• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.04.2019

14:57

MINISTAR LONČAR: Predstavljen Nacionalni vodič za melanom!

Politika

MINISTAR LONČAR: Predstavljen Nacionalni vodič za melanom!

Podeli vest

Ministarstvo zdravlja predstavilo je danas Nacionalni vodič za melanom, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je značaj tog priručnika u prevenciji, dijagnostici i lečenju te bolesti kože od koje, kako je rekao, sve više raste obolelih u Srbiji i svetu


Ministar je ukazao da je melanom 2015. godine u Srbiji bio jedanaesti najčešći maligni tumor u obolevanju i umiranju kod osoba oba pola.

- U desetogodišnjem periodu posmatranja, zaključno sa 2015. godinom, registrovan je porast stopa incidencije od melanoma, kao i linearni porast stopa umiranja - rekao je Lončar na skupu u Vojno-medicinskoj akademiji na kojem je predstavljen Vodič.

Prema njegovim rečima, u razvijenim zemljama 80 odsto melanoma se otkrije u ranoj fazi bolesti, zbog dobro organizovanih kampanja za prevenciju i rano otkrivanje.L, dok podaci u Srbiji ukazuju na kasnu dijagnozu i potrebu za efikasnijim merama primarne i sekundarne prevencije.

Lončar je rekao da je Ministarstvo zdravlja prepoznalo značaj primene vodiča pri dijagnozi i lečenju pacijenata baziranih na najadekvatnijim primerima iz teorije i prakse.

- Vodiči su značajan putokaz u lečenju i nezi pacijenata, korisni za dalji razvoj i izjednačavanje standarda, kao i za edukaciju zdravstvenih radnika - istakao je ministar.

Napomenuo je da vodiči imaju uticaja i na poboljšanje komunikacije između zdravstvenih radnika i pacijenta, da omogućavaju stručnoj javnosti proučavanje i primenu, a široj javnosti podizanje nivoa informisanosti za određene oblasti u zdravstvu.

- Razvoj i primena vodiča za krajnji cilj imaju povećanje broja rano otkrivenih melanoma i njihovo odgovarajuće lečenje što će usloviti smanjenje morbiditeta i mortaliteta, uticaj bolesti na pojedinca i porodicu, ali i smanjenje troškova lečenja - rekao je Lončar i dodao da je Nacionalni vodič za melanom "Melanom, prevencija, dijagnostika i lečenje“ pripremljen je prema preporukama stručnjaka, članova Intersekcijskog odbora za melanom Srpskog lekarskog društva po ugledu na vodiče zemalja Evropske unije, SAD i Australije.

Predsednik Intersekcijskog odbora za melanom Marijan Novaković je rekao da je cilj da se smanji broj tzv.debelih melanoma i dodao da podaci pokazuju da je procenat takvih melanoma sve veći.

Zahvalio je Ministarstvu što je prepoznalo značaj izrade takvog priručnika i što je na predlog Intersekcijskog odbora 2014. formiralo Radnu grupu za njegovu izradu u cilju multidisciplinarnog pristupa lečenju melanoma.

Vodič potpisuje 46 autora, odnosno stručnjaka različitih specijalnosti iz zdravstvenih ustanova kao što su Klinički centar Srbije, Klinički centar Vojvodine, Institut za javno zdravlje "Batut"...

Novaković je rekao da je u proteklih pet godina, zahvaljujući podršci Ministarstva zdravlja, nabavkom aparata unapređena dijagnostika i lečenje melanoma i da je održan veliki broj edukacija opšte i medicinske populacije, kao i da je u cilju prevencije melanoma organizovan niz besplatnih pregleda.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija