• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Tanjug/Informer

04.04.2019

13:15 >> 13:21

RUSIJA JE SPREČILA SRBE DA PORAZE NATO 1999!  Novinar BBC se "ukakio" po SAD, AMERI NE GOVORE ISTINU O RATU PROTIV SRJ!

Politika

RUSIJA JE SPREČILA SRBE DA PORAZE NATO 1999! Novinar BBC se "ukakio" po SAD, AMERI NE GOVORE ISTINU O RATU PROTIV SRJ!

Podeli vest

Bivši zamenik državnog sekretara SAD Stroub Talbot tvrdi da je Moskva odigrala ključnu ulogu kako bi prestalo NATO bombardovanje 1999. tako što je razuverila Miloševića da će stati u odbranu Srbije, a podrža zahteve Zapada. S druge strane, novinar BBC-ja Džon Simpson koji je 1999. godine za britanski javni servis izveštavao iz Beograda demantuje Talbota i tvrdi da je Rusija spasla NATO, ubedivši beogradske vlasti da se povuku s Kosova

Američki diplomata Stroub Talbot na sajtu Brukings, u tekstu povodom 70. godišnjice Alijanse, između ostalog piše i o događajima vezanim za bombardovanje SRJ 1999. godine. Tada je predsednik SAD bio Bil Klinton, a Talbot je bio zamenik državnog sekretara.

Kako navodi Talbot, Boris Jeljcin, koji je na čelu Rusije nasledio Mihaila Gorbačova, imao je poseban odnos sa Klintonom. On podseća da je Srbija bombardovana u vreme kada se obeležavala pedesetogodišnjica postojanja NATO.

- Klinton je pozvao Jeljcina na rođendanski događaj kao specijalnog gosta, pošto su njih dvojica ostvarili napredak u definisanju 'partnerstva' između NATO i Rusije - navodi Talbot u tekstu koji prenosi Forum za bezbednost i demokratiiju.

- Međutim, mračni oblak se nadvio nad nečim što bi bio veseo događaj. Dok je obeležavanje godišnjice bilo u toku, NATO je bio u ratu sa Srbijom. Desetgodišnje razaranje u Jugoslaviji je došlo do svog opasnog i krvavog klimaksa. Slobodan Milošević, predsednik Srbije, vodio je genocidni rat protiv sopstvenih sugrađana, muslimana na Kosovu. Miloševićeve snage su činile masakre i proterivale desetine hiljada Kosovara u susednu Makedoniju, stvarajući tako humanitarnu katastrofu na obe strane granice i destabilišući i samu Makedoniju - tvrdi američki diplomata. 

Kako dodaje, mnogi Rusi su želeli da njihova vlada stane na stranu Srbije. 

LICEMERI! SAD: Mi ne zauzimao strane, OD SRBIJE OČEKUJEMO PRIZNAVANJE KOSOVA KAO SUVERENE I NEZAVISNE DRŽAVE!

- Jeljcinovo prisustvovanje sastanku u Vašingtonu nije dolazilo u obzir dok su NATO avioni bombardovali Beograd. Ali ,čak i tokom ove mračne situacije na Balkanu, Jeljcin je zvao Klintona tokom događanja i rekao mu da će Rusija, misleći ovde na sebe, preuzeti sve diplomatske korake kako bi okončala rat - piše Talbot.

Kako dodaje, poslao je Viktora Černomirdina, jednog od njegovih bivših premijera, da zajedno sa Martijem Ahtisarijem, predsednikom Finske, formira tim. 

TAČI I HARADINAJ BI DA HAPSE SRPSKE GENERALE! Spremili lažne optužnice protiv Delića, Dikovića i Stojanovića!

- Dvojica lidera zemalja koje nisu bile članice NATO uspeli su da prisile Miloševića da poklekne. Ključni faktor je bila sposobnost Černomirdina da razuveri Miloševića da će Rusija stati u odbranu Srbije, i ne samo to, Rusija je podržavala zahteve Zapada za obustavljanjem bombardovanja i da međunarodne mirovne snage, među kojima su bile ruske vojne jedinice, preuzmu kontrolu nad Kosovom - tvrdi dalje Talbot.

On još dodaje i da je taj "katastrofalni rat konačno okončan najvećim delom zahvaljujući ruskoj diplomatiji"

NATO bombardovanje Jugoslavije bilo je neprijatno odstupanje od kog je danas svakog sramota, ocenio je povodom dvadesetogodišnjice ove intervencije novinar BBCa Džon Simpson koji je 1999. godine za britanski javni servis izveštavao iz Beograda.

Bilo je to neprijatno iskustvo od početka do kraja, koje je danas gotovo sasvim zaboravljeno - piše novinar BBC, koji je eksplozije NATO bombi gledao svojim očima, opisuje burno proleće od pre dve decenije.

ŠOK FOTKA! TAČI KAO KLINAC OKRUŽEN NAJUŽASNIJM ZLOČINCIMA SA ORUŽJEM U RUKAMA! Ima li iko da mu sad nešto nije jasno!

Prema njegovim rečima, akcija nije bila ni izbliza efikasna kako su se tome nadali svetski lideri, a završila se tako što je Rusija spasila NATO, ubedivši beogradske vlasti da se povuku s Kosova.

- Iako je 500 srpskih civila ubijeno, a uništenje obuhvatilo mostove, vojne objekte, elektrane i, što je nečuveno, kinesku ambasadu - pametne bombe i krstareće rakete koje je NATO koristio nisu bile uspešne u uništavanju srpske vojne opreme i naoružanja. Većina tenkova i vozila koje je NATO tvrdio da je pogodio, bile su samo makete - kaže novinar BBC.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Smrad

pre 4 godine

Već su bili pripremili papire za kapitulaciju. A onda ih Rusi spasili

MIODRAG Jovanović

pre 4 godine

vi ste bolesni umobolni (pisac teksta) kao i važ vožd , sve bojeve koje ste izgubili, zadnji na Kosovu, Hrvatska, ....slavite kao pobede? šta je tražio vožd na jevrejskom groblju, izjava 100 za jednoga to je fašista...sudiće mu se za to...

Mate

pre 4 godine

Apsolutno! Lično sam vidio Srbe kako su na otoku Visu pripremali invaziju na Italiju, da za uzmu Aviano. Bilo je zamalo, da nije Rusa bilo.. Pitate se što Srbi rade na Visu? Pa "zamalo" su pobijedili i 95-e. Pa su zamalo ostali i na Visu. Najjači ste.

sudija

pre 4 godine

Da su tako hrabri usli bi u Srbiju ali su znali da ni jedan njihov vojnik ziv ne bi izasao iz Srbije.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija