• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

22.04.2019

21:06

IZ DALEKOG PEKINGA STIŽU BAŠ DOBRE VESTI ZA SRBIJU! Si nam šalje nove dron-bombardere! Pregovara se i o raketama FK-3, kineskoj verziji S-300!

Politika

IZ DALEKOG PEKINGA STIŽU BAŠ DOBRE VESTI ZA SRBIJU! Si nam šalje nove dron-bombardere! Pregovara se i o raketama FK-3, kineskoj verziji S-300!

Podeli vest

Tokom posete predsednika Vučića Pekingu u petak, 26. aprila, biće dogovoreni detalji isporuke moćnih dron-bombardera tipa 'ving lung' za Vojsku Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom predstojeće posete Kini sa predsednikom Si Đinpingom razgovaraće, između ostalog, i o nabavci šest moćnih dron-bombardera tipa 'ving lung', saznaje Informer.

Dvojica lidera pregovaraće i o mogućnostima za isporuku PVO sistema FK-3 našoj zemlji (to je kineska verzija ruskog protivraketnog sistema S-300).

Već šesti susret

Ojačaće našu udarnu moć

Kineski dronovi su mnogo jeftiniji od drugih, a imaju odlične reference. Njima ćemo značajno ojačati našu udarnu borbenu moć
Miroslav Lazanski

Vučić će ove nedelje u Pekingu od 25. do 27. aprila učestvovati na drugom Forumu 'Pojas i put', na kome će mu biti ukazana posebna čast da među 40 svetskih šefova država i vlada bude jedan od trojice lidera koji će dati završnu reč na skupu. Takođe, za predsednika Vučića rezervisano je i posebno, počasno mesto tokom svečane večere sa kineskim liderom i ostalim svetskim zvanicama.

Šef srpske države u Pekingu će se po šesti put sastati sa Si Đinpingom, a dogovoren je i bilateralni susret sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Foto: Informer DN

Kako je najavljeno, Vučić će s kineskim predsednikom u petak, 26. aprila, razgovarati o učvršćivanju strateške saradnje u tri oblasti od presudnog značaja za Srbiju. Na prvom mestu su razgovori o podršci Kine spoljnopolitičkim izazovima Srbije i rešavanju kosovskog problema. Zatim će se govoriti o učvršćivanju ekonomske saradnje, posebno u oblasti infrastrukture, energetike i industrije. Konačno, na kraju će se precizirati i detalji o nastavku vojno-tehničke saradnje. Njeni temelji postavljeni su tokom prethodne Vučićeve posete Pekingu, septembra 2018. godine.

ŠESTI PUT 

ĆE SE VUČIĆ SASTATI SA KINESKIM PREDSEDNIKOM SIJEM U PEKINGU

- Srbija će od Kine nabaviti neke od najsofisticiranijih sistema naoružanja, a očekuje se i značajan transfer vojne tehnologije koja bi znatno unapredila srpsku vojnu industriju - kaže naš sagovornik iz vrha vlasti i podseća na detalje dosadašnjih pregovora sa Kinezima:

- Reč je o dva sistema borbenih bespilotnih letelica, a svaki se sastoji od po tri drona nove generacije, zemaljske kontrolne stanice i udaljenog video terminala. To su unapređeni dronovi-bombarderi namenjeni borbenim dejstvima na neprijateljske položaje, objekte i tehniku. Pored toga, razgovaraće se i o nabavci PVO sistema FK-3. Srbija je dobila uveravanja da ovaj raketni sistem može da dobije po najpovoljnijim mogućim uslovima, koji važe za prijateljske zemlje i saveznike - objašnjava on.

Sve ove informacije juče nam je potvrdio i vojno-politički komentator 'Politike' Miroslav Lazanski, koji podseća da odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji zahvaljujući ličnom prijateljstvu predsednika Vučića i Sija.

Činjenice

FK-3
* PVO sistem dometa do 100 kilometara
* Može sa 12 raketa istovremeno da gađa šest ciljeva

'VING LUNG'
* dron-bombarder
* maksimalna brzina 370 km/h
* može da nosi laserski vođene bombe, protivpešadijske bombe, rakete vazduh-zemlja i protivoklopne rakete

Ne uslovljavaju nas

- Poseta Kini je značajna politički jer učvršćuje podršku koju nam ta zemlja pruža u svetu, pre svega u SB UN. Značajna je i ekonomski zbog ulaganja u srpsku privredu. Ali posebno je važan aspekt vojno-tehničke saradnje. Kineski dronovi su mnogo jeftiniji od svih raspoloživih na svetskom tržištu, a imaju odlične reference. Njima ćemo dodatno ojačati našu udarnu borbenu moć. Kineski partneri nam istovremeno nude i transfer tehnologije i zajedničku proizvodnju, što znači da naše bespilotne letelice 'Pegaz' možemo da opremimo njihovom tehnologijom. Značajno je što nam Kina ne postavlja nikakve političke ulove oko nabavke sve ove opreme - ističe Lazanski.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
sinisa

pre 5 godina

Bravo braco Kinezi znamo mi da ste vi nama pravi i verni prijatelji i to Srbija ceni i postuje,..

Čarapan

pre 5 godina

Što pre realizovati nabavku od Kine a i od Rusije jer jaka armija mir u regionu. Nama treba jaka i masovna PVO jer neprijatelj ne može precizno da tuče bez kvalitetnog osmatranja i navođenja .Moderno ratovanje se zasniva na osmatranju i planiranju vojnih dejstava u realnom vremenu ako to uspemo da im poremetimo oni su pukli jer nesmeju u borbi po ,zemlji,.

misko

pre 5 godina

super vest sad ne moram ženi kupovati cveće za rođendan da je usrećim biće srećna zbog ove vesti

Goran

pre 5 godina

Jel ziv pickousti,steta bi bilo da ostanemo bez ovog kineskog sranja.Mogao bi se iz tog topa ispaljivati dragan j vucicevic direktno po siptarskim polozajima,a iz druge cevi debeli sarapa za rusenje fortifikacija neprijatelja

Pomracenje uma

pre 5 godina

Jbt, pa citajuci do sada ovo je 78mi put da nam kinezi daju dronove. A da, vasi citaoci ne koriste internet pa ne mogu da procitaju stare vase vesti. U zadnjih 5 godina iz ruaije nam stizalo, a sada iz kine toliko da mi imamo s-300 po glavi stanovnika.

major Dimitrijevic Boris

pre 5 godina

Narod a Demokratska Republika Kina je zemlja sa kojom trebamo started da saradjujemo ,pre svega jer Kina I'ma prijateljske name re # Srdacan pozdrav Rukovdstvu Komunisicke Parties Kine !!! Hvala za gest prijateljstva !!!

Anarhista

pre 5 godina

Апсолутно. Само што је српска маса затрована кокаќолом и меком па не може да схвати шта је кинеска држава. Нас и Кинеза 2 милијарде.

nik romanov

pre 5 godina

pvo sistem kupiti odmah,,ako vec nismo zakasnili,ko 1999,

đorđe

pre 5 godina

Ovo je informer saznao iz "poverljivih izvora", jeli tako?

General

pre 5 godina

...Ruski tenkovi T-72S i borbena izviđačka oklopna vozila BRDM 2, koji su dogovoreni u vojno-tehničkom paketu između Moskve i Beograda, stići će u Srbiju u prvom kvartalu iduće godine (2019), rekao je srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin...

Miodrag

pre 5 godina

I onda je dabar zapakovao kineski S300 i poslao u Srbiju .....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija