• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

25.04.2019

21:09

CENTRALNA TEMA RAZGOVORA VUČIĆA I PUTINA: Rusija i Srbija spremaju plan za odbranu Kosova i Metohije!

Politika

CENTRALNA TEMA RAZGOVORA VUČIĆA I PUTINA: Rusija i Srbija spremaju plan za odbranu Kosova i Metohije!

Podeli vest

Aleksandar Vučić i Vladimir Vladimirovič Putin napraviće plan kako da se Srbija odupre pritiscima Zapada da prizna lažnu državu * Putinov pomoćnik Ušakov: Kosovska kriza jeste tema

Predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić i Vladimir Vladimirovič Putin na sastanku u Pekingu dogovoriće detaljnu strategiju za odbranu Kosova i Metohije!

Vučić i Putin će, tvrde naši diplomatski izvori, napraviti plan kako da se Srbija odupre sve žešćim pritiscima Zapada da prizna lažnu šiptarsku državu. Ova strategija se osmišljava uoči samita u Berlinu 29. aprila, na kome će se srpski predsednik sresti sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, francuskim liderom Emanuelom Makronom i predstavnicima privremenih prištinskih institucija.

Zapad pojačava pritisak

Jasan stav zvanične Moskve

Stav Rusije je jasan. Rešenje mora da počiva na osnovama Rezolucije 1244 SB UN, što znači poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije
Milisav Paić, Srpski spoljnopolitički krug

Prema rečima naših izvora, centralna tema razgovora Vučića i Putina biće upravo južna srpska pokrajina.

- Očekuje se da ruski lider potvrdi stav da će Moskva podržati svako rešenje koje je prihvatljivo za Beograd. Takođe, verujem da će dvojica državnika dogovoriti i plan za odbranu Kosova, jer evidentno raste pritisak Zapada na Srbiju da prizna lažnu državu. Samit u Berlinu, koji organizuju Merkelova i Makron, nije slučajno sazvan i na njemu će sigurno biti pokrenute i stvari koje ne idu naruku Srbiji. Sa druge strane, pritisak Zapada na Prištinu da ukine takse od 100 na robu iz centralne Srbije sve više jenjava i opet ispada da Beograd mora da pravi ustupke, što nikako ne bi smelo da se desi - prenosi naš izvor, diplomata koji je insistirao na anonimnosti.

Naša saznanja indirektno potvrđuje i Jurik Ušakov, pomoćnik ruskog predsednika Vladimira Putina.

- Predsednik Putin će se tokom posete Kini sastati sa predsednikom Vučićem 26. aprila. Kao što se sećate, 17. januara je naš predsednik bio u poseti Srbiji, a sastanak u Pekingu je nastavak tih kontakata. Razgovaraće se ne samo o bilateralnim pitanjima nego i o rešavanju kosovske krize, imajući u vidu napetosti oko te teme - podvukao je Ušakov, ne otkrivajući dalje detalje predstojećeg susreta.

Lavrov: Zapad tera UN sa Kosova!

Foto: Tanjug

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da Zapad pokušava da natera Sekretarijat UN da iznese neke predloge koji će potkopati mandat misije UN na Kosovu.
- To će biti direktan udarac Rezoluciji 1244. Mi ćemo učiniti sve da sprečimo ovu provokativnu ideju - poručuje Lavrov.

Moskva uvek uz nas

Predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić, komentarišući ove navode, kaže da je sve to sasvim logično u situaciji kad se Zapadu žuri da izdejstvuje brzo "rešenje" koje bi značilo legalizaciju takozvane države Kosovo.

- Stav Rusije je jasan. Rešenje mora da počiva na osnovama Rezolucije 1244 SB UN, što znači poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije. U protivnom, Zapad ne može da računa na podršku Rusije i Kine u Savetu bezbednosti UN, bez čega sve zapadne inicijative nemaju međunarodni legitimitet - ističe Paić.

Stevica Deđanski, šef Centra za razvoj međunarodnih odnosa, naglašava da je sastanak Vučića i Putina veoma važan zbog predstojećih dešavanja u vezi sa Kosovom.

- Od Rusije, kao i uvek, možemo da očekujemo doslednu podršku. Bitno je da usaglasimo plan kako da se odupremo pritisku koji će se očigledno pojačavati. Srbija trenutno ima mnogo prijatelja, ali samo na jednog može uvek da računa. To je Rusija - zaključuje Deđanski.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
jova

pre 4 godine

Odupiranje pritisku zapada je dovođenje 5000 Ruskih mirovnih vojnika na Kosovo.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija