• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.04.2019

13:04

PALMA U HURGADI: Izvozićemo meso, voće i avione za Egipat!

Politika

PALMA U HURGADI: Izvozićemo meso, voće i avione za Egipat!

Podeli vest

Predsednik Jedinstvene Srbije i predsednik Poslovnog saveta Srbije i Egipta Dragan Marković Palma i privrednici iz Srbije u razgovoru sa guvernerom regije Crveno more Ahmedom Abdalahom u Hurgadi, glavnom gradu te egipatske regije, predložili da Srbija krene u izvoz junećeg i telećeg mesa, malina kupina, drva i lakih aviona

 

Dragan Marković Palma i privrednici iz Srbije i domaćin srpskoj delegaciji u poseti Egiptu general Ahmed Abdalah, održali su sinoć u Hurgadi sastanak, na kome su kao zaključci proizašli predlozi za predstojeću sednicu Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju Srbije i Egipta, kojim rukovode ministri spoljnih poslova Srbije i Egipta, Ivica Dačić i Sameh Šukri.

- Pošto Srbija još uvek nema adekvatan sporazum sa Egiptom kada govorimo o izvozu govedine, junetine i teletine predlažem da se što je pre moguće potpiše takav sporazum, već na predstojećoj sednici Mešovitog komiteta za saradnju dve zemlje, a dok se to ne desi naš izvoz može ići preko Mađarske i Rumunije koje već imaju takve sporazume kao zemlje članice Evropske unije. Ovo bi bio važan sporazum za stočare u Srbiji, imajući u vidu da imamo veliki broj individualnih domaćinstava koji imaju spremne štale za uzgoj od 20 do 50 grla i imaju traktore i priključne mašine, tako da im avans u tom smislu nije potreban, ali ono što im jeste potrebno je siguran kupac i cena, a Egipat je tržište od 100 miliona ljudi i to bi bilo veoma važno za stočare u Srbiji - rekao je Palma.

Ono što u ovom trenutku takođe Srbija može da izvozi u Egipat, ističe Marković, pored pšenice je voće, posebno maline i kupine.

- Srbija je po proizvodnja malina među prve tri zemlje sveta i kvalitet srpske maline je broj jedan u svetu - rekao je Marković, koji je i predsednik Poslovnog saveta Srbije i Egipta.

Ono što iz Jagodine može da se izveze u Egipat su i laki avioni koje proizvodi kompanija "Aero east west" iz Jagodine, čiji vlasnik je deo ove privredne delegacije u poseti Egiptu.

Vlasnik te kompanije Milorad Matić je rekao da se laki avioni koje njegova kompanija proizvodi tipa "SILA", već izvoze za SAD i zemlje EU, te da su spremni za izvoz i u Egipat i afričko tržište. Vlasnik kompanije “JELA” iz Jagodine, Miroljub Radovanović koja se bavi proizvodnjom nameštaja je rekao da upravo iz Egipta njegova kompanija uvozi neke delove za nameštaje i da bi bilo veoma dobro kada bi Srbija postpisala sporazum sa Egiptom kao što imaju zemlje Evropske unije, čime bi se smanjili troškovi.

Foto: informer.rs

ABDALAH : SPREMNI SMO DA POTPIŠEMO UGOVOR SA SRBIJOM O UVOZU POLJOPRIVREDNIH PROIZVODA

- Egipat je spreman da potpiše sa Srbijom sporazom o uvozu poljoprivrednih proizvoda i to će biti tema predstojeće sednice Mešovitog komiteta za saradnju dve zemlje, kojim predsedavaju šefovi diplomatija Srbije i Egipta. Osim poljoprivrednih proizvoda, Egipat je zainteresovan i za uvoz drveta iz vaše zemlje, poluproizvoda i sirovne za proizvođače nameštaja u Egiptu. Naš današnji sastanak sa mojim prijateljem, predsednikom Poslovnog saveta Srbije i Egipta Draganom Markovćem Palmom, izrodio je nekoliko konkretnih predloga od koristi za obe zemlje i oba naroda - rekao je Abdalah.

U srpskoj privredno - političkoj delegaciji nalazi se i ambasador Srbije u Egiptu Jugoslav Vukadinović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija