• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

09.04.2019

18:47 >> 18:50

VAŠINGTON SPREMA PAKAO SRBIJI I BALKANU: Rusija, Turska, Kina, pa čak i EU, NE SMEJU SE NI ZA ŠTA PITATI!

Politika

VAŠINGTON SPREMA PAKAO SRBIJI I BALKANU: Rusija, Turska, Kina, pa čak i EU, NE SMEJU SE NI ZA ŠTA PITATI!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države proširuju svoje prisustvo na Balkanu i formiraju svojevrsni jugoistočni bastion, narednih godina oni će nastojati da se oslobode 'pogubnog uticaja' Rusije, Turske i Kine i potisnu Evropsku uniju", izjavio je viši naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka Aleksandar Pivovarenko

- Prisustvo Sjedinjenih Američkih Država u Jugoistočnoj Evropi svodi se na dve komponente: političko i vojno prisustvo. Što se tiče ekonomskog, ono nije toliko važno, ali će se verovatno povećati narednih godina. Što se tiče vojnog i sa njim povezanog političkog, to je konstantna stvar, očigledno, samodovoljna od sredine 90-ih, kada su Sjedinjene Američke Države preuzele na sebe specijalnu ulogu u sukobu u Bosni i Hercegovini od aktivnog mirotvorstva 93-94-te godine ka otvoreno vojnom intervencionizmu i uništavanju vojnog potencijala bosanskih Srba u avgustu-septembru 1995. godine. Agresija iz 1999. godine može se tumačiti kao nastavak uništavanja srpskog vojnog potencijala - objasnio je Pivovarenko na okruglom stolu na temu "Sjedinjene Američke Države na Balkanu 20 godina nakon bombardovanja".

Kako je napomenuo ekspert, američko prisustvo na Balkanu 2000-tih malo se smanjilo, ali su u poslednjih pet godina Sjedinjene Američke Države povećale svoje prisustvo u regionu. Tako se, osim Srbije i Crne Gore, američki uticaj proširio i na Albaniju i Makedoniju.

(VIDEO) KOMANDOVAO JE HEROJIMA KOJI SU ODBRANILI KOŠARE! ŽUTI SU GA PO NALOGU AMERA NAJURILI IZ VOJSKE, lažno j e optužen za ratne zločine!

- Sada Sjedinjene Američke Države povećavaju svoje prisustvo i formiraju svojevrsni Jugoistočni bastiona, gde će, koristeći se slabošću Evropske unije, nastojati da igraju vodeću ulogu, pokušavajući da spasu ovaj region od onoga što se naziva pogubnim spoljnim uticajem. U humanitarnom planu u ovaj uticaj može se svrstati terorizam i problemi izbeglica, a u političkom - uticaj spoljnih sila, kao što su Turska, Kina i Rusija. Sjedinjene Američke Države, takođe, pokušavaju da mobilišu saveznike u Srednjoj Evropi, a posebno u Poljskoj - istakao je Pivovarenko.

SRBIJA I KUSTURICA PRAVE FILM O JASENOVCU?! Kroz sudbinu rođaka Nikole Tesle i Teodora Hercla ispričaće NAJSTRAŠNIJU PRIČU 20 VEKA?!

Prema mišljenju eksperta, sada glavni protivnik Sjedinjenih Američkih Država na Balkanu nije Rusija, već Turska i Kina, a osim toga, Sjedinjene Američke Države se opiru Evropskoj uniji.

- Naredne dve godine biće vreme potrage i formiranja taktičkih saveza. Stabilnost u regionu zavisiće od toga kakva će biti konfiguracija odnosa između velikih igrača - zaključio je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dragan

pre 5 godina

i ako ,ovi sa istoka nas medjusobno svadjaju,EU nezna sta ce sa sobom a kamo li sa nama Amerikanci su nakon drugog svetskog rata puno ulozili u Yugoslaviju i to je radilo i funkcionislo 50 godina i sad hoce da ponove stari recept.To ce sigurno uticati i na ekonomiju ali ne preko noci kako mnogi sanjaju.Ja se nadam da se vratim u Srbiju i da za mog zivota vidim tu novu sredjenu Srbiju kako smo sebi zacrtali u glavama nakon 9 marta 91 godine.

hag

pre 5 godina

Sve u svemu....srbija nahebala.....ustvari samo plaća za zločine s kraja prošlog vijeka i petvaranje u rusku guberniju u srcu evrope. Šta će ostati od nje.....vjerovatni ništa ili malo,ali ostaje da se vidi.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija