pre 5 godina

Zahvaljujuci odgovornoj i savesnoj politici koju vodi Vucic,Srbija stabilno i cvrsto stoji!!!

Marija

pre 5 godina

Srbija ima nikad stabilniju vladu i politiku koja vodi Srbiju ka EU i brzem razvoju.

AleksMache

pre 5 godina

I u stabilnijim zemljama ima divljaštva ali to nije ogledalo jedne države već pomahnitalog društva u njoj koje je samo krenulo stranputicom!

miki

pre 5 godina

Srbija je sada stabilna zemlja,zahvaljujuci politici naseg predsednika.Nasilnici ne mogu nista pristojnoj Srbiji!

Ranko Mocevic

pre 5 godina

Gospodin Vucic je iskreni patriota ,samo mi nije jasno zasto je dozvoilio toliko dugo malom broju huligana da rusi ugled Srbije,trebali su vec odavno biti ispred sudije I iza resetaka.Pokusajte u Americi da udjete ilgalno na neku od TV stanica,zavrsili bi ste kao terorista 20 godina u federalnom zatvoru,pa taman vam otac bio sam bog. Predsednika Vucica nazivaju autokratom I covekom koji donosi sve odluke,pa naravno da ce da ih donosi osoba koja je osvojila najvise glasova.Nece valjda da se konsultuje sa fasistima I neprijateljima Srbije iz redova opozicije,svaka cast izuzetcima a posebno Cedomiru Jovanovicu na gospodskom I veoma umerenom ponasanju. Drzava Srbija u ovom momentu treba jakog vodju a kad se svi problem rese onda predsednik moze da bude bilo ko.Svi protesti opozicije slabe Srbiju u ovom momentu I ruse Srpski ugled u svetu,zato treba da se dones zakon o protestima koji ce se striktno postovati a prekrsioci bi trebali biti rigorozno kaznjeni.Samo budala moze misliti da su Dragan Djilas I Vuk Jeremic patriote a da nisu uposlenice neke od stranih sluzbi koje finansiraju Siptari krvavim novcem od prodaje heroina I ostalih opiate po zapadnim metropolama. Srbija dugo nije imala bolji ugled u svetu nego sad I to sve zbog ozbiljne politike koju void Gospodin Vucic.

srđan

pre 5 godina

Srbija je stabilna i neće da dozvoli da SZS da destabilizuje je, nasilno da uzmu vlast, jer na izbore bi bili oko cenzusa. U buduće,nasilni upadi biće sprečeni a nasilnici će biti kažnjeni

Nk

pre 5 godina

Nasilnici se zanemaraju, Srbija je stabilna zemlja

elvira

pre 5 godina

Vučić je Srbiju učinio naprednijom,razvijenijom i stabilnom državom u kojoj se može mirno živeti.

Janko

pre 5 godina

Baš tako,Srbija je stabilna i to neće narušiti nekolicina demonstranata koje vode oni koji sebe nazivaju opozicijom i imaju za cilj da izazovu nerede!

UFOLOG

pre 5 godina

E sada ti Vučiću vadi fleke a mi ćemo da budlimo po BG-u. Da zdušno zavodimo ovu decu da ih teramo na robiju. Postigli smo šta smo hteli. Urušavamo polako u inostranstvu i tvoj kredibilitet a i ugled države. Od sada će se svi budući investitori u ovu našu zelju pitati dali je Srbija sigurna, stabilna. Potencijalnom investitoru sa "trulog" zapada je draži svoj kapital od skoro svega drugog pa će dobro razmisliti dali da ulaže u nestabilnu Srbiju.

Natasa

pre 5 godina

Predsednik Vučić uspešno vodi našu zemlju!

Dušan

pre 5 godina

Najbolje njih 1000 da nas predstavlja. Da me oni predstavljaju iselio bi se iz države.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija