• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.04.2019

14:45

MINISTAR MALI OTKRIVA: NACIONALNI STADION BIĆE GRAD ZA SEBE! Akvaparkovi, koncertni prostori, stambeni blokovi... BIĆE ZAVRŠEN ZA 3 GODINE!

Politika

MINISTAR MALI OTKRIVA: NACIONALNI STADION BIĆE GRAD ZA SEBE! Akvaparkovi, koncertni prostori, stambeni blokovi... BIĆE ZAVRŠEN ZA 3 GODINE!

Podeli vest

Ministar finansija Siniša Mali je najavio da će radovi na izgradnji Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu krenuti vrlo brzo i da se završetak očekuje za dve i po do tri godine

Projekat će, prema najavama čelnika Fudbalskog saveza Srbije, koštati izmedu 50 i 70 miliona evra, a ministar smatra da to i nije toliko velika investicija, s obzirom na koristi koje treba da donese.

- Ceo koncept treba da se zove "Stadion siti", a to podrazumeva mnogo toga. Plan je da u okviru stadiona napravimo ceo grad. Biće tu izložbeni sajmovi, prostor za kulturu i koncerte, akvaparkovi, ali i tehnološki park koji uključuje dolazak velikih svetskih trgovačkih lanaca - izjavio je Mali.

Nacionalni stadion će, prema rečima ministra, Srbiji doneti korist sa dva aspekta.

Prvi je dalja promocija sporta i razvoj sportske infrastrukture, jer Srbiju, kako navodi, vidi kao domaćina svetskog prvenstva, domaćina Lige šampiona i Lige Evrope, a drugi aspekt je potpuno razvojni, imajući u vidu da će Srbija gradnjom nacionalnog stadiona dobiti nove poslovne i stambene celine.

Foto: Tanjug

Ministar kaže da su u budžetu za ovu godinu već opredeljena sredstva za projektovanje stadiona i da su u toku pregovori sa kompanijama Ikea i Kaufman, koje su, kako ističe, vrlo zainteresovane da se nađu u okviru celog kompleksa.

- Biće tu i jako mnogo poslovnog prostora, kao i kompletan stambeni blok - naveo je Mali dodajući da će sve to biti privatne investicije koje država neće subvencionisati.

- Pre nego što smo ušli u celu priču, uradili smo analizu koje sve zemlje u okruženju imaju nacionalne stadione i videli da Albanija i Budimpešta završavaju svoj, kao i da ga Rumunija već ima. Pošli smo od toga da je sport odavno prestao da bude samo sport i da je reč o velikom biznisu posebno ukoliko govorimo o fudbalu - rekao je Mali.

Foto: fss.rs

Glavni cilj Nacionalnog stadiona je, napominje, da se kroz sportske događaje i sportske manifestacije promoviše Srbija, ali i da se istovremeno zarađuje od turizma i stanih investicija. Nacionalni fudbalski stadion moći će da primi 60.000 navijača, prostiraće se na 35 hektara, a sa pratećim objektima i sadržajima na ukupno 430 hektara.

Parcela koja se nalazi u Surčinu sada je poljoprivredno zemljište i u narednom periodu biće pretvorena u građevinsko. Na 326 hektara prostiraće se spratni sadržaji, a na 65 hektara saobraćajna infrastruktura. Za stadion je potrebno obezbediti i 10.500 parking mesta.

Planirana je i izgradnja nove primarne saobraćajne mreže, kao i izgradnja nove petlje koja će omogućiti uključenje na auto-put Beograd-Šid sa obilaznicom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Saradžogla

pre 5 godina

Da ne veruješ,majko moja? ... Dok mašinovođe pred penzijom žive KAO PODSTANARI država gradi stadion a ima ih toliko?KATASTROFA! ... Mašinovođa Ljiljana Zarić ide ka penziji a živi kao podstanar.Počela je da vozi kao izuzetno sposobna devojka na opšte zadovoljstvo iskusnih mašinovođa.Ona tolike godine živi kao podstanar sa sinom jer zbog nasilja supruga morala je da ga napusti. Stanovi za vojsku!Stanovi za policiju!Stanovi za izbegle iz Bosne i Hrvatske a za mašinovođe i šofere GSPa ništa?

Mlk

pre 5 godina

Bravo ,sve ide u bg ,a zasto u neki drugi grad se ne ulozi u lokalnu privredu toliki novac vec samo se to radi za bg. Nacionalni moze biti svugde valjda srbija postoji i u drugim gradovima kada je nacionalan novac za trosenje u pitanju ili je ostatak srbije nacionalan samo za ratove . Bruka i sramota!!!!!!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija