• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

26.03.2019

15:21

POPOVIĆ U BELORUSIJI: Čvršća saradnja sa Belorusijom u oblasti inovacija u budućnosti

Politika

POPOVIĆ U BELORUSIJI: Čvršća saradnja sa Belorusijom u oblasti inovacija u budućnosti

Podeli vest

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, sastao se sa predsedavajućim Državnog komiteta za nauku i tehnologiju Republike Belorusije, Aleksandrom Šumilinom, i tom prilikom poručio da Srbija želi da razvija aktivnu saradnju sa Belorusijom u oblasti inovacija i digitalne ekonomije u budućnosti


Popović je istakao da Srbija, po sličnom modelu kao Belorusija, gradi svoj inovacioni ekosistem, razvijajući savremenu infrastrutkuru i tehnoparkove u univerzitetskim centrima, ali i u manjim gradovima u regionima.

- To je osnova za inovacioni rast i model za oblikovanje što većeg broja mladih inženjera da svoju budućnost prepoznaju u inovacijama, tehnologijama i tehnološkom preduzetništvu - naglasio je Popović.

On je ukazao da Srbija u ovom trenutku gradi dva najsavremenija inovaciona i tehnološka parka u univerzitetskim centrima Novom Sadu i Nišu, kao i da se trenutno završava izgradnja osam inovacionih startap centara u regionima u Srbiji.

On je istakao da se u Srbiji, pored intenzivnog razvoja inovacione infrastrukture, kroz različite podsticaje koje daju njegov kabinet i Vlada Republike Srbije, stimulišu mladi preduzetnici da otvaraju svoje startap kompanije i razvijaju svoje kapacitete za istraživanje i razvoj u oblasti inovacija.

Šumilin je istakao da Belorusija utvrđuje svoj program razvoja inovacija na period od pet godina. On je ukazao da u ovom trenutku u Belorusiji postoji 15 tehnoloških parkova u svim oblastima zemlje. Šumilin je naglasio da se 10 odsto od svih poreza na dobit u zemlji sliva u Inovacioni fond odakle se ta sredstva opredeljuju za inovacioni razvoj ekonomije Belorusije.

Popović i Šumilin su razgovarali o potencijalima za saradnju dve zemlje u oblasti digitalnih tehnologija, digitalizacije poljoprivrede, upotrebe bespilotnih letelica, vozila na električni pogon, kao i upotrebe inovacija u medicini.  

Dvojica sagovornika su potvrdili spremnost Srbije i Belorusije da se težnja ka razvoju čvršće saradnje u budućnosti formalizuje kroz potpisivanje Sporazuma o saradnji između dve zemlje, koji će omogućiti razmenu znanja i iskustava u razvoju inovacionog ekosistema i infrastrukture, razmenu tehnologija, kao i zajednički rad srpskih i beloruskih inženjera na razvoju savremenih inovacionih rešenja i digitalnoj transformaciji ekonomija dve zemlje.

Tokom zvanične posete Belorusiji, ministar Popović je posetio i Belorusko-kineski industrijski park Veliki kamen, koji Republika Belorusija razvija zajedno sa kineskim partnerima.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Makronije

pre 5 godina

Belorusija je ozbiljna drzava i treba da saradjujemo, oni su nam uvek bili prijatelji.

Vasilisa

pre 5 godina

Svaka cast g. Popovicu, treba da se ugledamo na Belorusiju, i ostvarimo sto bliskiju saradnju u oblasti digitalne ekonomije, to je buducnost

Gavra

pre 5 godina

Pratim Popovica i njegov rad, i jako mi se dopada rad ovog ministarstva. Nadam se da cemo po ogledu na Belotuse i mi napraviti Srpsko-kineski tehnoloski centar.

Nina

pre 5 godina

Podrska,ministru u svakom smislu,jer i nama mladima daje podrsku da u blizoj buducnosti Srbija upravo ide u dobrom pravcu It tehnologije.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija