(VIDEO) ZAVRŠENA KONFERENCIJA O ZAPADNOM BALKANU, PREDSEDNIK VUČIĆ: Iznenadila me žestina albanskih napada, MI SMO IMALI SAMO JEDAN ZAHTEV!

pritnscreen

14:03 >> 14:59 Politika 9

Informer.rs/Tanjug | 29. 04. 2019.

(VIDEO) ZAVRŠENA KONFERENCIJA O ZAPADNOM BALKANU, PREDSEDNIK VUČIĆ: Iznenadila me žestina albanskih napada, MI SMO IMALI SAMO JEDAN ZAHTEV!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas nešto pre 14.00 časova sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini u Berlinu. U 18 časova počela je Konferencija o Zapadnom Balkanu, u organizaciji lidera Nemačke i Francuske, Angele Merkel i Emanuela Makrona. Razgovori su nastavljeni i tokom radne večere. Po završetku zasedanja javnosti se obratio predsednik Vučić

23.05 - Zaključak samita je da nastavljamo razgovore u užem formatu, uz posredstvo EU, Nemačke i Francuske, o tome kako da pokušamo da nastavimo dijalog, rekao je večeras predsednik Aleksandar Vučić po završetku samita u Berlinu.

On je rekao da nema formalnih zaključaka, niti se o nečemu glasalo, već da je reč o dogovoru.

Sledeća prilika za razgovor o nastavku dijaloga biće, rekao je, 1. ili 2. jula u Parizu, uoči sastanka Berlinskog procesa, u Poznanju, a posle evropskih izbora.

Predsednik je rekao da je na skupu postalo jasno sve ono što se krilo ispod žita.

pritnscreen

 Videlo se, dodaje, u najiskrenijoj formi i ko i kakav odnos iz regiona ima prema Srbiji i KiM.

- Iznenadili smo se oštrini kojom su govorili pre svega Albanci sa KIM, ali i žestini i oštrini napada protiv Republike Srpske i onim što je govorio Denis Zvizdić i na to sam reagovao- rekao je Vučić novinarima.

On je ukazao da RS nije nikakva loša tvorevina, već da je Dejtonska tvorevina i da je time sačuvan mir i zaustavljeno krvoproliće na teritoriji BiH.

Kako kaže, odgovorio je i Albancima koji su imali pristup sledećeg tipa: prvo Rama govori o svom ministru spoljnih poslova koji je imao težak život, jer je živeo u vreme srpskih dikatatora na KiM, pa su Albanci s Kosova počeli da pričaju da moramo da priznamo Kosovo, da nema nikakve autonomije za Srbe, nema nikakve RS - i to je neka opsesivna fascinacija Srpskom - te da nema nikakvih izvršnih ovlašćenja za ZSO.

pritnscreen

 - Počeli smo u jednom trenutku i da se osmehujemo. Trudili smo se da se ponašamo odgovorno i ozbiljno i milsim da smo to uspeli da učinimo, iako ne mislim da smo pred bilo kim u Evropi svi zajedno danas izgledali dobro na bilo koji način - ocenio je on.

- Razumeli smo sve što se krilo ispod žita, sve smo videli u jednom danu- rekao je Vučić.

Vučić rekao je da je u Berlinu održana serija teških sastanaka.

Zahvalio je nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na njihovom angažmanu, rekavši da su oni bili veoma racionalni, razumni i ozbiljni i odgovorno se ponašali.

- Pokušavali su da pronađu rešenje za nastavak dijaloga, da utiču na stabilizaciju prilika na Balkanu- rekao je Vučić srpskim novinarima u Berlinu.

On je dodao da Srbija nije imala nijedan uslov, osim da takse koje je Priština uvela budu povučene.

- Neki drugi su smatrali da je od dijaloga bilo važnije da takse ostanu, ali šta da radimo - rekao je Vučić.

Tanjug/AP

 

21.15 - Samit o Zapadnom Balkanu u Berlinu nastavljen je oko 21 sat radnom večerom, koju su za lidere iz regiona priredili domaćini Angela Merkel i Emanuel Makron. 

Prethodno su tokom pauze između sastanka i večere, lideri iskoristili priliku za direktnu razmenu mišljenja i konsultacije.

Samit je, inače, zamišljen kao razmena mišljenja, bez, kako je kancelarka Merkel objasnila, formalnih odluka ili zaključaka, ali se očekuju izjave lidera po završetku.

20.58 - Posle skoro tročasovnog zasedanja na Konferenciji o Zapadnom Balkanu, u toku je pauza, koju lideri koriste za direktnu razmenu mišljenja i konsultacije.

18.00 - Predsednik Vučić u pratnji premijerke Ane Brnabić sastao se sa Angelom Merkel i Emanuelom Makronom. Lideri Nemačke i Francuske, zapadno balkanske šestorke, Hrvatske i Slovenije, te visoke predstavnice EU sastali su se oko 18.00 časova iza zatvorenih vrata sedišta nemačke kancelarke Angele Merkel u Berlinu.

informer

 

SAMIT U BERLINU: O sudbini Zapadnog Balkana u sedištu nemačke kancelarke Angele Merkel IZA ZATVORENIH VRATA!

 

informer

 

Osim predsednika i premijerke Srbije, Aleksandra Vučića i Ane Brnabić, sastanku prisustvuju i lideri BiH, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i predstavnici privremenih institucija u Prištini.

MAKRON PRED POČETAK KONFERENCIJE O ZAPADNOM BALKANU: Obnoviti dijalog, bez tabua i propisivanja rešenja!

informer

 

Skupu, takođe, prisustvuju i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, kao i premijeri Hrvatske i Slovenije, Andrej Plenović i Marijan Šarec.

ANGELA MERKEL NA KONFERENCIJI O ZAPADNOM BALKANU: Danas otvorena diskusija, ne donošenje odluka!Razgovori o situaciji u regionu biće nastavljeni i na radnoj večeri, čiji su domaćini Merkel i Makron.

informer

 

14.53 - Vučić kaže da nema velika očekivanja od današnjeg samita u Berlinu, kasnije popodne, ali da, za razliku od onih koji tragaju za senzacijom i "ekskluzivitetom", Srbija ne želi sukobe, već očuvanje stabilnosti i dugotrajni mir.

- Očekujem da razmenimo stavove, na ozbiljan i odgovoran način - rekao je Vučić i najavio širi komentar posle samita.

- Mnogo toga bih mogao da govorim, ali to ću da sačuvam za večeras. Ne želim da pravimo bilo kakav politički cirkus. Znam da ljudi traže neku vrstu senzacije, ekskluziviteta, ne bi li se napravio neki novi sukob. Mi nikakve sukobe ne želimo, želimo čuvanje i očuvanje stabilnosti, dugoročni i dugotrajni mir kao najbolje i početak rešavanja svih onih problema koji koče sve to - rekao je Vučić novinarima u Berlinu posle sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini.

Da li ćemo u tome uspeti ili ne- moja očekivanja nisu prevelika, kaže on.

- Nisam veliki optmista, ali nisam optimista ni po prirodi, možda je bolje tako. Možda se i iznenadimo, možda bude nešto dobro, ali, ne bih se kladio na to - zaključio je Vučić.

14.40 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini da je Srbija spremna "koliko sutra" da nastavi dijalog čim Priština ukine takse.

- A da li će se to dogoditi - nije u našim rukama - rekao je Vučić novinarima u Berlinu.

On je predočio šefici evropske diplomatije da je reč o evropskim vrednostima, te da su takse neodržive.

14.10 - U toku je sastanak predsednika Vučića i Federike Mogerini, posle koga se očekuje obraćanje predsednika Srbije.

Sastanak u predstavništvu Evropske komisije sa Mogerini, dosadašnjom moderatorkom briselskog dijaloga, čiji se neuspeh upravo njoj i stavlja na dušu, uvod je u popodnevni samit, na kojem će se, jasno je već sada, vršiti pritisak na Srbiju da odustane od bilo kakvog traženja kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju.

Jasno je, takođe, da će samit u Berlinu, koji je privukao veliku pažnju svetske političke pa i šire javnosti, biti "sastanak bez rukavica", posle kojeg će svi akteri uključeni u rešavanje kosovskog problema tačno znati na čemu su.

Predsednik Vučić već unapred je najavio da će, najpre Mogernijevoj, a potom i učesnicima samita, uključujući lidere Nemačke i Francuske, bez uvijanja saopštiti šta on misli i očekuje od tog skupa, ali i da su očekivanja ostalih učesnika, što se njega i Srbije tiče, osuđena na propast ako se sve svodi na to da Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Priština u glavni grad Nemačke dolazi za listom zahteva i ucena, odlučna da demonstrira odsustva bilo kakve namere za dogovor sa Beogradom, osim uzajamnog priznanja.

Svestan namera organizatora skupa u Berlinu da preuzmu rešenje kosovskog problema i privedu ga kraju u skladu sa svojim stavom da je Kosovo nezavisno i da oko toga nema daljih pregovora, predsednik Vučića na Berlin gleda kao na mesto gde bi mogući pomak bio da bar garantuju očuvanje stabilnosti i isključe mogućnost iznenađenja u vidu, na primer, upada na sever Kosova i Metohije, uz upotrebu oružja.

Pre skupa iz Berlina su stigla, doduše neoficijelna, upozorenja da će konstruktivan stav Beograda, pa i Prištine, kako kažu, biti uslov za dalje evropske integracije.

Inače, skup zapadnobalkanske šestorke sa predsednikom Francuske i nemačkom kancelarkom trajaće oko dva sata nakon čega će uslediti i radna večera.

Merkelova i Makron će se medijima obratiti pre početka samita.

Na skup su pozvani premijeri Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije, predstavnici privremenih vlasti u Prištini, ali i premijeri Hrvatske i Slovenije.

Sastanak, na koji su posebno pozvani predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik privremenih vlasti u Prištini Hašim Tači, planirano je da traje oko dva sata.

Potom se razgovori nastavljaju i tokom radne večere.

Drugog dana boravka u Berlinu, sutra, predsednik Srbije imaće razgovor i sa Ginterom Krihbaumom, predsednikom Odbora za evropske poslove u nemačkom Bundestagu.

Takođe, šef srpske države razgovaraće, kako je predviđeno, i sa poslanikom Bundestaga Johanom Vadepulom.
Notice: Undefined variable: assetsFolder in /var/www/informer.rs/www-root/system/frontend/views/helpers/Comments.php on line 80
Aleksa

29.04.2019. 15:05

Mogo je da nagna na Mogerinijevu za dobrobit svih nas.Notice: Undefined variable: assetsFolder in /var/www/informer.rs/www-root/system/frontend/views/helpers/Comments.php on line 80
Nikola

29.04.2019. 15:48

Svaka cast za stav.To je stav pravog drzavnika.Notice: Undefined variable: assetsFolder in /var/www/informer.rs/www-root/system/frontend/views/helpers/Comments.php on line 80
Kraljevčanin

29.04.2019. 15:55

Nisi ni trebao ići tamo, sve je to bilo namešteno da nas još više ponize. A i obećao si da nećeš nikakav razgovor dok se ne povuku takse a onda baja otišao i na Samit o Kosovu... dokle ćeš da budeš krpa... i dokle ćeš da obmanjujesš i sebe i narod Treba insistirati da se pregovori prebace u UN jer je ocigledno da EU neće da garantuje za potpisan sporuzum i njegovo ostvarivanje. Jer je ocigledno da CEFTA ništa ne preduzima, jer je ocigledno da su formirali vojsku Kosova .... Prekinuti svu komunikaciju sa tom bagrom Tacijem i Haradinajom, to je jedino rešenje, pipnu li nekog od Srba s punim pravom mozemo ući i zastiti svoj narod nasom vojskom... ili si pukovnik ili pokojnik, nema više hoću kakim , neću kakim. Ili braniš Kosovo ili priznaj nezavisno Kosovo.Notice: Undefined variable: assetsFolder in /var/www/informer.rs/www-root/system/frontend/views/helpers/Comments.php on line 80
Ja

29.04.2019. 17:31

@Kraljevčanin - Odavno ne procitah gluplji komentar. Ti bi da se puca i opet ratuje sa nato-om. Jedina vojska je kfor. Ali kada se zapuca ti ces da se krijes iza mamine suknje.Notice: Undefined variable: assetsFolder in /var/www/informer.rs/www-root/system/frontend/views/helpers/Comments.php on line 80
Dragi

29.04.2019. 18:46

@Kraljevčanin - Koliko ti je godina Kraljevčanin? Neće vojska ići na Kosovo bez tebe. I ti ćeš junačino. Znači ako si spreman da gineš za državu, onda pozdravljam tvoje načertanije. U protivnom barem ćuti, dok se predsednik Vučić bori da sačuva što se sačuvati može, a između ostalog da ostaneš u Kraljevu i živ i zdrav, jer se tamni vilajet ponovo nadvio nad Srbijom.Notice: Undefined variable: assetsFolder in /var/www/informer.rs/www-root/system/frontend/views/helpers/Comments.php on line 80
Gresni pop Milorad

29.04.2019. 19:06

Vucic, kao i njegovi mentori, na sve nacine pokusavaju da ubedi domacu javnost koliko je dobro samom sebi odseci nogu. Ali ko za to potpise sam onda i sam snosi posledice. Srpska istorija je puna takvih primera!!!!Notice: Undefined variable: assetsFolder in /var/www/informer.rs/www-root/system/frontend/views/helpers/Comments.php on line 80
Sinisa

29.04.2019. 19:32

Svaka cast PRECEDNICE... bori se srbi su uz tebe... i u SRBIJI i u REPUBLICI SRPSKOJ....Notice: Undefined variable: assetsFolder in /var/www/informer.rs/www-root/system/frontend/views/helpers/Comments.php on line 80
Mikica

29.04.2019. 21:32

Vucic je odlican diplomata. Pregovaramo od 2012. i oni nisu ispunili nista iz Briselskog Sporazuma, a mi sve. Vrhunska diplomatija, nema sta.Notice: Undefined variable: assetsFolder in /var/www/informer.rs/www-root/system/frontend/views/helpers/Comments.php on line 80
RINGISPIL

29.04.2019. 21:34

Sta ostade od Srbina, e moj vojvodo Stepo bole li te kosti kad cujes ovakve komentare. Jedan oce drugi nece niko ne krece.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]