• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: beta

08.04.2019

19:00

KOMANDANT AMERIČKIH SNAGA NA KOSOVU ZAPRETIO ŠIPTARIMA: Reagovaćemo ukoliko KBS prekrši mandat, NA OBUČAVAMO IH ZA RATOVANJE!

Politika

KOMANDANT AMERIČKIH SNAGA NA KOSOVU ZAPRETIO ŠIPTARIMA: Reagovaćemo ukoliko KBS prekrši mandat, NA OBUČAVAMO IH ZA RATOVANJE!

Podeli vest

Komandant američkih snaga na KiM pukovnik Roj Makareg kaže da bi vojnici pod njegovom komandom "morali da reše situaciju", ukoliko bi KBS prekršile svoj mandat

- Zavisi od okolnosti. Ukoliko bi aktivnost KBS prekršila mandat onda bi na nama bilo da rešimo tu situaciju. Ukoliko bi okolnosti zahtevale angažman na visokom nivou, obratili bi se komandantu Kfora. Moram da naglasim da se naš mandat nije promenio. Mi smo nepristrasni.

Svojom misijom pružamo bezbedno okruženje i stabilnost ne samo Kosovu već i celom regionu. Za nas je važno da obe strane nastave sa političkim dijalogom i pronalaženjem političkog rešenja. To je cilj kome se teži - rekao je Makareg u intervjuu portalu Balkanska bezbednosna mreža.

Na pitanje kakav je odnos američkih snaga na Kosovu prema KBS, Makareg je rekao da odluka Prištine da transformiše tu formaciju u oružane snage nije promenila mandat američkih snaga.

- U decembru je Priština odlučila da transformiše KBS u oružane snage. Mnogi su izrazili zabrinutost zbog toga. Odluka Prištine nije promenila naš mandat, on je ostao isti. Mi sarađujemo sa kosovskim snagama bezbednosti u neborbenim aspektima poput obuke saniteta i deminiranja. Naravno, nama su naši zadaci na prvom mestu. Ne bavimo se opremanjem i obučavanjem KBS. To pitanje se tiče Tima za savetovanje i vezu NATO (Nato Advisory Liasion Team). Naši odnosi sa KBS su minimalni, mi njih ne obučavamo za ratovanje i prioritet su nam sopstveni zadaci - rekao je on.

Američki pukovnik je rekao da je saradnja sa Vojskom Srbije izvanredna i da je nedavno imao sastanak sa komandantom 4. brigade Kopnene vojske brigadnim generalom Slobodanom Stopom u Vranju.

- Vaša vojska je izuzetno profesionalna. Naši i vaši oficiri sarađuju svakodnevno. Svakog drugog meseca idem u Srbiju, bio sam u Vranju i video sam se sa Stopom. Razgovaramo o tome kako možemo da unapredimo saradnju, da sve funkcioniše kako treba. Sada planiramo fudbalsku utakmicu naše i vaše vojske - rekao je on.

Makareg je dodao da je situacija u zoni odgovornosti njegovih snaga veoma bezbedna i da je sve dobro, kao i da se i sam u to uverio obilaskom većine gradova na Kosovu.

On je dodao da se sada vode politički razgovori i da taj dijalog treba da se nastavi jer postoji političko rešenje, dok su njegove snage tu da obezbede da se taj dijalog nastavi.

Makareg je rekao da su zadaci američkih snaga na Kosovu isti kao i ranije, odnosno, da su u skladu sa Rezolucijom UN 1244 i vojno-tehničkim sporazumom dužni da omoguće bezbedno okruženje i slobodu kretanja svim ljudima na tom prostoru.

- Ovde u Bondstilu imamo 800 vojnika iz SAD, Turske, Poljske i Rumunije. Raspolažemo sa helikopterima i imamo dosta medicinske opreme za brigu o vojnicima. Imamo i deminere koji rade na celom Kosovu. Nema tenkova i drugog teškog naoružanja jer to nije potrebno. Moje snage koje broje 800 vojnika su spremne za sve. Obučeni su za sve zadatke uključujući kontrolu nereda. Svake sedmice uvežbavaju se za to. I ne samo to. Prošlog meseca, na primer, bili smo na Krivolaku u Severnoj Makedoniji i uvežbavali upotrebu vatrenog oružja - rekao je Makareg.

On je dodao da je štab tih snaga iz sastava Nacionalne garde Havaja, ali da ima i ljudi koji su iz drugih delova SAD poput Njujorka ili Džordžije, dok jedinica za razminiranje dolazi iz Nemačke.

- Nacionalna garda Havaja tradicionalno je angažovana na prostoru Azije i Pacifika i sarađuje sa Indonezijom, Singapurom i Korejom. Ovo je za nas nešto novo. Ovde je multietnički prostor. Susreti sa ljudima i zajednicima za nas su najvažvniji. Nije važno da li ste Srbin, Albanac ili Rom. Idemo u sve zajednice i sa svima razgovaramo - rekao je Makareg u intervjuu za Balkansku bezbednosnu mrežu u bazi Bondstil kod Uroševca.

Pukovnik Roj Makareg je artiljerijski oficir koji je u Nacionalnu gardu Havaja stupio 1990. godine. Osim na Havajima i na Kosovu, službovao je i u Vašingtonu i u Iraku.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
misa

pre 5 godina

Ništa im ne treba verovati, i oni će pobeći, kao njihove "kolege" u Libiji, kad udare Srbi

SS

pre 5 godina

Ovaj je časniji komandant,od našeg izroda poreklom srbina sa američkim navikama,koji je do nefavno bio komandant američkih snaga na KiM.Šta će mo,srpska posla su to.

deda Raša

pre 5 godina

Bas je zalosno. Ne obucava ih za ratovanje, a do zuba naoruzani. Znaju Srbi sta se tu saprema a ako do toga dodje necete se dobro ni vi provesti.

Srboljub

pre 5 godina

Ako Srbi krenu bice "Bjezte noge stice vas .....", i Hitlera su napadali dok ga nisu isterali, a Nato je u fazi raspadanja i slabljenja.

Jovan

pre 5 godina

On izjavljuje ono sto mu se kaze da izjavi. U to ne treba vjerovati a unajboljem slucaju imati rezervu prema toj izjavi. Kakav to mandat imaju KSB? Ako izadju iz mandata? Srbija ne smije dozvoliti da se dogodi ponovni progon Srpskog Naroda. Bez obzira na posledicu, mora se taj Narod Srpski zastititi u slucju ulaska KSB na sjever Kosovske Mitrovice. Nista vise nije kao sto je bilo 1999 godine. Osim toga Zapad je izigro Kumanovski sporazum.

Buda

pre 5 godina

Sta bre srbijo imas verovati ovakvom coveku. Pa oni i jesu razlog sto postoji tzv kbs, i sto siptari terorisu srbe na kosovu. Ovaj covek je klasican terorista, clan jedne terororisticke organizacije zvane nato. Ogranak nacisticke organizacije koja je posle drugog svetskog rata pustila korene prvo u americi pa onda po celom svetu. Skrivena skracenica za nato glasi. ,,N.acisticko ,,A.mericka ,,T.eroristicka ,,O.rganizacija. To su bolesnici koji mozes cuti u njuyorku kako se hvale slikama raskomadanih tela po scetu, a za to vreme drze svoju decu u narucju. To sam svojim ocima gledao.

Saradžogla

pre 5 godina

Što bi rekla žena Radovana III Rumenka: - Uh,ala si im zapretio? ... Pukovniče,koga god ste podržavali,tetošili,ljupkali,volkali ili IZDRŽAVALI na kraju vam je postao najgori neprijatelj!Najgori!Bombardovali ste narod koji vam je spasio 520 avijatičara? A onda je Olbrajtova po naređenju prokletog i zlog engleza Blera poslala unuke spašenih avijatičara da bombarduju spasioce.Tako nešto niko u svetu nije učinio!Danas ameri polako gube sve po svetu.Kina,Rusija i Indija jašu na čelu kolone.

mladen

pre 5 godina

Srbi ne budite naivni na podmuklost komandanta KFORA. Uzdajte se use i u svoje kljuse.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija