• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srbijadanas.com

26.04.2019

15:22

(VIDEO) TUĐMAN POSLE "OLUJE" HTEO DA ZAUZME BANJALUKU! Sa NATO došao na 17 km od grada, a onda je JEDAN POZIV PREOKRENUO SITUACIJU

Politika

(VIDEO) TUĐMAN POSLE "OLUJE" HTEO DA ZAUZME BANJALUKU! Sa NATO došao na 17 km od grada, a onda je JEDAN POZIV PREOKRENUO SITUACIJU

Podeli vest

U dugom, 45-minutnom telefonskom razgovoru Granić je pokušao da ubedi Kristofera da bi ulazak u Banjaluku predstavljao “konačnu pobedu”, ali je američka strana imala je više štihova u ruci tokom tih pregovora!

Mate Granić, najdugovečniji ministar Franje Tuđmana, napisao je knjigu "Diplomatska oluja" u kojoj je, pored brojnih drugih tema, pažnju posvetio samom kraju zajedničkih akcija hrvatske vojske i armije BiH na prostoru Republike Srpske.

Po njegovom svedočenju, američki državni sekretar u vreme administracije Bila Klintona, Voren Kristofer sprečio je zauzimanje Banjaluke posle akcije "Oluja", iako je vojska došla na 23 kilometra od tog grada, a izvidnica čak i na 17.

U dugom, 45-minutnom telefonskom razgovoru Granić je pokušao da ubedi Kristofera da bi ulazak u Banjaluku predstavljao "konačnu pobedu", ali je američka strana imala više štihova u ruci tokom tih pregovora:

- Bio sam na Korčuli u tom trenutku, a američki ambasador Piter Galbrajt, koji je podržavao naše zajedničke akcije, više puta me je upozoravao da moramo da ubrzamo vojne operacije jer bi Ričard Holbruk mogao da zahteva od Tuđmana da stanemo. Bio je 14. oktobar kada me nazvao Kristofer i rekao – Mate, moram da vas zamolim da stanete. Naše su procene da će vašim zauzimanjem Banjaluke nastupiti humanitarna katastrofa i da će 300 - 350 hiljada Srba sa tog područja otići u SRJ i potpuno je destabilizovati. Izgubićemo Miloševića kao pregovarača u mirovnim pregovorima, doći će neko još gori od njega i nismo sigurni da ćemo u tom slučaju moći da organizujemo mirovne pregovore. Osim toga, predviđamo da bi oko 100 hiljada Srba došlo u područje Istočne Slavonije i Baranje pa bi otpala i bilo kakva mogućnost mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Čak bismo morali i da ih branimo snagama NATO-a - rekao je Kristofer.

(VIDEO) BRUKE MILOGORSKE! Uoči najvećeg hrišćanskog praznika SRUŠENA RODNA KUĆA SRPSKOG PATRIJARHA!

Granić navodi da je pažljivo saslušao sagovornika, sa kojim je bio u odličnim odnosima, i zaključio da su Amerikanci već odlučili.

- Ne žele potpuni poraz Slobodana Miloševića, imaju obaveze prema Ruskoj Federaciji, Velikoj Britaniji i Francuskoj - navodi Granić.

Granić navodi da je tražio samo 48 sati, ali da se američki državni sekretar "nije dao":

- Otvoreno i jasno mi je rekao da oni, Amerikanci, imaju obaveze prema Kontakt grupi i da žele da završe rat isključivo mirovnim pregovorima. Dodao je kako će nam pomoći u procesu reintegracije hrvatskog Podunavlja. Na kraju sam mu rekao da o tome, prema našem Ustavu, može odlučiti samo predsednik Tuđman i da ću ga odmah obavestiti o svim detaljima našeg razgovora. Pozdravili smo se te sam odmah nazvao predsednika Tuđmana.

(FOTO/VIDEO) DODIK NA VELIKI PETAK SA PAPOM FRANJOM! Sastanak trajao duplo duže od vatikanskog protokola!

Ipak, tadašnji predsednik Hrvatske već je obavio sličan razgovor.

- Predsednik me saslušao i kazao – Mate, pre dvadesetak minuta nazvao me je Ričard Holbruk i tražio mi isto. Pristao sam da stanemo. Ne možemo da uđemo u sukob s Amerikancima. Naša je vojska u BiH, a Hrvatska još nije cela oslobođena. Obećao mi je američko partnerstvo i pomoć oko mirne reintegracije - zaključuje priču Granić.

Tako je, prema Granićevim rečima, američka administracija sprečila "osvajanje" Banjaluke, grada koji danima nije imao električnu energiju, sve hidroelektrane na Vrbasu bile su zauzete, a u gradu je bilo više od 50 hiljada izbeglica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pg

pre 4 godine

Da da..on je hteo veliku hrvatsku do zemuna..a sloba veliku srbiju do knina..samo je ludi narod ispastao..

Barba

pre 4 godine

Koja sramota za srbske "heroje" i borce. Nakon okupacije svim oruzjima bivse Jugoslavije Amerika ih spashavala od potpunog poraza. Nema pravde.

Lion

pre 4 godine

Sta smo vam radili dok vam NATO ne dodje u pomoc?! Gazili smo vas! Rasturali smo vas! Nastavi tako i opet cemo! Samo ovog puta cemo vas sve podaviti u moru! Necete imati gde da bezite! Satracemo vas! Ustaske zivotinje!

Putno Vladimirovič

pre 4 godine

Barba, zaboravija si na koliko blizu je Zagrebu bila JNA, pa se povukla jer to nije bilo po dogovoru Slobodan-Franjo. Koliko puta je JNA ulazila u Osijek i izlazila iz njega? Da je Franjo sa agresorskom hrvatskom vojskom u BiH krenuo na Banja Luku, vrlo brzo bi pao Zagreb.

upucen

pre 4 godine

Prica za lokalnu upotrebu i marketing da su mogli oni bi jedva docekali nego popili po tamburi pa se povukli.

Milorad

pre 4 godine

Gos. GRANICU DA BI ZAUZELI BANJA LUKU TREBALI NI UZETI PRIJEDOR I BOS. DUBICU, GRADIŠKU A ZA TO BI VAM TREBALO 50000BORACA NAJMANJE, U BANJA LUCI BO BILE ULICNE BORBE AVI ZNATE DOBRO KOLIKO DANA JE JNA DRZALA VUKOVAR U OKRIZENJU I KOLIKO JE VOJNIKA IZGUBILA DA BI GA UZELA A VUKOVAR JE MANJI 3 PUTA OD BANJA LUKE, ZATO PRODJITE SE SUPLJI PRICA

ludi milojko

pre 4 godine

Ako kaze da je takovaljda je bilo tako, osim onoga za struju, naime i pored 3 hidrolektrane (jajce 1 , Jajce 2 i Bocac) u Banja Luci jecijeloga rata postojala restrikcija struje, a ne samo tada, jer narodu se pricalo da struje nema jer su hravtski diverznti ostetili turbine, te nema delave , te ovo te ono... istina je bila da se struja izvozila za valutu, po bosni i hrvatskoj i u Srbiju, kako bi Beograd imao struju....

Giša

pre 4 godine

Sve do Prnjavora je bilo spremno na povlačenje.Kad te tvoj proda dušmaninu onda nisi svjestan do koje mjere to ide.Pokušao je Sloboi nas da proda u toku rata ali mu to nije uspjelo ali je zato ppsle rata to hladno učinio(srbe oko Sarajeva).

Saradžogla

pre 4 godine

Dan danas takozvani hrvati a u stvari POKATOLIČENI SRBI ne znaju da je ,,krivousti,, Franjo Tuđman mađar.Njegovo pravo ime je Francika i sa porodicom je u Hrvatsku došao iz Mađarske.Pomenuti Titin general je beogradskom fudbalskom timu promenio ime i boju dresa.PARTIZANOV kum je Franjo Tuđman a umesto crveno i plavih vertikalnih pruga dao im je crno - bele boje žalosti i predaje!

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija