• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.04.2019

19:14

LONČAR: Vreme je da oligarh Dragan Đilas pošalje Đilasa političara u penziju, briga o građanima mu ne ide od ruke!

Politika

LONČAR: Vreme je da oligarh Dragan Đilas pošalje Đilasa političara u penziju, briga o građanima mu ne ide od ruke!

Podeli vest

Povodom objave Dragana Đilasa u kojoj je komentatisao plate zdravstvenih radnika u Srbiji, oglasio se ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar

- Da nije tužno bilo bi smešno, ali građanima Srbije više ništa ne može da bude smešno kad Dragan Đilas iznosi svoje komentare, jer znaju da se iza svake njegove 'brige' za građane krije jos neki unosan posao za neku od njegovih firmi. Usudio se jedini gradonačelnik Beograda u njegovoj viševekovnoj istoriji koji je prestonicu Srbije ostavio u bankrotu da komentariše materijalni položaj zdravstvenih radnika u Srbiji računajući da ce novim lažima i obmana ostvariti jeftine političke poene. Srećom građane Srbije dobro služi pamcenje i sećaju se kako je zdravstveni sistem u ovoj državi funkcionisao u vreme dok je partija kojoj je tada pripadao Dragan Đilas vladala.

- Dobro se sećaju da su tada gorele bolnice, da su direktori hapšeni zbog malverzacija prilikom javnih nabavki, da su građani sami kupovali sanitetski materijal i lekove, a da je za zapošljavanje postojala novčana kvota u zavisnosti koliko je osoba bliska i angažovana u vladajućoj partiji. I dok se njihov ministar zdravlja lečio u Nemačkoj  mladim lekarima u Srbiji nije bilo omogućeno da upisuju specijalizacije. Rezultat svega je bio da smo nasledili zdravstveni sistem u gorem stanju nego što su bile finansije Beograda, ako je to ikako moguće. Iz tog ponora, srpsko zdravstvo je počelo da se diže i oporavlja.

- Očigledno je da Đlias nema pojma o zdravstvu, ali se dobro razume u biznis, posebno onaj koji obezbeđuje da novac građana Srbije završi u njegovim firmama. Ono od čega ne može da skloni glavu jesu proste činjenice, koje kažu da su samo plate medicinskih sestara od 2009. godine do danas povećane 40 odsto.

- Medicinske sestre i tehničari sa srednjom stručnom spremom zaposleni u KCSsu te 2009. godine ostvarivali pravo na neto platu, bez minulog rada i dodataka, u iznosu od 29.137 (koeficijent 13.11 puta cena rada 2.222,49rsd), dok je sestra u intezivnoj nezi dobijala 30.159 dinara. Danas ova kategorija zaposlenih ostvaruje pravo na platu u iznosu od 41.368 dinara (koeficijent 13.11 puta cena rada 3.155,43), a u intezivnoj nezi 42.819 dinara. Dakle, prostom računicom se dolazi do zaključka da je ostvareno uvećanje primanja od više od 40 odsto za obe navedene kategorije medicinskih sestara i tehničara. 2009. i 2010. godine osnovna plata lekara (bez minulog staža i ostalih dodataka) je iznosila 50.117 rsd, 2019. godine iznosi 69.884 rsd (bez minulog staža i ostalih dodataka). 2009. i 2010. godine osnovna plata lekara sa specijalizacijom (bez minulog staža i ostalih dodataka) je iznosila 62.941 rsd, 2019. godine iznosi 87.766 rsd (bez minulog staža i ostalih dodataka).

- Biznismen poput Đilasa bi sigurno lako mogao da izračuna kolike bi im bile plate da one stotine miliona novca građana Srbije nisu završile u njegovim firmama dok je bio na vlasti, već tamo gde je trebalo i za šta su bile namenjene. Vreme je da oligarh Dragan Đilas pošalje u penziju političara Dragana Đilasa, jer mu očigledno politika i briga o građanima nikako ne ide od ruke - zaključio je Zlatibor Lončar!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihajlo

pre 4 godine

To je prava istina nas koji smo preživeli vladavinu Demokrata, oni su doveli Srbiju u ovu situaciju, još i zameraju vladajućoj strukturi šta bi oni napravili.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija