• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

30.04.2019

21:23

VOJNO-POLITIČKI KOMENTATOR MIROSLAV LAZANSKI UPOZORAVA: Amerika preti Srbiji sankcijama zbog kineskih raketa!

Politika

VOJNO-POLITIČKI KOMENTATOR MIROSLAV LAZANSKI UPOZORAVA: Amerika preti Srbiji sankcijama zbog kineskih raketa!

Podeli vest

Amerikanci su poručili svima koji kupuju oružje iz Rusije i Kine da će dobiti sankcije. Mi uzimamo ruske sisteme i zasad izbegavamo kaznu, ali ako uključimo Kineze, Vašington će biti besan

Sjedinjene Američke Države prete Srbiji ekonomskim sankcijama zbog najava da bi naša zemlja mogla uskoro od Kine da kupi raketni PVO sistem FK-3.

Ovo tvrdi vojno-politički komentator Miroslav Lazanski, koji kaže da su Amerikanci još pre nekoliko godina, što javno što tajno, poručili da će svi koji kupuju rusko i kinesko oružje dobiti sankcije. Srbija uveliko nabavlja ruske borbene sisteme, helikoptere i avione i za sada izbegava kaznu Vašingtona, ali je sasvim moguće da ako počne oružje da kupuje i od Kine, bude stavljena pod neku vrstu ekonomskih sankcija, naglašava Lazanski.

Foto: Informer

Lazarević: Zapad je i dalje bolestan

Foto: Informer

General Vladimir Lazarević kaže da je priča o sankcijama klasična nebuloza.
- To je još jedan dokaz da oni koji su pre 20 godina učinili milenijumsku grešku, čineći najteže zločine protiv srpskog naroda, još uvek boluju od iste bolesti. Srbija je vojno neutralna zemlja i mora da štiti svoje nacionalne interese - naglašava Lazarević.

Poker sa silama

Jedna od tri ključne tačke u razgovorima srpskog i kineskog predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga u Pekingu prošle nedelje, podsetimo, bila je saradnja u nabavci vojne opreme i naoružanja. Kako je nezvanično potvrđeno u Kini, već je dogovorena isporuka dve eskadrile dron-bombardera "ving lung", a dogovara se i nabavka kineskih raketa zemlja-vazduh srednjeg dometa.

- Predsednik Kine dao je zeleno svetlo za vojnotehničku saradnju sa Srbijom - rekao je Vučić posle sastanka sa kineskim liderom.

Miroslav Lazanski kaže da podržava vojnotehničku saradnju Beograda i Pekinga, ali upozorava da je srpski predsednik rekao da se razmišlja o kineskom oružju, uz zadršku da treba pripaziti da se ne izazovu sankcije.

- Vučić je rekao da ćemo razgovarati o sistemu FK-3, ako tom kupovinom ne ugrožavamo odnose sa drugim državama, u smislu da nam se nametnu sankcije. Jer Amerikanci su rekli svima koji kupuju rusko i kinesko oružje da će dobiti sankcije. Čak i Egipćanima. Mi kupujemo ruske sisteme i zasad, hvala Bogu, izbegavamo sankcije. Ali ako bismo podigli nivo kupovine i počeli da kupujemo i od Kineza, ne znamo da li bi nas Amerikanci i dalje držali ispod radara ili bi nas stavili pod neku vrstu ekonomskih sankcija. Tako da je priča o tom sistemu još pipanje terena, još ništa nije odlučeno... - objašnjava Lazanski, dodajući da bi lično voleo da kupimo raketne sisteme i od Rusa i od Kineza, ali u tom pokeru treba paziti da ne budemo na većoj šteti nego dobiti.

Foto: ilustracija/informer dn

Činjenice

FK-3
* PVO sistem dometa do 100 kilometara
* Može sa 12 raketa istovremeno da gađa šest ciljeva

'VING LUNG'
* dron-bombarder
* može da nosi laserski vođene i protivpešadijske bombe, rakete vazduh-zemlja i protivoklopne rakete

Pokoriti nas

Bivši oficir JNA, pukovnik Veselin Šljivančanin, komentarišući ove navode, ocenjuje da je Srbiji dosta sankcija i nevolja koje su joj nametnuli Amerika i NATO.

- Glavni cilj im je da potpuno pokore Srbiju. Ne verujem da će u tome uspeti, jer Srbija ima velike prijatelje, poput Kine i Rusije, koji dobro znaju kakva nam je nepravda učinjena. Verujem da su u ovom momentu Kina i Rusija dovoljno moćne da spreče i obesmisle te sankcije. Ako nam SAD i uvedu sankcije, u šta ne verujem, to će biti samo njihova sramota. Kina, Rusija i veliki broj drugih zemalja sigurno neće pratiti Vašington - zaključuje Šljivančanin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Boris

pre 4 godine

Gluposti. Pa Ameri su nam prvo uveli sankcije pa kada smo istrošili resurse i nismo bili u mogućnosti da ih zanovimo onda su nas i napali. Ako ne zanovimo zastarele sisteme nećemo imati čime da se branimo, a to znači rasturanje zemlje. Treba biti mudar jer sigurno nemamo novca da tehniku kupujemo na zapadu niti će nam odobriti ono što je nama kao vojno neutralnoj zemlji potrebno.

Jeca

pre 4 godine

Lažanjski, stručnjak za izbore za mis i tenkove, lupa kao nikad...

Dejan

pre 4 godine

Zapretimo mi njima ruskom bazom u Nisu.. Ako samo pomisle da nam uvedu sankcije.

goran

pre 4 godine

Treba da se kupi cime da se branimo ako zatreba (prackama)

zoran miljkovic

pre 4 godine

ХВАЛА БОГУ да и Лазански једном изађе са ИСТИНОМ и поручи залуделим и превазиђеним српским комунистичким генералима, шта можемо да очекујемо. НЕВЕРОВАТНО,како сами себи увек загорчавамо живот и то све зарад опстанка на власти. УЗМИМО СЕ ЉУДИ У ПАМЕТ,доста бре БУДАЛАШТИНА. Па зар не видимо да смо опет САМИ,као МИЛОШЕВИЋ 1999,пустимо причу КИНА И РУСИЈА,оне не одлучују о нашим проблемима.

DEDA RAKA

pre 4 godine

Pošizeli potomci govedara ( oću reći Ameri _ ili PLANATARNA OLOŠ) što nike neće njihovo tehnološko smeće pa kupuju ljudi bolje i jeftinije. Pocrkaće od muke.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija