• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.03.2019

23:20

DA SE NE ZABORAVI: U Parizu, Stokholmu i Beču održani skupovi povodom 20 godina NATO agresije

Politika

DA SE NE ZABORAVI: U Parizu, Stokholmu i Beču održani skupovi povodom 20 godina NATO agresije

Podeli vest

Srbi u Švedskoj, Francuskoj i Austriji danas su organizovali skupove povodom 20 godina NATO agresije

Savez Srba Francuske organizovao je protestno okupljanje na Trgu Trokadero, u centru Pariza, sa kog je ukazano na ogromna materijalna razaranja i velika stradanja civila.

U govorima, koje su održali predsednik Saveza Srba Francuske Ðuro Ćetković i potpredsednik te organizacije Romeo Milošević, profesor geopolitike na Univerzitetu Versaj Aleksi Trud, doktorant prava na Sorboni Dušan Gujaničić i francuski doktorant na Univerzitetu u Beogradu Pol Antoan, istaknut je nepravedan karakter NATO agresije, kao i herojski otpor srpske vojske. 

Kako je objavljeno na Fejsbuk stranici Saveza Srba Francuske, pred više stotina prisutnih, oni su podsetili i na neke svetle elemente i ličnosti u francusko-srpskim odnosima i pored velike medijske propagande protiv Srbije, kao što su humanitarac Arno Gujon, novinar Žan-Kristof Buison, pokojni akademik i pisac Žan Ditur, pisac Patrik Beson, oficiri Žak Ogar i Pjer-Anri Binel.

Na skupu je istaknuto da bi traženje od Srbije da odustane od Kosova bilo isto kao i tražiti od Francuske da odustane od katedrale u Remsu ili Notr Damu ili doline Loare.

I u Stokholmu je obeleženo 20 godina od početka NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju.

Program je održan u organizaciji Fondacije "Carica" i Centralne kuće kulture u Stokholmu, a uz podršku Saveza Srba u Švedskoj, Ambasade Srbije, Srpske pravoslavne crkve i Udruženja prijatelja Crne Gore.

U programu su učestvovali načelnik Centra za susedne zemlje i Sredozemlje u Institutu za međunarodnu politiku i privredu Slobodan Janković i advokat Srđan Aleksić, saopštili su organizatori, a prenosi Srna.

Aleksić je govorio o gorućim pitanjima zagađenja životne sredine i posledicama bombardovanja po zdravlje građana. On je predočio mišljenja i nalaze domaćih i stranih naučnika koja povećanje broja obolelih od raka povezuju sa upotrebom municije sa osiromašenim uranijumom, navodeći podatke da danas u Srbiji od malignih oboljenja umre isti broj ljudi kao i u Nemačkoj, koja ima oko 10 puta više stanovnika. 

(VIDEO) DAN SEĆANJA, 20 GODINA OD NATO ZLOČINA! PREDSEDNIK VUČIĆ: Nećemo pamtiti reči naših neprijatelja, već TIŠINU NAŠIH PRIJATELJA!



Aleksić je rekao da tim pravnika i državna komisija Srbije dobijaju značajnu pomoć iz Italije, Nemačke i Švajcarske, kako od kolega, tako i od drugih stručnjaka iz relevantnih oblasti.

- Imamo dosta neoborivih dokaza o odgovornosti počinioca i radimo kako na pripremi optužnica, tako i na utvrđivanju izgleda za međunarodnu medijaciju da dođemo do obostrano prihvatljivog sporazuma - rekao je Aleksić.

Janković je veći deo izlaganja posvetio iznošenju stvarnih razloga NATO agresije na jednu suverenu zemlju, bez rasprave o poznatim izjavama da je to "bila humanitarna intervencija i namera da se Srbija oslobodi diktature jednog čoveka".

Predavanja su dopunjena sa dva dokumetarna filma - "Bombe koje su razrušile mir", ukrajinske rediteljke Olge Lazebnik, kao i "Uranium 238 - moja priča", o štetnim posledicama na ljude i životnu sredinu koje je izazvala upotreba projektila sa osiromašenim uranijumom tokom NATO agresije na Srbiju 1999. godine. 

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 5 godina

Sve je to lepo,pa prođe i svako svojim poslom,ali dijaspora u centrima EU treba da se organizuje i na razne načine da prezentuje Srbe,Srbiju i njene patnje,lepote i istoriju.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija