• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

29.03.2019

10:46

(FOTO) BRNABIĆ: Srbija posvećena regionu, Priština ne poštuje sporazume!

Politika

(FOTO) BRNABIĆ: Srbija posvećena regionu, Priština ne poštuje sporazume!

Podeli vest

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da Srbija ostaje posvećena integrisanom i stabilnom regionu, ali da nije fer insistiranje na potpisivanju drugih sporazuma kada Priština ne poštuje neke od osnovnih regionalnih sporazuma

Ona je posle sastanak sa evropskim komesarom Johanesom Hanom rekla da su osnovne teme bile evropski put Srbije i šta država čini u smislu reformi i regionalnom povezivanju i saradnji, "svemu onome što je u okviru Berlinskog procesa, a što treba da dovede do integrisanijeg i stabilnijeg regiona".

Foto: Tanjug

Kada je u pitanju regionalna saradnja, Brnabić je kazala da su razgovarali i o regionalnom roming sporazumu, koji je važan za građane i privredu.

- Mi imamo određenu dozu rezerve prema regionalnom sporazumu koji dolazi u trenutku u kojem Priština i dalje insistira na kršenju CEFTA sporazuma, taksama prema proizvodima iz centralne Srbije i BiH od 100 odsto - kazala je Brnabić i zahvalila Hanu i svima iz Evropske komisije što su nedvosmisleno pozvali Prištinu da povuče tu odluku o taksama.

Kaže da nažalost Priština i dalje insistira na taksama koje su smetnja i svim ostalim regionalnim inicijativama.

Foto: Tanjug

- I ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ja smo ponovili da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji. Naš stav je da nema regionalne bezbednosti, ekonomskog prosperiteta za bilo koju zemlju regiona bez regionalne povezanosti i stabilnosti - kazala je premijerka i dodala da se iz tog razloga razmatraju načini na koji Srbija može da potpiše taj sporazum.

VUČIĆ I HAN OTVRARAJU vrata obnovljene Golubačke tvrđave!

- Mislim da nije fer da imamo dalje insistiranje na potpisivanju regionalnih sporazuma kada neki od osnovnih regionalnih sporazuma ne poštuju od strane Prištine - kazala je Brnabić i dodala da Srbija ostaje posvećena regionu koji je snažan, integrisan i koji pruža svim građanima o drugačijoj perspektivi budućnosti.

Kako je navela, razgovaralo se najviše o reformama u oblasti vladavine prava, a mnogo manje u oblasti ekonomije, gde se strukturne reforme nastavljaju i idu dosta dobro, kako u oblasti javne uprave, gde Srbija od EU ima sektorsku budžetsku podršku u visini od 80 miliona evra. 

Foto: Tanjug

Brnabić je kazala da su reforme u oblasti vladavine prava najkompleksnije, te da je vladavina prava jedna od oblasti u koji se ulaže najviše napora.

- Posebno smo se dotakli i medijske strategije i pohvaljen je način na koji smo mi u okviru jedne široke radne grupe završili nacrt medijske strategije, završili javnu raspravu i proces dobijanja komentara. Mislim da smo dobili preko 250 komentara na nacrt medijske strategije, koje sada gledamo kako da uklopimo u finalni nacrt - rekla je Brnabić i dodala da se nada da će do kraja aprila biti završen finalni nacrt na sednici Vlade, sa komentarima Evropske komisije.

Navela je da su razgovarali i o ustavnim promenama i kazala da očekuje da će tokom prolećnog zasedanja Skupštine Srbije i ustavni amandmani biti na dnevnom redu.

Najavila je da će se od 8. aprila u Beogradu održati Međunarodna nedelja civilnih društva, kao i da će 4. aprila glavni grad Srbije biti domaćin digitalnog samita Zapadnog Balkana.

Zahvalila je EU i Austrijskoj razvojnoj agenciji na svoj podršci koju su pružili za obnovu Golubačke tvrđave.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija