• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

22.03.2019

23:37

PREVARA VUKA JEREMIĆA: Beta falsifikovala vest, dopisnik austrijskog javnog servisa ORF TRAŽIO ISPRAVKU!

Politika

PREVARA VUKA JEREMIĆA: Beta falsifikovala vest, dopisnik austrijskog javnog servisa ORF TRAŽIO ISPRAVKU!

Podeli vest

Novinska agencija lažirala vest austrijskog javnog servisa ORF o stanju u Srbiji, prenoseći reči Vuka Jeremića kao stav austrijskih novinara. Dopisnik ORF Kristijan Veršic morao da traži ispravku teksta!

Novinska agencija Beta lažirala je vest austrijskog javnog servisa ORF o protestima u Srbiji.

Po principu 'ako prođe, prođe', ova navodno ugledna i pouzdana srpska agencija je iz intervjua Vuka Jeremića za ORF izvukla poruke kako je 'Aleksandar Vučić razorio slobodu medija u Srbiji' i plasirala ih kao stav i zaključak austrijske televizije, a ne kao Jeremićevu izjavu!?! Zbog ovog skandala, ORF je morao da interveniše i zatraži da agencija objavi ispravku teksta, što je naknadno i učinjeno.

Prevara

Pokušaj podvale

Foto: Informer DN

Na delu je očajnički pokušaj domaće opozicije, koja gubi svaki kontakt sa politikom i realnošću, da prevari medije po Evropi
Mirko Krlić

Novinar Kristijan Veršic, koji kao dopisnik ORF-a već punih 19 godina izveštava iz Beograda, tvrdi da je njegov prilog tendenciozno zloupotrebljen.

- Morao sam da reagujem jer sadržaj mog priloga koji je objavljen u dnevniku "ZIB 2" o Srbiji nije korektno prenet. Zatražio sam ispravku od agencije Beta jer nam se stavlja u usta ono što nije rečeno. Beta je prenela informaciju da ORF optužuje predsednika Srbije Aleksandra Vučića za razaranje slobode medija, a istina je da smo samo preneli tvrdnje opozicije. Nigde nisam iznosio svoj stav. Već 19 godina radim na ovim prostorima i trudim se da prenosim i kritičke intervjue, ali bez mešanja u unutrašnje stvari zemlje... - rekao je Veršic.

Agencija Beta je, takođe, u tekst stavila i da je ORF u prilogu o protestima ukazao da "desetine hiljada ljudi protestuju u Beogradu", iako se u originalnom prilogu ne pominje nikakva brojka!?! Slučajno ili namerno, agencija Beta nije prenela deo priloga ORF u kome se govori o razjedinjenosti opozicije.

Boško, Đilas i Jeremić preoteli 'građanske' proteste

Foto: Informer DN

Od početka protesta "Jedan od pet miliona" lideri opozicije tvrde da ne stoje iza njihove organizacije, ali konačno su pale sve maske.
Sada je potpuno jasno da nije reč ni o kakvim "spontanim građanskim protestima" već o partijskoj kampanji. Dok smo u početku protesta za govornicama mogli da vidimo poneku javnu ličnost, glumca ili sportistu, sada sa bina ne silaze stranački funkcioneri.
Tako su Dragan Đilas, Vuk Jeremić, Miroslav Vasin, Nikola Jovanović i Željko Veselinović najavljeni kao govornici na narednom protestu u Zrenjaninu. Zoran Lutovac, Marinika Tepić i Tamara Tripić istovremeno će nastupiti u Kuršumliji.

"Opozicija preti bojkotom budućih izbora ako se stanje medija ne poboljša. Trenutno bi to mogla biti samo prazna pretnja. Opozicija je heterogena, njoj nedostaje nesporeni vođa. Pored toga, Vučić je i dalje najpopularniji političar u Srbiji i uživa podršku Zapada, koji u Vučiću vidi faktor političke stabilnosti na Balkanu", naveo je ORF u svom prilogu, a Beta je taj deo izostavila u svojoj vesti.

Potez očajnika

Mirko Krlić, predsednik Odbora za informisanje, kaže da je reč o nedopustivim manipulacijama.

- Na delu je očajnički pokušaj opozicije, koja gubi svaki kontakt sa politikom i realnošću, da podvali vrhunskim evropskim medijima. Ne verujem da je u pitanju slučajnost, već dobro osmišljeni manevar i pristrasno izveštavanje nekoga ko bi trebalo da bude pouzdan servis vesti. Pošto ću 3. aprila biti gost na konferenciji o javnim servisima Zapadnog Balkana koju organizuje upravo ORF, učiniću sve da stavim do znanja kakvim se manipulacijama služe pojedini političari i mediji - navodi Krlić.

(FOTO) BOŠKO, VUK I ĐILAS PUKLI U NOVOM SADU! Građani pobegli iz centra grada sa skupa opozicije kao od ELEMENTARNE NEPOGODE!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Dobro je što je Kristijan veršic tražio ispravku od BETE, jer je opozicija u Srbiji inače sklona manipulacijama, čak i kada snimci i fotgrafije sa protesta pokazuu pravu istinu o roju i ponašanju učesnika.

Maja

pre 5 godina

Opozicija pokušava na sve načine da dobije podršku Zapada da ruše vlast u Srbiji,tako da me ovaj pokušaj ne čudi.

Queen038

pre 5 godina

Narode moj,ništa novo nismo čuli...Jeremicevo drugo ime je prevara!!!

Klokan

pre 5 godina

To je ta sloboda medija za koju se oni zalažu - 100% američki recept demokratije = Istina je ono što ja kažem i samo to je sloboda i demokratija, sve drugo treba uništiti i eliminisati, miliom ili silom. Pošto je ORF korektno uradila posao, bez namere da uzima bilo čiju stranu oni falsifikuju čak i pisanje jedne tako ugledne agencije

Ozbiljnist

pre 5 godina

Bez obzira sto je Beta zamenila izvor informacije a zatim uradila korektno ispravku, sve sto je Jeremic rekao je ogoljena istina. Da li se to Informer mozda nudi kao ozbiljnija medijska kuca od Bete, ha ha ha ha ha bauuuuuu.

Golas

pre 5 godina

Kakve veze sad ima "informer" sa lazima koje je plasirao neko iz"bete"?

Iki

pre 5 godina

Он мисли да лажи могу свугде да прођу?!

Mija

pre 5 godina

U lazima su kratke noge,a moglo bi se sa razlogom reci da je opoziciija preterala sa lazima.Tako da nece uspeti da ostvari svoje ciljeve,pogotovo Jeremic,treba da ga je sramota.

vojkan

pre 5 godina

Šta drugo očekivati od Vuka,nego laž i prevaru

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija