• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Politika.rs

21.04.2019

09:33

LAZANSKI: Šta bi se dogodilo da je neki UČENIK ZALEPIO ŠAMARČINU AMBASADORU SKOTU zbog provokacije oko Kosova?

Politika

LAZANSKI: Šta bi se dogodilo da je neki UČENIK ZALEPIO ŠAMARČINU AMBASADORU SKOTU zbog provokacije oko Kosova?

Podeli vest

Ono što je u svemu tome opasno, jeste što je moglo da se dogodi i da učenici izbubetaju ekselenciju, kao što su pre neki dan izbubetali svog profesora, koji je pre toga opalio šamar učenici. Jer prikazivanje Srbije bez Kosova usred učionice osnovne škole, usred Srbije, jeste šamar američkog ambasadora Srbiji, potcenjivanje patriotizma, posebno mlade generacije, piše Miroslav Lazanski čiju kolumnu za Politika.rs prenosimo u celosti:

Njegova ekselencija ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot rizikovao je ozbiljan incident u Osnovnoj školi „Žarko Zrenjanin” u Apatinu. Držao je predavanje tamošnjim učenicima podržavajući svoje izlaganje slajdovima geografskih mapa na kojima je Srbija bez Kosova. Kada su se učenici pobunili vičući „Kosovo je Srbija”, ekselencija Skot mirno je nastavio s izlaganjem, samo sa drugim slajdovima o drugim temama. Kao da ništa nije čuo.

Ono što je u svemu tome opasno, jeste što je moglo da se dogodi i da učenici izbubetaju ekselenciju, kao što su pre neki dan izbubetali svog profesora, koji je pre toga opalio šamar učenici. Jer prikazivanje Srbije bez Kosova usred učionice osnovne škole, usred Srbije, jeste šamar američkog ambasadora Srbiji, potcenjivanje patriotizma, posebno mlade generacije.

Šta bi se dogodilo da je, ne daj bože, neki učenik, želeći da uđe u srpsku istoriju, zalepio šamar ekselenciji Skotu? Pošto je izlaganje ekselencije bilo čista provokacija. Jeste da ekselencija ima pratioca, ali kada navali 30 učenika, pratilac je nemoćan.

Foto: Tanjug

Da li bi se onda odmah aktivirala Šesta flota i njeni bombarderi, da li bi naš put ka EU bio zaustavljen na vjeki vjekova, ili bi Priština takse na srpsku robu podigla na 300 odsto? Ne znam, ali ekselencija Skot već nekoliko puta ponavlja iste provokacije. Koje za njega, očito, to nisu, ali za nas jesu. Jer se događaju na teritoriji zemlje Srbije, a ne u Kaliforniji.

Naš državni vrh putuje u Berlin, gde će 29. aprila biti veliki sastanak političkih lidera sa Balkana. Nemci su uvek znali kako da dočekaju istaknute strane političare i državnike. Počasna četa, ili čak i bataljon Bundesvera postrojen odmah pored aviona, vojna muzika uz prigušeno udaranje bubnjeva sve dok ne počne izvođenje himni.

Foto: Informer

Zapravo, čim izađete iz aviona, a ono – bubnjevi. U noćnoj atmosferi, to pojačava prusku vojnu prošlost, samo što Fon Moltke stariji ne predaje raport. Nedostaju još i baklje u rukama vojnika, njih sam imao priliku da vidim u Celeu pri dolasku u Treću pancer-grenadirsku diviziju Bundesvera daleke 1987.

Dakle, ako je neko mislio da je nemački nacionalni i vojnički ponos umro u Aušvicu i da nikada neće oživeti, taj se prevario. Istina, Nemačka je prihvatila kolektivnu odgovornost, kolektivnu krivicu za Holokaust, ali Berlinu je očito dosta da se celokupna nemačka istorija uvek svodi na 12 godina nacizma.

A upravo preko Srba i Srbije Bundesver, odnosno Nemačka, vratio se na evropsku i svetsku vojno-političku scenu. I nije slučajno da Srbi kažu da nema rata bez Nemaca. I Turaka.

Još 1993. godine u Nemačkoj je vođena oštra politička debata o tome da li Bundesver treba da izlazi iz zone delovanja NATO-a. Kada je bivši kancelar Helmut Kol svečano obećao da „nikada više nemački vojnik neće stupiti na jugoslovensko tlo”, on je imao u vidu istorijsko iskustvo Vermahta na Balkanu. Vremenom, Nemačka je zaboravila to iskustvo i Bundesver se umešao u jugoslovenske poslove i ratove.

Nemirni nemački duh kao da se probudio, da li u funkciji preporoda Evrope, ili kao glavni arbitar kada sa Balkana odu Amerikanci? I upravo tu, opet se istorijski sreću Srbi i Nemci. Po ko zna koji put. Od Nemaca nam zavisi ulazak u EU, naš jedini put u svetlu budućnost, a Nemci traže od Srba da se u ime svetle budućnosti odreknu Kosova, i da to bude što pre.

Je li to, zapravo, ta nova balkanska politika Nemačke? Prema nama u Srbiji, koji smo svi manje-više, zapravo, produkt jednog totalitarnog društva do prve prilike. Protagonisti, ili naslednici vremena u kojem se reč „ličnost” pojavila dosta kasno, jer pre toga su u opticaju bile sintagme „narodne mase” i „ljudski faktor”.

Foto: Informer

Pošto mi ne volimo alternative, muči nas strah od različitih opcija, plašimo se samostalno donesenih odluka, plašimo se čak i da samostalno mislimo, kod nas je sve ili da, ili ne. Ili život, ili smrt.

Naš umor, ili zamor, nije fizičkog, već psihološkog porekla, naša hronična potištenost posledica je nedostatka energije za život punim plućima, a ta energija se crpi iz slobode i nezavisnosti. Za koju je potrebna dobra ekonomija. Koja je bila nemoguća uz tajkune pljačkaše.

Kakve sve to ima veze sa najnovijim porukama iz Berlina upućenim Beogradu? U Nemačkoj neke spoljnopolitičke debate, pa i ona u vezi sa Balkanom i Srbijom, ponekad osciluju između konkretnog i neosnovanog. Odnosno, Nemačka će samoj sebi, a pogotovo partnerima u inostranstvu, zadavati još zagonetki.

„Zemljo zagonetki i bola, budi svetla i radosna”, pisao je o Nemačkoj 1846. godine Hajnrih Hajne u svom zaveštanju. Ima li danas koga od domaćih autora da nešto slično napiše i o Srbiji? Ili su svi srpski homo politikusi otišli u pragmatičare?

Jer, teoretičari haosa u Srbiji konstatuju da je stvarnost u postmodernoj ničijoj zemlji u međuvremenu postala tako komplikovana da se i „ulazak u realnost” mora odvijati haotično.

Naši će psiholozi tome dodati da su naši političari najkreativniji kada su na rubu svog posla. Filozofi će vam reći da samo iz protivrečnosti tipa „srpske institucije na severu Kosova – institucije Srba na severu Kosova” može da izraste nešto novo. Da li i bolje, to niko ne zna...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Solunac

pre 4 godine

Skote! Idi iz Srbije,nisi ti za ambasadora. Najbolje je da odeš dođavola!

Sveta

pre 4 godine

Roditelji uče svoju decu da se ne zameraju zapadnim, budućim, poslodavcima jer neće dobiti radnu dozvolu. Obrnuto, roditelji uče decu da prebijaju svoje nastavnike, učitelje, profesore, jer zapad mrzi Srbe a onaj ko nanosi ljagu Srbiji dobar je za Zapad. Ništa se slučajno i spontano ne događa.

SS

pre 4 godine

I kako je vlada reagovala na provokaciju "skota".Pozvaće te ga možda na večeru da ga zamolite da promeni kartu i da mu uručite neku povelju,možda."Skota "proterati iz Srbije,kako bi uradile druge odmerene države.

Rajko

pre 4 godine

Da je kojim slučajem učenik udario skota,dobio bi ukor.Ali zato Ministarsvo prosvete netreba da dozvoli da nas kupuje za sitne pare i neka ga obavesti da je nepoželjan u školama ifakultetima Srbije.Ovo je njihova demokratija,zločinci pokušavaju da vrše uticaj na određenu starosnu grupaciju Rusa da ne vole Putina,spremaju se za budućnost.

dzoel embid

pre 4 godine

sta ti nije jasno miroslave???cekas da mu ucenici zalepe samar???pa zalepi mu ga ti junace iz fotelje,uzgred miroslave,jes ti sluzio vojsku ili si isao na kurs kao vulin??seronjo

spasenije

pre 4 godine

Spas za Srpsku naciju i drzavu jeste u slozi i oslanjanju na vlastite resurse i najbolje prijatelje. Doista smo posustali i opustili se u nadi da je bolje sutra u zajednici evropskih zemalja zaboravismo da je to ustvari klopka za srpsko bice, srpsku naciju i pravoslavnu veru. Nemci nikad nama ne mogu biti veci i bolji prijatelji od rusa i belorusa, grka mi se uzalud nadamo boljem zivotu medju glodarima. Na zapadu nema ljubavi, pravde, istine sve je biznis i profit. Sto se ambasadora tice, on mene vise ne moze da iznenadi tera inat dok mu Srbija ne otkaze gostoprimstvo, covek placan da nas nervira i maltretira. Krivi su direktori skola koji mu dozvoljavaju takva predavanja, pa ko je on da drzi predavanja nasoj deci, ne drze ni nasi ambasadori njihgovoj u Americi.

Nesa

pre 4 godine

Poceli su da nam udaraju na najmladje, da njima usade u svest da nase nije nase i da je to normalno.

Nesa

pre 4 godine

Koliko mi budemo pokazali i koliko se budemo zrtvivalu za Kosmet, toliko ce i biti nase.

Marcco

pre 4 godine

Pa kada je sve naopačke... do ovoga nikad ne bi došlo da je sve normalno. Pa ne možeš da imaš diplomatske odnose sa državom koja te ne priznaje u granicama ustava niti se takvina izdaju akreditivi.

del

pre 4 godine

Koje ludilo ovde vlada. Svi kao mnogo su ljuti, mnogo besni, pozivaju na reakciju blabla, a onda kad treba nesto konkretno da urade ucute se. Kako ovaj, tako i drzava. Smesno.

dragan

pre 4 godine

ZASTO NEDAJ BOZE DA JE UCENIK UDARIO skota DAJ BOZE DA SE TO DESILO ONI BIGA OKARAKTERISALI KAO GAVRILA PRINCIPA PA BI ZASIGURNO (STO KAZE LAZANSKI) POKRENULI 6-7-8 I KO ZNA KOJU FLOTU NA SRBIJU OPET BI SRBI BILI KRIVI USTVARI TO ONI I BUSKAJU NAPOLJE BRE...............

modi

pre 4 godine

Žalosno za osobu koja predstavlja svetsku silu. Srednjoškolcima servirati tako nešto...bruka..sledeća prezentacija će verovatno u vrtiću...

XXL

pre 4 godine

A je l'? Da li znate da mi u Apatinu nismo ni znali da je Skot bio u Apatinu i niko o tome ne govori sve dok mediji o tome nisu pisali pa ni sada ni tada. Svašta - Во имја Оца, Сина и Свјатога духа.

Marko

pre 4 godine

Dali se pitaju srbi zašto ne vole srbe zapadnjaci, zato jer cijeli svijet zna da su htjeli sve bivše yu narode silom pokoriti sebi, Nisu uspjeli i sada normalno slijedi kazna, plaćanje odštete, genocidnost, oduzimanje teritorije-oduzeto Kosovo, Cg a ako se samo malo ne smire i dođu k sebi ostaju bez Sanđaka i bez Vojvodine-srbine samo navali i crknuti češ od gladi.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima!

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država!

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija