• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

10.04.2019

14:41

ĐURIĆ: Srbi neće dozvoliti da Albanci preuzmu kontrolu na severu KiM

Politika

ĐURIĆ: Srbi neće dozvoliti da Albanci preuzmu kontrolu na severu KiM

Podeli vest

Direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić izjavio je danas, da srpski predstavnici i srpski narod na KiM neće dozvoliti Albancima da političkim i drugim metodama zauzmu sever Kosmeta

 

Ðurić je, nakon sastanka predsednika Aleksandra Vučića i predstavnika Srba sa KiM, istakao da Srbi neće dozvoliti da Albanci iskoriste predstojeće raspisane lokalne izbore, tako što bi umetanjem sopstvenih kandidata, preuzili kontrolu na severu Kosova i Metohije.

- Srpski predstavnici i narod na KiM neće dozvoliti albanskim političkim predstavnicima da, zbog bojkota, preuzmu, zauzmu i okupiraju najodgovornije funkcije srpskih predstavnika na KiM i da im to posluži za dalje obespravljivanje i fragmentaciju srpskog političkog korpusa i preuzmanje pune kontrole na severu KiM - rekao je Ðurić.

On je naveo da su plan i nada Albanaca u Prištini, a verovatno, kako kaže, i dela onih koji ih piodržavaju, bili da se Srbi na severu dobrovoljno sklone i prepuste im upravljanje srpskim institucijama.

- Da onda mogu da rade šta hoće i da imenuju ljude koji bi dobili pet ili 10 glasova, kao što je bilo u prošlosti, pre nego što se srpski narod okupio oko Srpske liste - rekao je Ðurić.

Drugi zakljčak sa sastanak je da će srpski predsavnici odluke o daljim koracima i delovanju u vezi sa učešćem u institucijama Prištine, doneti nakon dodatnih konsultacija koje će se obaviti nakon što predsednik Vučić u aprilu i maju razgovara sa svim svestkim zvaničnicima o KiM.

- Kada završi konsultacije i sa Si Ðinpingom, i sa Putinom, Merkel, Makronom, u toku maja meseca zajedno ćemo doneti odluku o učešću srpskih predstavnika u prištinskim institucijama - rekao je Ðurić.

Kako je rekao, predstavnici Srba sa KiM daju još vremena i prostora kako bi se pronašlo konstrktivno rešenje za probleme koje Priština nedeljama i mesecima stvara, od uvođenja taksi, gaženjem srpskih ineteresa, do oružanih upada u srpske sredine, napada na imovinu...

- Naš politički odgovor na to, daćemo kad pazljivo izmerimo ukuopna politička kretanja u međunarodnoj zajedinici i uz zajedničke konsultacije - rekao je Ðurić.

Ðurić je rekao da su se srpski predstavnici sa Kosova dogovorili i da u narednom periodu potpuno jedinstveno nastupaju u političkom smislu, okupljeni oko Srpske liste i da ne dozvole albanskim političkim predstavnicima da unesu bilo kakvu vrstu podele u srpskom narodu na KiM.

- Bilo između Srba sa severa i juga KiM ili podele koje pokušavaju da postignu podmićivanjem srpskih predstavnika - rekao je Ðurić.

On je naveo da su jedinstvo i sloga i zajedništvo oko Srpske liste imprerativ i način opstanka, jedini put da se zaštiti i održi institucionalno prisustvo Srbije na KiM, koje znači egzistenciju za srpski narod.

- Oni bi najviše voleli da nema jedinstvene Srpske liste koja je državni projekat na KiM, koja zasniva svoje delovanje na dogovoru sa srpskom državom, već da imaju političke protivnike koji će biti njima na raspolaganju - rekao je Ðurić.

On je istakao da Srbi na KiM ostaju jedinstveni, okupljeni oko Srbije i da nikome neće dozvoliti da raskine organsku vezu Srbije sa srpskim narodom na KiM, jer nemaju drugu državu.

- Ako u Centralnoj Srbiji možemo da imamo 1.001 političku utakmicu, na Kosovu si ili uz državu Srbiju ili nisi - kazao je Ðurić.

On je rekao da su Srbi sa Kosova takođe zahvalili predsedniku Srbije i vladi na velikoj pomoći, koja se ogleda i u velikim ulaganjima na KiM.

"Predsednik je dao zadatak da severna Kosovska Mitrovica, ali i sve srpske sredine moraju da se sjaje od truda i rada, ne samo novih ulaganja, već i marljivosti rukovodećih organa, da se vidi podrška Srbije u svakodnevnom životu", rekao je Ðurić.

On je podsetio da će ove godine biti uložena velika sredstva, a do kraja godine i dodatna sredtva kako bi sve opštine zablistale i da bi se videla razlika u odnosu na druge delove KiM.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
slađa

pre 5 godina

Predsednik Vučić treba da se konsultuje sa Srbijom i srpskim narodom pre svega. Marko Đurić ovog puta priča bajke. Niko ne bi imao legitimnu vlast na severu ukoliko bi Srbi bojkotovali ove izbore. Jadan alibi, ali sami ćete kusati ono što ste zakuvali. Ne ide Kosovo za patike, ali ne ide ni Kosovo za Folksvagen. A Rama vam je na vrhu pozivnice za Berlin. Pa se saberite gde idete i koliko ste značjni.

Milica Milicic

pre 5 godina

Sever KiM je naseljen pretezno Srbima , tako da Srbi moraju da sacuvaju vlast.

Jovana

pre 5 godina

Srbi će zaštiti i zadržati političku kontrolu na severu KiM.

Dona

pre 5 godina

Neizlazak na izbore, bila bi predaja bez ikakvog pokusaja za kontra ishod! Onda nemate vise o cemu da pricate.

Goran

pre 5 godina

Svi znamo da je to jedini razlog raspisivanja vanrednih izbora, ali Srbi nisu od juce, nece im tek tako ustupiti svoje mesto.

Iki

pre 5 godina

Шта шиптари мисле,да ћемо одустати од наших ставова?!

Mimi

pre 5 godina

Prava odluka! Pa neće valjda Šiptari da rukovode našim opštinama i gradovima!

Marijana

pre 5 godina

Srbi ce odbraniti ono sto je njihovo,uvek!!

Marija

pre 5 godina

Dok je Srba i Sprke liste na Severu Kosova drugi nece vladati.

Goran

pre 5 godina

Naravno, i ne treba da se predaju, to je nase...

Maja

pre 5 godina

Danas je mudrost ne udovoljavati svojim culima. Mudra odluka.

mimi

pre 5 godina

mislim da svi znaju da sever kosova nesmeju da diraju ,opasno bi se siptari opekli ,ovako mogu nesto i da iscackaju

Marija

pre 5 godina

Nasem narodu na Kosovu i Metohiji je potrebna pomoc i podrska i mi necemo izostati u pomoci bilo koje vrste.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija