• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

25.04.2019

22:52 >> 22:54

VRATIO SE VAMPIR! HOJT JI O PODELI KOSOVA I ODNOSU SRBIJE SA EU I RUSIJOM: Ako se on pita, ne piše nam se dobro!

Politika

VRATIO SE VAMPIR! HOJT JI O PODELI KOSOVA I ODNOSU SRBIJE SA EU I RUSIJOM: Ako se on pita, ne piše nam se dobro!

Podeli vest

Bivši zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Brajan Hojt Ji rekao je da Srbija mora jasno da odluči da li ide prema EU ili Rusiji, jer nije moguće želeti članstvo u dve različite organizacije u isto vreme

Ji rekao je da sastanak u Berlinu, 29. aprila neće biti „sad ili nikad".

Hojt Ji je rekao da sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika privremenih kosovskih institucija Hašima Tačija u Berlinu s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom nije presudan za dijalog Beograda i Prištine, ali jeste prilika za razgovor. 

- Dajem zasluge Nemačkoj i ostalim zemljama koje i dalje organizuju ovakve sastanke na kojima se diskutuje o narednim koracima. Nadam se da će se iskreno i detaljno diskutovati o narednim koracima Srbije i Kosova i da će se dogoditi neki napredak, nešto novo… Mislim da priča o podeli teritorija po etničkoj liniji nije dobra - pragmatično, politički, diplomatski - to nije nešto o čemu treba razgovarati - rekao je Ji, prenosi Glas Amerike.

(VIDEO) MEDITERAN GORI, ŽESTOK ODGOVOR RUSIJE: Tuku topovi na obalama Sirije, AMERI ZAUSTAVILI BRODOVE!

On je na skupu "Rešavanje nerešivog na Zapadnom Balkanu" u Vašingtonu rekao da Srbija mora jasno da odluči da li ide prema EU ili Rusiji, jer nije moguće želeti članstvo u dve različite organizacije u isto vreme.

Kako je ocenio, to nema smisla jer se obema organizacijama šalju zbunjujući signali i istovremeno usporava sopstveni put.

- Dakle, nije reč o tome da nemate legalnu mogućnost, već nije efikasno. Nema ničeg lošeg u odnosima Srbije s Rusijom, nema razloga da se to prekida, ali ako Srbija želi da postane članica EU, mora jasno to da kaže da se ne bi stvarale tenzije - jer spoljna politika u tom slučaju mora da bude usaglašena sa EU, a ne sa nekom drugom zemljom, alternativnim strateškim partnerom - ocenio je Ji. 

NA SAMO 300 KILOMETARA NATO NAMERIO DA UGUŠI DVA SRPSKA INTERESA: Alijansa sve više liči na Treći rajh!

Govoreći o proširenju EU do 2025. godine, Ji je rekao da to nije realno i da je štetno što se Zapadni Balkan pretvara da sprovodi reforme, a EU da su iste sprovedene.

- Nema potrebe da se odustaje od evrointegracija, ali važno je biti iskren o tome kakvi su izgledi na tom putu. Zato što pretvaranje da je to izvesno i da neke zemlje mogu da postanu članice 2025. godine, ne samo da odmaže onima koji treba da sprovedu reforme, nego i ohrabruje kleptokrate, korumpirane zvaničnike da kažu ljudima da će se članstvo desiti za dve, tri, pet godina i daje im više kiseonika nego što zaslužuju - rekao je Ji.

On je dodao da međunarodna zajednica trenutno nema jasnu strategiju za Zapadni Balkan i da EU i SAD regionu ne pridaju značaj koji bi trebalo, kao i da je važno da EU i SAD, imaju jedinstveni pristup.

VAŽNA VEST ZA SRBIJU! MERKELOVA NA JESEN POSTAJE ŠEF EU: Junker nagovestio da će ga naslediti nemačka kancelarka!

- Takođe, moramo znati da ako ne reagujemo odmah - stvari će postati mnogo gore - zaključio je Ji.

Podsetimo, Hojt Ji je već izazvao dosta bure u srpskoj javnosti svojim stavovima o dve stolice na kojima Srbija sedi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Goran

pre 4 godine

Ako pogledate osmeh ovog vampira i Toni Blera, videce te isti djavolji osmeh...

Aco

pre 4 godine

Kazu da Hojt jos ceka odgovor od Aleksandra Hrabrog

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija